Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Igra sveta u svetu igre

 
Igra sveta u svetu igre
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 01.06.2010.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: Magacin, Kraljevića Marka 4, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 3. jun 2010. godine u 20h
Vreme trajanja izložbe: 3 - 13. jun 2010. godine

 
 

Svet igara nudi bezbrojne mogućnosti za suočavanje i suprotstavljanje stvari i pojava, a igra koja je interesuje jeste ona koju Englezi nazivaju "game", kroz koju učimo naše ponašanje u društvu.

Ova igra u svojoj osnovi sadrži tri elementa koja su suštinska za moja interesovanja. Prvo, to je njen ludički karakter, prisutan u svim igrama, zbog kojeg joj se često pripisuje pojam detinjastog.
Preokretanjem smisla određenih društvenih igara (šah, puzzle, karte, domine...) umetnica teži da istraži odnos čoveka i društva. U izlagačkom smislu, reč je o objektima, ispravljenim ready made-ima odnosno umetničkim verzijama nekih običnih igara, a u pitanju su i interaktivne instalacije, fotografije i plakati.

Projekat "Igra sveta u svetu igre" nastoji da istraži:

- način interpretiranja informacija i stvari koje nas okružuju;
- naše ponašanje kada se nađemo ispred nepoznatog/poznatog objekta koji ne sadrži "uputstvo za upotrebu";
- pitanje izbora i zavisnost krajnjeg rezultata od naše odluke;
- važnost postojanja cilja i pravila;
- važnost pobede;
- pitanje teritorije;
- pitanje funkcije.

"Ova igra u svojoj osnovi sadrži tri elementa koja su suštinska za moja interesovanja. Prvo, to je njen ludički karakter, prisutan u svim igrama, zbog kojeg joj se često pripisuje pojam detinjastog. Ali, uz to, ova igra počiva na zakonima matematičke logike i uredjena je prema društvenim zakonima. Primenom principa preokretanja smisla, umetnički radovi dobijaju kritičku dimenziju. Rezultat/cilj rada jeste traženje odgovora od strane igrača odnosno posmatrača." (Mirjana Blagojev).

Mirjana Blagojev (1974, Zrenjanin). Diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (1996). Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (smer vajarstvo, 2000). Stekla master diplomu Visoke škole dekorativnih umetnosti (smer objekat-staklo) u Strazburu, Francuska (2005).

Magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (smer vajarstvo, 2007). Radi kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (Odsek za vajarstvo). U okviru asocijacije OKUP iz Strazbura učestvovala u organizaciji Festivala Alternativne Kreativne Razmene (FACE) održanom u Beogradu i Novom Sadu (2005). Samostalno i grupno izlagala u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Strazburu, Nansiju i Luksemburgu. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

10. Beogradski festival igre

Beogradski festival igre puni deset godina....

Igra sveta u svetu igre

Preokretanjem smisla određenih društvenih igara (šah, puzzle, karte, domine...) umetnica teži da istraži odnos čoveka ...

Žurka u Magacinu 24.03.09

Uživajte u galeriji fotografija!!!...