Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Izložba Lane Šlezić: Ostavljena

 
Izložba Lane Šlezić: Ostavljena
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 15.07.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: Dom omladine Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 13. jul 2009. god. u 19h
Vreme trajanja izložbe: 13 - 31. jul 2009. god.

 
 

Lana Šlezić je poslednjih nekoliko godina kroz objektiv svog fotoaparata najčešće posmatrala život na ulicama dva grada - Kandahara i Dubrovnika, ali najupečatljivije fotografije upravo su one nastale u Avganistanu.

Za seriju fotografija o avganistanskim ženama dobila je vredno priznanje – prestižni časopis Amarican Photo Magazin, 2007. godine, proglasio je njenu knjigu "Forsaken" ("Ostavljena") fotomonografijom godine.
Lana Šlezić je međunarodno priznat nagrađivani fotograf čiji rad je predstavljen u najpoznatijim svetskim časopisima : National Geographic, TIME, The New York Times, Paris Match i mnogim drugim publikacijama. Njeni radovi su izlagani po celoj Evropi i Severnoj Americi.

Za seriju fotografija o avganistanskim ženama dobila je vredno priznanje – prestižni časopis Amarican Photo Magazin, 2007. godine, proglasio je njenu knjigu „Forsaken“ („Ostavljena“) fotomonografijom godine.

Govorila je o avganistanskim ženama na Kapitol Hilu i dobila je, među mnogim drugim priznanjima, World Press Photo nagradu za 2008. godinu, u kategoriji portretne priče.

Otišla sam u Avganistan marta 2004. godine na šestonedeljni zadatak. Ostala sam dve godine.

Nekako naivno sam očekivala da će avganistanske žene i devojke biti nezavisnije, obrazovanije i manje ugnjetavane no što zaista jesu. Od pada talibanskog režima 2001. godine, veliki deo izveštavanja medija o avganistanskim ženama je ili zamrlo ili je naglašavalo oslobađanje žena i devojaka. U stvarnosti, malo toga se promenilo, posebno u ruralnom delu zemlje. Preko 85 procenata avganistanskih žena je nepismeno i mnogima od njih nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Devojke se kupuju i prodaju kako bi time rešili zemljoposedničke i novčane sporove. Samožrtvovanje, nasilje u domu, prinudni brakovi, ubistva zbog časti, uskraćivanje pristupa obrazovanju i izolacija su samo mali broj problema sa kojima se žene suočavaju danas.

Društveni i kulturni problemi u Avganistanu su daleko složeniji i slojevitiji nego što većina nas shvata. Avganistan je većinom plemenska nacija gde su nepisani zakoni urezivani generacijama i opšte pravilo zakona, kako ga mi na zapadu shvatamo, se ne primenjuje. Duga istorija sukoba i krvoprolića je zemlju ostavilo u neredu i bezbednost i stabilnost njenih građana je stalno ugrožena.

Na kraju, žene i devojke su te koje najviše pate.

Uz ispijanje beskrajnih šoljica čaja u dnevnim sobama po celoj zemlji, moja najveća prvilegija je bila da učestvujem u životu avganistanskih žena i da od njih saznam njihove očaravajuće priče – priče koje su bile tako srceparajuće u tako puno prilika, a pune nade u tako malom broju. "Ostavljena" je kolekcija slika i priča za koje se nadam da će stvoritii svest o problemima i ljudima koje smo zaboravili."Pogledaj i:

dom omladine

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dani novog crnogorskog filma

"Dani novog crnogorskog filma" retka su prilika da se beogradska i srpska publika upozna sa recentnom filmskom produkcijom Cr...

Beži Maco, beži

Ova akciona komedija će Vas sigurno oduševiti! Američki režiser u evropskom duhu, na crnogorskom primorju, ukrstio je dom...

Blues Stock Festival 2011

Deseti Blues Stock Festival posvećen je 30-godišnjici beogradske blues scene i iz tog razloga u većem delu programa preds...