Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Izložba: Tajna Lepenskog Vira

 
Izložba: Tajna Lepenskog Vira
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 25.12.2008.
Detalji

Mesto održavanja: Nemanjina 17 (Slavija), Hol Narodne banke Srbije, Beograd
Vreme održavanja izložbe: maj - decembar 2008.god.
Rdano vreme: svakim danom, osim ponedeljka, od 10 do 20h
Ulaz slobodan

 
 

Tematska izložba Tajna Lepenskog Vira javnosti predstavlja najinteresantniji i najintrigantniji deo nalaza sa Lepenskog Vira, jednog od najznačajnijih praistorijskih (mezolitskih) lokaliteta Evrope.

Na loklalitetu je, ispod naselja prvih zemljoradnika i stočara (5300-4800 godine pre n.e.), konstatovano sedam sukcesivno podizanih naselja iz mezolitskog perioda. Ova naselja karakterišu mnogobrojne planski podizane građevine, grobovi.
Prošlo je već devet godina od kada stalna arheološka postavka Narodnog muzeja nije otvorena za javnost. Samo u posebnim prilikama publika u Beogradu može da se upozna sa najvećim vrednostima koje se čuvaju u Narodnom muzeju. Izložba Tajna Lepenskog Vira jedna je takva, izuzetna i uzbudljiva, prilika.

Iskopavanja arheološkog lokaliteta Lepenski Vir, smeštenog na niskoj dunavskoj terasi, vršena su između 1965. i 1971. godine u okviru velikih zaštitnih istraživanja povezanih sa izgradnjom hidroelektrane Đerdap.

Na loklalitetu je, ispod naselja prvih zemljoradnika i stočara (5300-4800 godine pre n.e.), konstatovano sedam sukcesivno podizanih naselja iz mezolitskog perioda. Ova naselja karakterišu mnogobrojne planski podizane građevine, grobovi koji ukazuju na posebne pogrebne rituale, obilje alatki izrađenih od kamena, kosti i roga, raznovrstan nakit, pločice sa urezanim znacima i monumentalne skulpture izrađene od oblutaka.

Arheološka istraživanja su pokazala da je Lepenski Vir centar jedne od najkompleksnijih i najintrigantnijih praistorijskih kultura (7000-6000 godina pre n.e., odnosno 6800-5400 prema S14 datumima). Nakon završetka arheoloških iskopavanja, arhitektonski objekti otkriveni na lokalitetu Lepenski Vir su, zbog akumulacionog jezera, relocirani 100 metara severozapadno, na 30 metara višu kotu. U neposrednoj blizini je podignut Muzej Lepenski Vira (kod Donjeg Milanovca, opština Majdanpek), u kome je danas moguće videti deo pokretnog arheološkog materijala, pronađenog tokom sistematskih arheoloških iskopavanja.

Izložba Tajna Lepenskog Vira omogućava sagledavanje skulptura Lepenskog Vira ne samo kao pukog, mada specifičnog, umetničkog izraza, već nudi i jedno novo tumačenje ovih vrhunskih dela kao lika boga Sunca. Sedamnaest jedinstvenih antropomorfnih skulptura, nastalih milenijumima pre kultura Mesopotamije i starog Egipta, predstavljaju autonomnu duhovnu tvorevinu lovaca i sakupljača Đerdapa i na najdirektniji način svedoči o kompleksnoj socijalnoj strukturi društva kojim dominira religija kao ujedinjujuća sila.

Monumentalne kamene skulpture, iz generaciju u generaciju, postavljane uz kućna ognjišta, bile su za sve članove zajednice najveće svetinje koje su oni poštovali, a koje su im otkrivale istine o svetu i određivale ponašanje u svakodnevnom, profanom, životu.

Od poslednjeg susreta s umetnošću Lepenskog vira, sa Rodonačelnikom, Praroditeljkom, Adamom, Vodenom Vilom, Hronosom, Sirenom, Vračem proteklo je 25 godina. Danas nam se kroz izložbu, Tajna Lepenskog Vira, pruža prilika za drugačiju percepciju arheologije i mezolitske umetnosti, za drugačije tumačenje fascinantnog Lepenskog Vira.

Izložba Tajna Lepenskog Vira plod je uspešne saradnje Narodnog muzeja u Beogradu i Narodne banke Srbije. Zahvaljujući ovoj saradnji nacionalnom muzeju je omogućeno, da tokom perioda rekonstrukcije, čuva i izlaže svoje vrednosti i održava vezu sa poklonicima umetnosti u prostorima centralne banke, a Narodnoj banci Srbije pružena je prilika da afirmiše svoju otvorenost ka javnosti i privrženost očuvanju kulturnih vrednosti. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije na relaciji Beograd – Zajećar - Niš – Beograd
Obiman i raznovrstan program ovog dvodnevnog izleta omogućio je upoznavanje sa ovim, manje posećivanim delom Srbije....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Edukacija iz oblasti manifestacionog turizma 2013.

Niz od šest edukativnih skupova pod zajedničkim nazivom: MANIFESTACIJE U SRBIJI – Edukacija iz oblasti manifestacionog t...

Deseti rođendan Peugeot-a 206

Kompanija Verano Motors proslavila je danas 10-ti rođendan najpopularnijeg Peugeot-ovog modela svih vremena sa brojem 206. ...

Snežana Nešić & Nemanja Staletović

Ovaj duet je postao omiljen među publikom u klubovima prestonice....