Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Jovan Bijelić: Sa slikarske ideje na ideju

 
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija RTS, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 4. novembar 2010. godine u 19h
Vreme trajanja izložbe: 4. novembar - 13. decembar 2010. godine

 
 

Kako se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Jovana Bijelića prilika je da se podsetimo stvaralačkog opusa jednog od najuglednijih protagonista domaće međuratne umetničke scene.

U Narodnom muzeju danas se čuva najcelovitija zbirku slika ovog svestranog umetnika-istraživača koja vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od utemeljivača Moderne u srpskoj sredini.
U Galeriji RTS-a, 4. novembra, biće predstavljen izbor od 22 ulja na platnu i kartonu nastalih između 1919. i 1937. godine iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Izborom Bijelićevih remek-dela sa predstavama pejzaža, mrtve prirode, enterijera, aktova, portreta i autoportreta biće nam omogućeno celovito sagledavanje stvaralačkih nastojanja nosioca najprogresivnijih umetničkih shvatanja u srpskoj sredini tog vremena.

Jovan Bijelić rođen je 1884. godine u Reveniku kod Bosanskog Petrovca. Slikarstvo je studirao u Krakovu, usavršavao se u Parizu i Pragu, a putujući po Francuskoj, Nemačkoj i Italiji imao je prilike da se upozna sa aktuelnim tokovima evropske umetničke scene.

Od 1919. živeo je u Beogradu, gde je radio kao scenograf Narodnog pozorišta, dok je u svom ateljeu vodio slikarsku školu koju su pohađali mnogi srpski umetnici mlađe generacije. Bio je jedan od osnivača i pripadnik evropski orijentisanih umetničkih grupa, kao što su Oblik, Slobodni i Nezavisni, ali nije zaboravljao da naglasi da je važno od Evrope učiti, te na svome tlu i pod svojim podnebljem sebe izgrađivati. Za člana SANU izabran je 1963. godine.

U Narodnom muzeju danas se čuva najcelovitija zbirku slika ovog svestranog umetnika-istraživača koja vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od utemeljivača Moderne u srpskoj sredini. Zbirka obuhvata više antologijskih ostvarenja koja su nezaobilazna prilikom svakog predstavljanja vrhunskih dometa srpske umetnosti 20. veka.

Izbor dela prezentovanih na izložbi Jovan Bijelić - sa slikarske ideje na ideju predstavlja rezime bogatog umetničkog opusa koji se kretao u rasponu od impresionizma i sezanizma, preko postkubizma i tradicionalnog realizma, do ekspresionističke, prvo figurativne, a potom, gotovo apstraktne faze. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Krhke crte vremena

Gradski muzej Sombor je tokom tri decenije (od 60-ih do 90-ih godina 20. veka) organizovao Trijenale savremenog jugoslovensko...

Izlozba fotografija: Pogledi iz istorije

Institut Servantes, u saradnji sa Ambasadom Španije, organizuje svečano otvaranje izložbe fotografija Pogledi iz istorije,...

Plakati Ivana Mišića

Plakati na temu Magbeta, Otela, hamleta......