Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Čukarički likovni salon 2008

 
Čukarički likovni salon 2008
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 25.12.2008.
Detalji

Mesto održavanja izložbe. galerija 73, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 12. decembar 2008. godine u 20h
Vreme trajanja izložbe: 12. decembar 2008. godine - 22. januar 2009. godine

 
 

Proteklih nekoliko godina, na našoj likovnoj sceni, bilu su uočljivi i intenzivni procesi istorizacije 70-ih godina 20. veka, pre svega, onog segmenta likovne produkcije koji je označen pojmovima "konceptualna umetnost" i "nova umetnička praksa".

Predgovor za katalog napisala je Danijela Purešević, istoričar umetnosti. Ono što logično sledi, a što je već otpočelo, jeste istorijsko sagledavanje, "sređivanje" i valorizovanje kulturnog fenomena 80-ih.
Čukarički likovni salon Galerije 73 je tradicionalna likovna manifestacija koja se održava više od dve decenije. O koncepciji Salona odlučuje Savet sastavljen od priznatih stručnjaka u oblasti vizuelnih umetnosti. Selekciju ovogodišnjeg salona vršili su istoričari umetnosti Ješa Denegri i Aleksandar Đurić, kao i slikari Dragan Zdravković i Savo Peković.

Predgovor za katalog napisala je Danijela Purešević, istoričar umetnosti. Ono što logično sledi, a što je već otpočelo, jeste istorijsko sagledavanje, "sređivanje" i valorizovanje kulturnog fenomena 80-ih.

Upravo 80-te godine 20. veka predstavljaju dekadu kulturološkog obrta i preloma, odnosno, kraja linearnog civilizacijskog toka, "kraja istorije", kraja epohe moderne i početka disperzivnog perioda postmoderne. U likovnim umetnostima dominantni rigidni intelektualizam 70-ih, tokom 80-ih godina smenjuje manje ili više obuzdani hedonizam, stanje "nepodnošljive lakoće postojanja", vešto kretanje kroz raznorodne medije, gde umetnici u svom stvaralaštvu uspostavljaju dijaloge sa sveukupnom kumulacijom civilizacijskih i predcivilizacijskih slojeva i nanosa.

Danas, većina protagonista beogradske likovne scene 80-ih zauzima vodeće pozicije u okvirima ovdašnjeg umetničkog establišmenta, dok su pojedini referentni takođe i u međunarodnim okvirima.

I upravo izlagačko jezgro ovogodišnjeg, 21.Čukaričkog likovnog salona čine autori koji su svojom, tada izvornom, mladalačkom vitalnošću, inovativnošću i energijom, u različitim periodima te dekade, obeležili beogradsku (srpsku/jugoslovensku) likovnu scenu 80-ih: Vera Stevanović, Dragoslav Krnajski, Aleksandar Rafajlović, Zoran Grebenarović, Nada Alavanja, Tahir Lušić, Mileta Prodanović, Igor Stepančić, Zdravko Joksimović, Srđan Apostolović, Dušan Petrović, Dobrivoje Bata Krgović.

Ovogodišnji, kao i nekoliko prethodnih Čukaričkih salona, ukazuju da on, kao i većina na sličan način formulisanih izložbi kod nas i u svetu, postepeno napušta ležerni salonski koncept i kreće se ka izložbi koja se formira oko određene teze, odnosno, nastaje kao proizvod tematskog ili problemskog promišljanja aktulene likovne produkcije ili njenog određenog segmenta. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izabran najbolji Costa Coffee Barista

Izabran najbolji Costa Coffee Barista u Srbiji za 2012. godinu....

Pejzaži neurona

Institut Servantes, u saradnji sa Galerijom nauke i tehnike SANU, organizuje neobičnu izložbu crteža i fotografija Pejzaž...

Prvi međunarodni Rakovički karneval

Prvi međunarodni Rakovički karneval održaće se u nedelju 7. aprila u Rakovici....