Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Jovan Bijelić: Sa slikarske ideje na ideju

 
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija RTS, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 4. novembar 2010. godine u 19h
Vreme trajanja izložbe: 4. novembar - 13. decembar 2010. godine

 
 

Kako se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Jovana Bijelića prilika je da se podsetimo stvaralačkog opusa jednog od najuglednijih protagonista domaće međuratne umetničke scene.

U Narodnom muzeju danas se čuva najcelovitija zbirku slika ovog svestranog umetnika-istraživača koja vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od utemeljivača Moderne u srpskoj sredini.
U Galeriji RTS-a, 4. novembra, biće predstavljen izbor od 22 ulja na platnu i kartonu nastalih između 1919. i 1937. godine iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Izborom Bijelićevih remek-dela sa predstavama pejzaža, mrtve prirode, enterijera, aktova, portreta i autoportreta biće nam omogućeno celovito sagledavanje stvaralačkih nastojanja nosioca najprogresivnijih umetničkih shvatanja u srpskoj sredini tog vremena.

Jovan Bijelić rođen je 1884. godine u Reveniku kod Bosanskog Petrovca. Slikarstvo je studirao u Krakovu, usavršavao se u Parizu i Pragu, a putujući po Francuskoj, Nemačkoj i Italiji imao je prilike da se upozna sa aktuelnim tokovima evropske umetničke scene.

Od 1919. živeo je u Beogradu, gde je radio kao scenograf Narodnog pozorišta, dok je u svom ateljeu vodio slikarsku školu koju su pohađali mnogi srpski umetnici mlađe generacije. Bio je jedan od osnivača i pripadnik evropski orijentisanih umetničkih grupa, kao što su Oblik, Slobodni i Nezavisni, ali nije zaboravljao da naglasi da je važno od Evrope učiti, te na svome tlu i pod svojim podnebljem sebe izgrađivati. Za člana SANU izabran je 1963. godine.

U Narodnom muzeju danas se čuva najcelovitija zbirku slika ovog svestranog umetnika-istraživača koja vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od utemeljivača Moderne u srpskoj sredini. Zbirka obuhvata više antologijskih ostvarenja koja su nezaobilazna prilikom svakog predstavljanja vrhunskih dometa srpske umetnosti 20. veka.

Izbor dela prezentovanih na izložbi Jovan Bijelić - sa slikarske ideje na ideju predstavlja rezime bogatog umetničkog opusa koji se kretao u rasponu od impresionizma i sezanizma, preko postkubizma i tradicionalnog realizma, do ekspresionističke, prvo figurativne, a potom, gotovo apstraktne faze. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Sveti Trifun 2020.
Manifestacija "Sveti Trifun 2020", uz podršku Udruženja vinara Beograda......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Premijera filma "Drug Crni u NOB-u"

"Drug Crni u NOB-u", nastavak najgledanijeg filma u 2007. godini "Crni Gruja i kamen mudrosti" premijerno će biti prikazan u...

Portraits of Tanzania

Izložba Marka Todorovića...

"Buđenje" na Radio Beogradu

Nova radio emisija donedavnog voditeljskog dua B92, Gorice Nešović i Dragana Ilića, kreće na Radiju Beograd od 10. maja....