Početna » Kuda? » Na izlozbu »

New collection of whichever

 
New collection of whichever
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 05.09.2008.
Detalji

Mesto održavanja: galerija O3ONE
Vreme otvaranja izložbe: 8. septembar 2008. god. u 19h
Vreme trajanja izložbe: 8 - 13. septembar 2008. god.

 
 

Ako prihvatimo da egzistencija prethodi esenciji, ili, u Sartrovom primeru: rukotvorac je nadahnut nekim pojmom ili odlučio da stvori izvesni objekat imajući u vidu svoje sposobnosti, iskustvo i eventualnu svrsishodnost objekta

Nazivi koje dodeljujemo takvim objektima zapravo su puko obrazlaganje koje retko kada dotiče sam objekat kome je dodeljen
U O3one-u ce od 8 – 13. septembra biti održana izložba autora Dragana Đorđevića pod nazivom New collection of whichever. Postavka ce sadržati skulpture i video radove.

O svojoj izložbi autor kaže:

"Pored ostalih egzistencijalističkih praksi zagledanosti, ustanovio sam i praksu davanja naziva svojim izložbama pre nego su dela, koja ce biti izložena, nastala.

Prethodna izložba se zvala: "Whatever1", a ona pre nje "Whatever", a zaliha mogućih nazva bila bi "Whichever" i "Whoever", odnosno "The best of whatever", ili "Old collection of whoever".

To znači da je objekat iz pojma, uz manje ili više doslednu realizaciju pretvoren u objekat. Ipak, ako je objekat nastao bez prethodnog imenovanja, odnosno ako on nije postojao u ideji rukotvorca već je igrom nedefinisanih namera objekat proizveden, onda je objektu prepušteno da svojim postojanjem sebe definiše.

Nazivi koje dodeljujemo takvim objektima zapravo su puko obrazlaganje koje retko kada dotiče sam objekat kome je dodeljen. Njegovo prelaženje iz objekta u pojam počinje njegovim nastankom, a završava se u trenutku konačnog pojma ili gubitkom potrebe da se nastavi sa njegovim konstituisanjem u pojmu.

Ovo posezanje za Sartrom i priča o gubitku veze izmedu pojmova i objekata imalo je za cilj da se povuče paralela između zagledanosti u koru drveta i zagledanosti u tv prijemnik, akcionog slikarstva i rafova u japanskoj radnji za prodaju igračaka. Izvestan je novi ciklus uspostavljanja konzistencije pojmova.

U prelaznom periodu koji trenutno živimo dominira veština obrazlaganja i verbalizacija, najčešće upotrebljena ka trenutnoj svrsishodnosti, zato izostaju konačni pojmovi ili makar pojmovi čija se upotrebljivost ne meri minutima. Stoga zaliha eventualnih novih naslova uliva spokojnost kod autora.

Izložba se sastoji od skulptura koje podsećaju na zmajeve, kolibrije ili neke životinje sa dalekog istoka: pokemone i doraemone. Projekcije koje prate izložene skulpture su animirana kretanja formi likvida i prepoznatljivih oblika". 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Koncert studenata harmonike

Akademija lepih umetnosti, koncert studenata harmonike...

Sensation - najava DJ imena

Sensation se vraća u Beograd 12. maja nakon veoma uspešne premijere održane prošle godine. Beogradska arena pretvoriće s...

Marin: Fotografije 1908 – 1940

Dugo skrivane fotografije konačno pred publikom...