Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Halil Tikveša - Slike

 
Halil Tikveša - Slike
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 15.11.2010.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: Kulturni centar Novi Sad
Vreme otvaranja izložbe: 17. novembar 2010. godine u 13.30h
Vreme trajanja izložbe: 17 - 30. novembar 2010. godine

 
 

Praveći ove slike pratio sam prirodnu težnju da likovnim jezikom ispričam priču nekada istinitu i doživljenu, nekada izmišljenu, uglavnom priču koja mi je bliska, koju volim i koja potiče iz erotske imaginacije...

Ove slike emaniraju energiju i radosni eros, sa njih izbija uzavrela azurna sjetna duša neuporedive profinjene vrsnoće i beskrajne nježnosti koja dolazi, možda, od mora.
Neposredan rad na slikanju je moj trajni izvor zadovoljstva i on mi je omogućio direktan pristup mojoj imaginaciji. Ovo je ustvari serija bilježaka i slikarskih ideja u čiju vrijednost duboko vjerujem pa sam im dao oblik koji bi se smio, manje ili više, zvati umjetnost.

Ove slike emaniraju energiju i radosni eros, sa njih izbija uzavrela azurna sjetna duša neuporedive profinjene vrsnoće i beskrajne nježnosti koja dolazi, možda, od mora. Ove žene su mesnate Evropljanke koje emituju putenu žeđ, one imaju držanje i zanos istočnjačke senzualnosti, bića koja su došla sa nekog drugog mjesta.

Slikanje je intima, bludni čin. Osobno sam sklon transponovanju erotskih opsesija i na tragu sam za estetskim ispunjenjem slobodne interpretacije svojih žudnji i maštarija.

Svom radu pristupam, prije svega razumom, a potom tijelom i sjećanjem. Pravo slikarstvo nije šematsko, ono je osjećajno i u isto vrijeme jasno i zagonetno. Vjerujem da će slika živjeti ako nosi uvjerljiv i neponovljiv trag duha intelekta, imaginaciju i emociju strasti koja nadvladava sivi princip realnosti.

Moje slikarstvo se ne odriče tradicionalnog postupka i posmatram ga u odnosu na sebe i u odnosu na traganje za sobom, u odnosu na vlastitu egzistenciju i ispunjenje. To bih definisao kao dio svog mentalnog života. Utoliko je ovaj rad smislen i na svoj način velik. (Halil Tikveša) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

SERBIAN JAZZ, BRE!

Izložba fotografija, promocija foto-monografije, koncert...

Fragilno/Rukuj pažljivo

"Fragilno/Rukuj pažljivo" je izložba ženske savremene umetnosti koja ima nameru da problematizuje represivni koncept žens...

Zenit

Objekat prostorno na pet etaža, sa preko 900 m2 korisne površine, izgrađen je 1997. godine u dvorištu Zmaj Jovine ulice b...