Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Narodni heroj Petar Petrović

 
Narodni heroj Petar Petrović
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 05.05.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija O3ONE, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 27. april 2009. god.
Vreme trajanja izložbe: 27. april - 9. maj 2009. god.

 
 

Nijedna žrtva iz Jasenovca nije kriva za nijednu žrtvu na Blajburgu, a dio žrtava na Blajburgu su bili krivi za žrtve u Jasenovcu.

Paradoks ovakve prakse se, u krajnjim ishodima, vidi u potencijalu koje rad izazove uznemiravanjem delića društvenog polja.
U okviru izložbe Narodni heroj Petar Petrović, Živko Grozdanić će prikazati novu seriju radova, koji razmatraju istorijske kontradikcije aktera nacionalnih istorija u Jugoslaviji i EX YU (partizani, četnici, ustaše...). Izložba se sastoji od 36 objekata i tri velike skulpture, a osnovni motiv je izjava Stjepana Mesića, predsednika Republike Hrvatske.

Kao "harizmatski stvaralac koji je autodidakt", ali i ALEGORIJANAC, autor daje sebi za pravo da ovu političku izjavu preobrati u epistemološki znak umetnosti ili konceptualni rad. U takvoj aproprijaciji Mesicevog teksta, sada se sama izjava, ali i cela izložba i predmeti u njoj, sagledavaju kao integralni deo umetnosti. Postavljanjem izjave ili dela u „svet umetnosti” ima svoje uporište u ontologiji i kao takvo upucuje na sam izvor ili bit samih dogadaja tokom 1945. godine.”

Povod je autorova samostalna izložba u Banja Luci (april 2008. godine, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske), kada je pokušao da problematizuje funkciju spomenika narodnih heroja u Banja Luci, postavljenih na gradskom trgu, odnosno, da uporedi njihovu funkciju posle razarajuceg iskustva rata tokom devedesetih godina u tom delu BiH. Drugi povod je početak otvaranja rasprava o novootkrivenim stratištima u Kocevskom Rogu u Sloveniji, zlocinu partizanskih jedinica nakon 1945. godine.

Osim ovakvih primera, kao materijal za izložbu, autor je koristio i komentare pojedinaca na sajtovima (BLOG I HRVATI), u kojima se nalaze svi elementi za "funkcijanionisanje umetnosti" u izložbi.

Upravo ovakvi komentari, su mu poslužili da izložbu i radove u njoj, učini dinamicnim formama da bi otkrio kontradikcije celokupnog "istorijskog nasleda", što sama umetnost ima kao zadatak. Povezanost dogadaja iz 1941, pa čak i nazad, dublje u istoriji, sa dogadajima nakon 1945, 1971, pa sve do kasnih dvedesetih i danas, je puna mitskih struktura. Zadatak ove izložbe je da tu skrivenu logiku generisanja mita, učini vidljivom, a da "predmete, dela, komade, tekstove, iskaže" na izložbi, pre svega njihovu strukturalnu i značenjsku povezanost razlicitih odnosa istorijskih pojava, učini čitljivom za posmatrača umetnosti, kao osnovnog subjekta u hijerarhiji umetnosti.

Prividna prisutnost umetnosti ili odsutnost umetnosti u novim radovima, ne može se opravdati nedostatkom vremena za ozbiljnijom analizom dela koje realizuje, koje po pravilu nastaje poslednjih nekoliko dana pred otvaranje izložbe. Dakle, stalno u cajtnotu! Paradoks ovakve prakse se, u krajnjim ishodima, vidi u potencijalu koje rad izazove uznemiravanjem delića društvenog polja.Pogledaj i:

izlozba

,

galerija o3one

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Imaginarni vrtovi

Izložba radova Robera Ibera...

Izložba: Panonski podvodni pejzaž

Na izložbi pod nazivom "Panonski podvodni pejzaž" umetnica Branka Tintor predstavlja petnaest radova nastalih u periodu 200...

Raskršće - Između intimnosti i spektakla

Izložba kao deo projekta Intersection Praškog kvadrijenala....