Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Život ispod zemlje

 
Život ispod zemlje
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 21.09.2010.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija O3ONE, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 20. septembar 2010. godine
Vreme održavanja izložbe: 20 - 29. septembar 2010. godine

 
 

Mrežu tokijske gradske železnice čine 882 stanice koje su povezane sa 121 linijom i dnevno prevezu 20 miliona ljudi.

Efikasnost japanskog društva pretvorila je stanice i transportne čvorove u mikro centre koji su se razvili do te mere da korisnik na putu od posla do kuće ne mora da napušta mrežu da bi završio svakodnevne privatne obaveze.
Materijal koji će biti predstavljen na izložbi pokušaće da prenese kompleksnost mreže tokijske gradske železnice, njen ambijent i autentičnost korisnika, prostora i sistema koji omogućava da taj "veliki grad" funkcioniše. Ovaj ektremni broj ukazuje na veličinu grada kao i na vreme koje stanovnici provedu u sistemu javnog prevoza.

Efikasnost japanskog društva pretvorila je stanice i transportne čvorove u mikro centre koji su se razvili do te mere da korisnik na putu od posla do kuće ne mora da napušta mrežu da bi završio svakodnevne privatne obaveze.

Pozdemni prolazi postali su prostor u kome se održavaju koncerti, otvaraju knjižare, saloni za lepotu, restorani, barovi, montažne pijace, obućari.

Javna funkcija grada sve se više udaljava od nivoa ulice i otvorenog prostora i uvlači u kontrolisani pristup gde je moguće regulisati klimu, osvetljenje, zvuk... Opna ovog fenomena odavno je prerasla površine postojećih tunela te se počela širiti i nad zemljom, ali uvek održavajući direktnu vezu sa saobraćajnim tokovima. Da li je tokijski slučaj neizbežan primer koji će i ostale metropole pratiti, uzimajući u obzir i klimatske promene i imperativ koji se stavlja, efikasnost i brzinu u savremenom svetu.

Janko Radojević je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Nakon sticanja iskustva u renomiranim japanskim arhitektonskim biroima, poput studija Shigeru Bana, magistrirao je na odseku za arhitekturu na Tokijskom univerzitetu. Danas radi kao arhitekta u birou Sadar+Vuga u Ljubljani. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Promocija kalendara za 2009. godinu

Beograd, 16. decembar: U O3ONE je večeras održana press konferencija povodom ekskluzivne najave programa i objavljivanja ka...

Izložba skulptura Zorana Maleša

Nacionalna galerija u okviru projekta VREDNOSTI beogradskoj likovnoj sceni predstavlja nase znacajne umetnike. Kraj ovogodiš...

Studentske izložbe

Izložba studenata II godine Grafičkog odseka Fakulteta primenjenih umetnosti ...