Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Projekat/izložba: Japan izbliza

 
Projekat/izložba: Japan izbliza
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 11.05.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija 212, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 15. maj 2009. god. u 20h
Vreme trajanja izložbe: 15 - 24 maj 2009. god.

 
 

Na izložbi će biti predstavljene reprodukcije japanskih erotskih grafika Šunga, kao i panoi na kojima su predstavljene japanske slikovne telefonske kartice.

Takođe će biti izložen i vrlo elegantan, koloritni i efektan kimono za venčanje, kao i različiti predmeti od keramike. U ambijentu Japana posetioci će moći da uživaju probajuću japansko piće i sushi, uz zvuke japanske muzike.
Ideja ovog projekta je da približi širokom krugu posetilaca jednu daleku i za nas veoma egzotičnu zemlju - Japan, sa njenom kulturom i tradicijom koja je toliko različita od naše.

Takođe će biti izložen i vrlo elegantan, koloritni i efektan kimono za venčanje, kao i različiti predmeti od keramike. U ambijentu Japana posetioci će moći da uživaju probajuću japansko piće i sushi, uz zvuke japanske muzike.

Svi izložbeni eksponati su iz kolekcije Dragana Milenkovića. Posetioci će preko njih doživeti neobičan susret sa delom japanske kulture, koji se teško može videti ako se ne boravi u toj zemlji.

Šunga je podžanr srednjevekovne japanske grafike u boji ukijoe , koje su sredinom 19. veka u Evropi izvršile presudan uticaj na slikarski pravac impresionizam. Vinsent Van Gog, Edgar Dega, Klod Mone i drugi slikari pariskog kruga bili su pod jakim uticajem japanskih umetnika Hokusaija, Hirošigea, Utamaroa, Šarakua i drugih, zbog svežine njihovog kolorita, originalne upotrebe perspektive i upečatljivih crteža, ali su neki slikari u Parizu, kao Anri de Tuluz-Lotrek, čuvali i kolekcije grafika istih japanskih slikara, ali sa erotskim motivima.

Šunga ( erotska grafika ) je nastala na samom početku 17. veka, prvo pod uticajem kineskih slikara, a kasnije se do neslućenih visina razvila osnivanjem novog velikog grada Edoa ( današnji Tokio), u kome je bila prestonica vojnih zapovednika šoguna i prenet centar svih značajnih dogadjanja u Japanu.Pogledaj i:

izlozba

,

japan izbliza

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nova izložba u Servantesu

Đorđe Andrejević Kun i Bora Baruh u Institutu Servantes...

Takovski ustanak

Takovski ustanak 1815- Srpske Cveti između sećanja i zaboravljanja...

Balkan: Lažni idoli

Izložba grupe A3.Format ...