Početna » Kuda? » Na izlozbu »

Od skice do predstave

 
Od skice do predstave
ARHIVA
Na izlozbu | dodato 16.04.2010.
Detalji

Mesto održavanja izložbe: galerija Feniks, Beograd
Vreme otvaranja izložbe: 13. april 2010. godine u 19h
Vreme trajanja izložbe: 13 - 24. april 2010. godine

 
 

Njen potpis kao autora kostima možemo pročitati na preko tri stotine pozorišnih lista (dramski, operski i baletski komadi), kako u beogradskim teatrima, tako i širom Srbije i Crne Gore, kao i na prostorima bivše Jugoslavije.

Njeni radovi bili su predstavljeni na više od deset izložbi u Beogradu, Novom Sadu i Pragu, a o njenim radovima napisano je preko 450 bibliografskih jedinica.
Ime Ljiljane Dragović, kostimografa osobenog, izvornog stilskog izraza, već pet decenija vezuje se za mnoge uspešne kreacije u oblasti pozorišta, filma i televizije.

U Narodnom pozorištu radila je pune 42 godine. U okviru filmske umetnosti potpisala je kostime za dvanaest filmova, među kojima su Dorotej i Kosovski boj, za koje je dobila Zlatnu arenu na Pulskom festivalu. Na televiziji je bila kostimograf u preko sto pedeset emisija, što iz dramskog, što iz kulturno zabavnog programa.

Za svoj rad u oblasti kostimografije Ljiljana Dragović dobila je mnogobrojne nagrade i pohvale. Od 18 nagrada i priznanja spomenućemo samo neke: Dve Sterijine (1992 i 2001), Nagradu za životno delo (1996) nekoliko godišnjih nagrada Narodnog pozorišta i mnoge druge.

U svom radnom veku, Ljiljana Dragović se dosta angažovala i u oblasti mode, radila je jedan kraći period kao modni kreator, oblačila je mnoge naše estradne umetnike za njihove nastupe, učesnike na prvomajskim paradama i sletovima povodom Dana mladosti, kao i protagoniste raznih svečanih Akademija.

Njeni radovi bili su predstavljeni na više od deset izložbi u Beogradu, Novom Sadu i Pragu, a o njenim radovima napisano je preko 450 bibliografskih jedinica. Muzej pozorišne umetnosti Srbije, 2008. godine objavio je knjigu Mirjane Odavić pod nazivom "Ljiljana Dragović – Kostimograf u teatru".

Kao profesor angažovana je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, od 2001-2007. godine na predmetima "Scenski kostim" i "Istorija kostima" edukujući sa nesputanom energijom nove mlade kostimografe. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba slika Uroša Jankovića

Uroš Janković, rođen je u Beogradu 1971. godine, gde je 1990. upisao Medicinski Fakultet i završio prve dve godine studij...

Izložba skulptura Đorđa Cpajka

Đordje Čpajak je umetnik veoma senzibilnog, a ujedno veoma jakog i oštrog izraza u skulpturi. Najčešće svoj emotivni na...

Pejzaži neurona

Institut Servantes, u saradnji sa Galerijom nauke i tehnike SANU, organizuje neobičnu izložbu crteža i fotografija Pejzaž...