Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Mozaici Gamzigrada

 
Mozaici Gamzigrada
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 20.02.2009.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: atrijum Narodnog muzeja, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 30. januar 2009. god. u 14h
Vreme trajanja izložbe: 30. januar - 1. mart 2009. god.

 
 

Projekat konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru, je realizovan u periodu od 29. septembra do 19. decembra 2008. godine.

U periodu od 30. januara od 01. marta 2009. godine posetioci će u atrijumu Narodnog muzeja biti u prilici da vide impresivne mozaike koji su nekada krasili podove gamzigradske palate.
U petak, 30. januara, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu biće otvorena izložba koja će na najslikovitiji način predstaviti rezultate uspešne međunarodne i međuinstitucionalne saradnje na polju zaštite kulturnih dobara.

Zahvaljujući saradnji italijanskog Ministarstva spoljnih poslova odnosno Amasade Italije i Italijanske kooperacije u Beogradu (Cooperazione allo Sviluppo), Ministarstva kulture Italije preko Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju, Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Zaječaru, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

U periodu od 30. januara od 01. marta 2009. godine posetioci će u atrijumu Narodnog muzeja biti u prilici da vide impresivne mozaike koji su nekada krasili podove gamzigradske palate. Mozaici Gamzigrada, među kojima posebno mesto zauzimaju Dionis i Lavirint, predstavljaju vrhunski domet mozaičke umetnosti ove epohe, a odlikuju se vrhunskom tehnikom izrade i izuzetnim bogatstvom kolorita. Izlaganje konzerviranih i restauriranih mozaika pratiće i dokumentacija o svim fazama realizacije projekta konzervacije mozaika, te o prethodnim konzervatorskim radovima, kao i tehnikama izrade i konzervacije mozaika uopšte.

U okviru ove izložbe beogradska publika će biti u prilici da vidi i portret cara Galerija izrađen od purpurnog porfira kao i šaku sa globusom porfirne statue koji će posetiocima omogućiti da upotpune sliku o Felix Romuliani, koja se od 29. juna 2007. godine nalazi na Listi svetske kulturne i prirodne baštine Uneska. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Passionately peaceful

Izložba fotografija...

Vek promena

Sto godina kineske revolucije!...

Domino Caffe Bar

Jedan od prestižnih gradskih kafea je Caffe Domino....