Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Akvarela Joze Ciuhe-a

 
Akvarela Joze Ciuhe-a
Na izlozbu | dodato 19.10.2011.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: Art Galerija, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 17. oktobar 2011. u 19h
Vreme trajanja izložbe: od 17. oktobra 2011.

 
 

U Arte galerji u Beogradu 17. oktobra u 19h casova bice otvorena izlozba akvarela Joze Ciuhe, slovenackog umetnika koji zivi i stvara u Parizu.

"Moji akvareli jos uvek traze slikara u tvojim stihovima.", kaze Ciuha u recenici koju posvecuje svom prijatelju Boskeu.
Za izlozbu u Arte galeriji Ciuha je pripremio vise od sedamdeset akvarela, koji zajedno predstavljaju omaz dvojici velikih pesnika: Branku Miljkovicu i Alenu Boskeu. U pitanju je izlozba intimnijeg, dnevnickog tipa, koja sumira neka od iskustava, emocija i nacela, koji autora neraskidivo vezuju za stvaralastvo navedenih pesnika. Ova izlozba takodje ukazuje na znacajan fenomen uticaja literarnih izvora na umetnicko stvaranje, sto je pojava koju mozemo pratiti zalazeci duboko u istoriju, ali koja danas nije toliko cesta niti eksplicitna.

Na akvarelima koje posvecuje Miljkovicu i Boskeu, Ciuha naizmenicno ispisuje pojedine stihove iz pesama ovih autora. Ipak, ovi akvareli nisu ilustracija stihova, vec predstavljaju umetnikov pokusaj da likovnim sredstvima, linijom i bojom, izrazi emocije i poetiku koju pesnici iskazuju recima i stihovima. "Moji akvareli jos uvek traze slikara u tvojim stihovima.", kaze Ciuha u recenici koju posvecuje svom prijatelju Boskeu.

Joze Ciuha je roden 1924. u Trbovlju (Slovenija). Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Izlagao je na vise od 400 samostalnih i 300 grupnih izlozbi Pripadao je Krzisnikovoj elitnoj umetnickoj grupi "69". Za svoj rad primio je mnoga priznanja, izmedju ostalih nagradu Presernovog sklada, Jakopicevu nagradu, Francuski orden viteza likovnih umetnosti i knjizevnosti, te Austrijski pocasni krst nauka i umetnosti prvog reda. clan je Ruske akademije umetnosti. Osim slikanja bavi se grafikom, mozaikom i literaturom.

Izlozba u beogradskoj Arte galeriji organizovana je trudom Radmile i Petera Ciuhe, a prati je dvojezicna publikacija sa reprodukcijama i tekstovima.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Počinje oslikavanje murala u Beogradu

Najznačajniji umetnici svetske mural scene Blu, Valerio Beruti, M-City i domaći savremeni umetnici Biljana Đurđević i Vl...

Usporite pored škole!

U okviru manifestacije Dani Beograda, na Kalemegdanu će biti organizovan kviz o bezbednosti u saobraćaju....

Izložba Studentski protest u Beogradu

Izložba se priređuje povodom 40-godišnjice studentskog protesta u Beogradu....