Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Izložba Srboljuba Kojadinovića

 
Izložba Srboljuba Kojadinovića
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 14.10.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija 73, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 16. oktobar 2009. god. u 20h
Vreme trajanja izložbe: 16 - 29. oktobar 2009. god.

 
 

Živimo u vremenu u kome kao da postoje paralelni svetovi nad kojima dominira svet tehnologije i ekonomije koji se kao teški tamni oblak nadvija nad svim mikrokosmosima i preti da uništi Bogom danu slobodu čovekovog izbora.

Slike Srboljuba Kojadinovića su reakcija, tog još uvek slobodnog čoveka, koji nam veštim crtežom i svežinom lazurno obojenih površina priča o civilizacijama koje su do nedavno postojale u rajskim naseljima na ostrvima dalekih okeana...
Na jedrenjaku koji su sami sagradili pre 32 godine kreće sa najboljom posadom, suprugom i sinom, prema polutaru da dosegne pojas pasatskih vetrova i pređe prvo Atlantski a zatim Tihi i Indijski okean. Slikarstvom se bavi od gimnazijskih dana. Prilikom pristajanja, u raznim zemljama učestvuje na kolektivnim i samostalnim izložbama. Sada stvara u okviru pravca koji u Italiji nazivaju refleksionizmom a u Francuskoj enigmatizmom.

Povodom izložbe, Vesna Golubović u katalogu piše:

Slike Srboljuba Kojadinovića su reakcija, tog još uvek slobodnog čoveka, koji nam veštim crtežom i svežinom lazurno obojenih površina priča o civilizacijama koje su do nedavno postojale u rajskim naseljima na ostrvima dalekih okeana po kojima je plovio. Radost u susretu sa novim svetom i zadivljenost pred tom lepotom najbolje se mogla ponovo doživeti na Srbinim duguljastim slikama, panelima, koja svaka na svoj način kao da crtežom pripoveda i čudnovato povezuje daleka mora i egzotična ostrva sa hrišćanskom kulturom koja se nekada zvala Vizantijska i sa svim Atlantidama koje su se desile i koje će se desiti u ovom našem tragičnom ali jedinom i neponovljivom svetu.

Kritičar Patrisija Kolisar u listu ” Dofine Libere” povodom izložbe u Evijanu (Francuska – septembar 2006), pod naslovom „ Duhovnost i svetlost u bojama " piše.., Kojadinović nam omogućava da otkrijemo ciklus “Vizantija XXI”... sa velikih formata provejavaju strahovanja za budućnost Evrope... Uporedo umetnik je opsednut suštinskim problemima našeg vremena: ratovima, ozonskim rupama, otopljavanjem lednika, željom za bežanjem iz ovog surovog društva... izraz mu karakterišu snažna obojenost, duboka perspektiva... kao da žive, crkve se uvijaju pod vetrom.., gradovi tonu pod udarcima bombi... Njegovo slikarstvo zaslužuje da bude viđeno...Pogledaj i:

galerija 73

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Instalacije i objekti

Samostalna izložba Želimira Barića...

Samostalna izložba skulptura

U Galeriji`73, Mirjana Popović, predstaviće se izložbom skulptura pod nazivom "Trois Coulerus Blanc"....

Asta la vista Akvarelista

Samostalna izložba akvarela Miloša Sibinovića...