Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Halil Tikveša - Slike

 
Halil Tikveša - Slike
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 15.11.2010.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: Kulturni centar Novi Sad
Vreme otvaranja izložbe: 17. novembar 2010. godine u 13.30h
Vreme trajanja izložbe: 17 - 30. novembar 2010. godine

 
 

Praveći ove slike pratio sam prirodnu težnju da likovnim jezikom ispričam priču nekada istinitu i doživljenu, nekada izmišljenu, uglavnom priču koja mi je bliska, koju volim i koja potiče iz erotske imaginacije...

Ove slike emaniraju energiju i radosni eros, sa njih izbija uzavrela azurna sjetna duša neuporedive profinjene vrsnoće i beskrajne nježnosti koja dolazi, možda, od mora.
Neposredan rad na slikanju je moj trajni izvor zadovoljstva i on mi je omogućio direktan pristup mojoj imaginaciji. Ovo je ustvari serija bilježaka i slikarskih ideja u čiju vrijednost duboko vjerujem pa sam im dao oblik koji bi se smio, manje ili više, zvati umjetnost.

Ove slike emaniraju energiju i radosni eros, sa njih izbija uzavrela azurna sjetna duša neuporedive profinjene vrsnoće i beskrajne nježnosti koja dolazi, možda, od mora. Ove žene su mesnate Evropljanke koje emituju putenu žeđ, one imaju držanje i zanos istočnjačke senzualnosti, bića koja su došla sa nekog drugog mjesta.

Slikanje je intima, bludni čin. Osobno sam sklon transponovanju erotskih opsesija i na tragu sam za estetskim ispunjenjem slobodne interpretacije svojih žudnji i maštarija.

Svom radu pristupam, prije svega razumom, a potom tijelom i sjećanjem. Pravo slikarstvo nije šematsko, ono je osjećajno i u isto vrijeme jasno i zagonetno. Vjerujem da će slika živjeti ako nosi uvjerljiv i neponovljiv trag duha intelekta, imaginaciju i emociju strasti koja nadvladava sivi princip realnosti.

Moje slikarstvo se ne odriče tradicionalnog postupka i posmatram ga u odnosu na sebe i u odnosu na traganje za sobom, u odnosu na vlastitu egzistenciju i ispunjenje. To bih definisao kao dio svog mentalnog života. Utoliko je ovaj rad smislen i na svoj način velik. (Halil Tikveša) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ulaznice za Exit

Jednodnevne ulaznice za Exit poskupeće od četvrtka 8. jula, kada će cena za prva dva dana festivala iznositi 3190 dinara, ...

#RUNFREE u Novom Sadu

Igor Šarević i Ena Popov u kampanji #RUNFREE. ...

Fragilno/Rukuj pažljivo

"Fragilno/Rukuj pažljivo" je izložba ženske savremene umetnosti koja ima nameru da problematizuje represivni koncept žens...