Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Izložba: Naslovna strana

 
Izložba: Naslovna strana
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 23.11.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija Feniks, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 17. novembar 2009. god. u 19h
Vreme trajanja izložbe: 17 - 28. novembar 2009. god.

 
 

Istorijski, naslovna strana je stara koliko i Gutenbergova galaksija, štaviše u različitim formama grafičkog lista predstavljala je, u vekovima opšte nepismenosti, Bibliju.

Naposletku, pogledajmo izbliza naslovnu stranu jubilarnog kataloga Zlatnog pera čiji je autor Dušan Petričić, maestro od pera i duha.
Svakodnevno preplavljene percepcije mnoštvom časopisa, publikacija, knjiga, virtuelnih slika, savremenik razmišlja o naslovnoj strani kao o čedu sopstvenog doba, izuzetno retko dobro profilisanog estetskog kvaliteta, češće preglasnog vizuelnog govora, prenatrpanog, konfuznog sve do pada u vulgarnu kakokofoniju, kič.

Iz grafike takve namene su se razvile i druge forme savremenih komunikacija kao što je plakat, katalog, bilbord, utičući povratno na opremu knjige, čija se vizuelna atraktivnost i sublimirani sadržaj, posebno sa razvojem džepne knjige, premešta iz unutrašnjosti na njenu naslovnicu.

Komercijalizacija izdavaštva i sve oštrija trka sa medijima, koji će, predviđa se, kroz nekoliko decenija, osvojiti ogroman deo globalnog čitalaštva, donela je naslovnoj strani sve veći značaj, imperativ estetike spojene sa atraktivnošću, i naposletku, tržišnog uspeha.

Kamerna postavka ostvarenja dvanaest umetnika i dizajnera, je sastavljena od naslovnih strana koje pripadaju klasičnom izdavaštvu-luksuznih leksikona, monografija, knjiga, priručnika, korpusu avangarnih časopisa za dizajn i arhitekturu, stripa, trailer-a za crtani film, kataloga značajnih izložbi savremene umetnosti... Od pravog dizajnerskog pristupa, gde je tipografija profinjeno uravnotežena sa vizuelnim poljem, preko smelih ili ultra minimalnih zahvata, oblikovni principi se razlikuju kako stilski tako i po dominaciji grafičkog, slikarskog ili fotografskog rečnika.

U posebnom delu je nekoliko mladih umetnika, diplomaca sa fakulteta Srbije i Crne Gore, koji daju sliku o tendencijama neoekspresionizma, pop-arta, multimedijskih prožimanja, predstavljajući budućnost sveta štampe, vitalnog sve dok god bude živela čovekova ljubav i potreba da drži, lista, upija, uživa u, po mnogima, najznačajnijem i najdemokratičnijem civilizacijskom izumu-knjizi.

Naposletku, pogledajmo izbliza naslovnu stranu jubilarnog kataloga Zlatnog pera čiji je autor Dušan Petričić, maestro od pera i duha. Nisu li pedeset svećica na torti sa plamičcima poput pera koja, u finim vremenima po izdavaštvo, gore raskošno, a u onim problematičnim, gotovo da gasnu, simbolično povezani sa sudbinom plemenite umetnosti ilustracije. No, rođendanska torta presečena na pola, na podlozi u najveselijoj od svih boja, poručuje da je na putu Pera još pola veka, bar!



Pogledaj i:

izlozba

,

galerija feniks

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Fotografije

Izložba Gorana Mičevskog...

Šejla Kamerić

Muzej savremene umetnosti u saradnji sa festivalom "Dani Sarajeva u Beogradu"...

Izlozba slika Milice Živadinović

Iako mlada umetnica, Milica Živadinovic je za kratko vreme stekla simpatije pre svega francuske likovne javnosti. Opus ove s...