Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Izložba "Zašto crvena?"

 
Izložba
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 22.09.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: Kolarac, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 22. septembar 2009. god. u 19h
Vreme trajanja izložbe: 22. septembar - 11. oktobar 2009. god.

 
 

Nakon tog pitanja nastaje serija radova u kombinovanim materijalima, koji ne traže odgovor, niti ga nude, već istražuju iscrpljujuće crvene situacije.

Maja Obradović je rođena 19.07.1983. godine u Beogradu. Diplomirala je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao student generacije u klasi prof. Jovana Sivačkog.
Zašto crvena? pitanje je kustosa upućeno meni prilikom rada na jednom projektu a povodom kolorita koji koristim. Crvena je, kako mi je rečeno, jaka boja koja najčešće ukazuje na krv i rat.

Početak se ipak krije u mom pokušaju da istražim unutrašnji svet žrtve, njenu psihologiju i stadijume bola kroz koje ona prolazi. I tu se pojavila crvena, klizeći preko svih pročitanih izjava napadnutih i silovanih žena ili onih koje su u uslovima nasilja izgubile svoje najbliže. Nit koja spaja većinu datih izjava jesu tek jedna do dve rečenice koje su se "otele" iz crvenih dubina – pojam izlaska iz sopstvenog tela u trenutku kada nasilje kulminira.

Ruke koje vrše nasilje nanose ogromnu patnju tuđem telu, a jedini izlaz, čini se, jeste beg iz sopstvenog tela i otuda pozicija žrtve koja je uspela da se uzdigne i posmatra događaj. Taj trenutak je gotovo nemerljiv, čini se, kratak i crven.

Kako izgleda nestajanje je početno pitanje, ali se koncept lagano počeo širiti na različite perspektive crvene.

Crveno jer su to dubine koje se smeju i plaču u isto vreme, a pred nama ostaju ravnodušne.

Crveno je priča o presecanju i probadanju mekog tkiva (čovek = mesište) tuđom reči, rečenicom ili organom. Ona se bavi preispitivanjem raskomadanog identiteta čoveka, koji zna da mora biti, bitisati, ali ne zna kako. Protok vremena koji On svesno ubrzava počinje da ga svesno guši i uništava.

Perspektiva crvene doseže do moje memorije crvene, do perspektive krvotoka mojih roditelja jer bolnih devedesetih iz moje vizure deteta pulsiranje njihovih vena na nogama bio je jedan od prizora volje, nade i žrtvovanja. Crveno je ranjiva lepota.

Neprestano bockanje koje vodi do unutrašnjosti (crvene) tera na dodatni napor, ali omogućava disanje. Otuda špenadle koje prave unutrašnje crvene nabore. Crvene su teške i složene ali oslobadjajuće. Crveno jer ništa nije tragično crveno, samo je crveno.

Maja Obradović je rođena 19.07.1983. godine u Beogradu. Diplomirala je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao student generacije u klasi prof. Jovana Sivačkog. Doktorant je treće godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jovana Sivačkog, odsek – slikarstvo. U članstvo ULUS-a primljena je 2008. godine. Živi i radi u Beogradu.Pogledaj i:

izlozba

,

kolarac

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Bogdan Prica - Crteži

Za slikarstvo Bate Price najznačajniji moment predstavlja sam metod odnosno čin slikanja....

Izložba: Praksa na delu

Nagradni foto-konkurs "Praksa na delu", koji su ove godine uspešno organizovali Epson i časopis "ReFoto" uz podršku kompan...

Balkan u boji

Institut Servantes i Ambasada Španije svečano otvaraju izložbu fotografija „Balkan u boji“ mlade španske umetnice Rak...