Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Izložba Đorđija Crnčevića

 
Izložba Đorđija Crnčevića
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 15.11.2010.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: atelje Otklon, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 16. novembar 2010. godine u 20h

 
 

Obzirom da je u pitanju umetnik osobito profilisanog kreativnog učinka, svaka nova izložba Đorđija Crnčevića se doživljava kao poseban likovni događaj.

Crnčević i ovom prigodom iznenađuje domišljanjem pojma skulpture, zapravo, pomeranjem njene datosti u drugu fenomenološku ravan.
On stalno preispituje svoje umeće, koje je u kontekstu njegovog ranog stvaralačkog buđenja imalo primetnog dejstva. Taj imperativ traje do sadašnjih ostvarenja, bez obzira kojom se likovnom granom bavi.

Treba imati na umu da je, pored skulpture, njegova znatiželja okrenuta grafici, crtežu i slikarstvu. Ipak, vajana forma mu je ostala stalna briga, kojom je stekao prepoznatljivost, šta više, ostvareni domašaji u tom domenu učinili su ga nezaobilaznom pojavom u tokovima savremene srpske umetnosti.

Crnčević i ovom prigodom iznenađuje domišljanjem pojma skulpture, zapravo, pomeranjem njene datosti u drugu fenomenološku ravan. Predmet potonjeg zaokreta u izrazu, u dostizanju i širenju sklada između misaonog i skulptorski oblikovanog identiteta, počiva na jednom delu dosadašnjih postignuća. On je zasnovan na nekim rano ostvarenim pa i novijim radovima malih dimenzija.

Tokom iskustvene putanje oni su mu bili prikladni sa stanovišta skice, pripremu projekta, često i kao gotova dela sa atributima zaokruženog jezičkog govora. Imajući u vidu njihovu plastičnu zasnovanost sa odlikom zaobljene forme bez naglašenog vertikalizma, koja je uz osetne varijacije u detaljima sklona grupisanju po bilo kojoj projekciji, vertikalnoj ili horizontalnoj, svejedno je, Crnčević je uvideo potrebu da ih spaja u veće celine.

Njihovo grupisanje, je kroz providno omeđene "zidove" uzdignuto na viši značenjski nivo. Dabome, nije u pitanju puko ili ovlašno slaganje gotovih "jedinica", već smišljeno, prema oblicima i materijalima, (terakota – engoba, patinirano drvo, gips) osetljivo nizanje u jedinstven realitet čime je ovaploćen u novi estetski primat.

Potonji "projekti" Đorđija Crnčevića bude raznolike primese kada je u pitanju biće skulpture. Njegove prostorne ambijentacije bude raznolike asocijacije, (jednim delom i na slaganje namirnica u tegle) koje se uzdižu na određenu vremensku i vanvremensku dikstinciju istovremeno.

Prošlost njegove skulpture je osavremenjena. Ona na nov, time drugačiji način traje u sadašnjosti. Datim stilskim otelotvorenjem Crnčević dodiruje postmodernu, konceptualnu ali i povišenu misaonu, gotovo, filozofsku konstantu, koja se manifestuje kroz višeslojno iščitavanje složeno kodiranog pojma oblikovne mase. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Prljave ruke

„Prljave ruke“ u formi političkog trilera......

Ejmin pogled

Ejmin pogled je drama savremenog engleskog autora Dejvida Hera......

Koncert Maje Volk za Japan

Svirala je u pariskom metrou, na ulicama Sidneja, u svom Beogradu, na brojnim pozornicama......