Početna » Kuda? » Na izlozbu »

14. Noć muzeja

 
14. Noć muzeja
Na izlozbu | dodato 10.04.2017.
Detalji

www.nocmuzeja.rs

 
 

Noć muzeja, četrnaesta po redu, održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta.
Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

Srbija će sa 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove dati nemerljiv doprinos Noći muzeja sa bogatim programima u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu...

Tradicionalno, Beograd će u Noći muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj, na 65 lokacija, od čega čak 12 premijera. Posetioci će imati priliku da izaberu svoju maršrutu između Viasat History neispričanih priča, moderne umetnosti i savremene kulture, grada sa stilom i vizijom a na veliko zadovoljstvo Noći muzeja, zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u Beogradu, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju. Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Noći muzeja biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, u kojoj ona ilustruje roman. Samo u Noći muzeja, posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim učenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu 20. veka.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće predstavljena izložba „Taština malih razlika“ inspirisana ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka. Šest monumentalnih tapiserija istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Upravo u Noći muzeja, biće pokrenuta inicijativa za nastanak novog Muzeja medicine u Pasterovom zavodu i to od strane Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju sa Dalijevom tehnikom zvanom „buletizam“ i oprobaju se u okviru jedne od radionica, dok će u Francuskom institutu sve biti u znaku svetlosti.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, u Noći muzeja, posetioce će dočekati izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Kroz eksponate i originalne fotografije biće prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene koje su stub njihovih porodica i njihov lični čvrst oslonac, do onih najhrabrijih koje su i same rudarke.

U Domu kulture u Čačku, biće predstavljena izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija. Autor je poznati kostimograf Boris Čakširan a postavka će predstaviti rekonstrukcije odeće i uniformi iz filmova i serija koje su predstavljale istinite istorijske ličnosti građene na činjenicama i fikciji koja potiče od istorijske građe u vremenu političkih previranja, revolucija i prevrata. Posetioci će moći tako da se sretnu sa likovima kao što su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel ili princ Rastko Nemanjić.

U Narodnom muzeju u Velikom Gradištu, ključna reč 20. maja biće – strip. Od strip izložbe nastale od istinitih priča, do samog crtanja stripova i portreta, do izložbe starih šibica koje su decenijama bile kultni sakupljački predmet u Srbiji i Jugoslaviji, posetioce Noći muzeja očekuje nezaboravna pustolovina u ovom gradu!

Biblioteka „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu, u ovoj Noći muzeja predstaviće se postavkom različitih prevoznih sredstava kojima su se Obrenovčani služili: od dečjih kolica, trotineta, dečjih bicikala do onih za odrasle, rolšula, fijakera, čeza, špeditera, različitih mopeda, motora s manjom ili respektabilnom kubikažom, do automobila. Posebno mesto će zauzimati maštovita vozila, poput kolica sa kuglagerima, ručno pravljene sličuge, i priča o tradicionalnim trkama u Obrenovcu.

Muzej grada u Bačkoj Palanci u Noći muzeja kroz veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku dečjih instrumenata i koncert KUD Abrašević obeležiće ovu posebnu noć. Narodna biblioteka obeležiće 50. godina od smrti Veljka Petrovića, ali će odati i počast Palančanima u Velikom ratu.

Programski savet 14. Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Vidimo se 20. maja!Pogledaj i:

noć muzeja

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Konkurs za najbolju fotografiju

Podsećamo Vas da još uvek traje nagradni konkurs za najbolju fotografiju sa "Noći muzeja"! ...

Peta noć muzeja

Noć muzeja ove godine slavi svoj jubilarni peti rođendan i to na preko 120 lokacija u 20 gradova Srbije. Organizator Noći ...

11. Noć muzeja

11. Noć muzeja – Veličanstveni i humanitarni muzeji....