Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Katarina Radović: "Muž u Parizu"

 
Katarina Radović:
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 09.12.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija Doma omladine Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 8. decembar 2009. god. u 19h
Vreme trajanja izložbe: 8 - 20. decembar 2009. god.

 
 

Poigravanje ovom idejom bilo je polazna tačka rada, koji je kasnije dobio i svoj osobeni smisao izborom lokacija snimanja i karaktera kao potencijalnih bračnih kandidata.

Katarina Radović je rođena 1976. godine u Beogradu. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu, u Brajtonu, u Velikoj Britaniji, zatim fotografiju na Akademiji umetnosti BK u Beogradu...
"Muž u Parizu" je svojevrstan komentar na potrebu velikog broja rezidenata politički izolovanih i ekonomski nerazvijenih zemalja za stupanje u brak "za papire".

Scenario je sledeći: sama autorka preuzima ulogu mlade žene iz istočne Evrope u potrazi za mužem u Parizu, prototipu zapadanoevropskog "grada ljubavi“. Krećući se kvartovima grada i zaustavljajući odabrane prolaznike sa pitanjem da li bi je "oženili“ i kako bi to izgledalo, nakon kratkog uspostavljanja "odnosa“, oni pristaju da se zajedno fotografišu kao par, pokazujući simpatije jedno prema drugome.

Prepliće se privatno (želje, težnje, ograničenja) sa globalnim društvenim problemom (stupanje u fiktivni brak i njegove emotivne posledice). Međutim, ne prolazi "bilo šta“: izbor kandidata (njihov fizički izgled, odevni stil, poreklo, zanimanje, itd) korespondiraju sa željama i pogodnostima.

Vođene zadatim poetskim pravilima, ove pažljivo režirane fotografije ublažavaju svaku nelagodnost i ogoljenost prvobitne ideje, nastojeći da kroz spontanu igru zavođenja duhovito sažimaju sliku o društvu u tranziciji, međuljudskim odnosima prožetim kulturnim razlikama, kao i o sitnim ljudskim potrebama, idealima, očekivanjima i zabludama, i naizgled nevažnim intimnim pričama.

Katarina Radović je rođena 1976. godine u Beogradu. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu, u Brajtonu, u Velikoj Britaniji, zatim fotografiju na Akademiji umetnosti BK u Beogradu, gde je diplomirala 2006. godine. Kao slobodni umetnik učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Litvaniji, Španiji, Holandiji, Egiptu, Japanu, itd.

Dobitnik je stipendije Kultur Kontakt 2007. godine, a njeni radovi nalaze se u nekoliko javnih umetničkih kolekcija u Evropi. Trenutno radi na osamnaestomesečnom fotografskom projektu koji podržava i sponzoriše Evropska kulturna fondacija (ECF). 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

10. ”WEDDING WEEKEND”

10. jubilarni međunarodni ”SAJAM VENČANICA, ZLATARSTVA I LEPIH STVARI” poznatiji kao ”WEDDING WEEKEND”...

Vetrenjača - Vršac (Motel)

Motel Vetrenjača se nalazi na samom ulazu u Vršac kada se dolazi iz pravca Pančeva. Motel ima 25 soba, 55 ležajeva, od to...

Vitalino u borbi za jači imunitet

Kompanija Imlek organizovala je izložbu dečijih crteža na temu "Vitalino u borbi za jači imunitet" sa idejom da se najmla...