Početna » Kuda? » Na izlet »

Carska bara

 
Carska bara
Na izlet | dodato 18.07.2008.
Detalji

Ribarsko gazdinstvo DD Ečka
Lukino selo, 23300 Zrenjanin
Info tel.: +381 23 884 009

 
 

Do ovog prirodnog rezervata može se doći vodom, ploveći Dunavom iz pravca Beograda ili Novog Sada, zatim Tisom i Begejom, iz pravca Bečeja, i iz Zrenjanina, ploveći Begejom.

Carska bara je uvrštena u UNESCO-vu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja.
Kopnom se stiže asfaltnim putem od Novog Sada, preko Titela i Perleza, kao i od Beograda preko Čente. Takođe možete doći ako na 17km iz Zrenjanina prema Beogradu skrenete desno preko Begeja.

Jugozapadno od Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, nalazi se Carska bara, bogato stanište močvarnih ptica i retkih biljnih vrsta. Ovaj prirodni rezervat, čijoj vrednosti doprinose bare Tiganjica, Perleska i veći broj drugih bara i kanala, prostire se na 1.600 hektara. Kolonija vodenih ptica - čaplji, čigri, galebova - opisana je i registrovana jos u 19. veku. Ovaj specijalni rezervat nazvan je Carska bara u vreme austrougarske vlasti. Bogatstvo rezervata čini čak 250 vrsta ptica. Uvrštena je u UNESCO-vu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja.

Ornitoloska vrednost područja posebno se ogleda u broju ugroženih vrsta koje se ovde povremeno sreću: pelikan, mali kormoran, mala guska, plavokljuna patka, a gnezde se orao belorepan i prdavac.

Reka Stari Begej, stare livadske šume, karakterističnost stepa, slana tla, listopadne šume kao iz slikovnica i oko 150 raznih vrsta ptica čine jedinstveni ambijent.

Zrenjnainski planinari svake godine polovinom juna na ovoj zanimljivoj lokaciji, na obali Starog Begeja dočekuju svoje prijatelje planinare iz svih krajeva zemlje.

Ako ogladnite ili Vam je potrebno prenoćište, u blizini se nalazi Hotel Sibila (**). Izgrađen je na samom Ribarskom gazdinstvu ''Ečka'' 1992. godine. Raspolaže sa 28 ležajeva u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kao i sa jednim apartmanom. Pored smeštajnih usluga u restoranu se organizuju poslovni ručkovi, kao i seminari za manji broj gostiju. U restoranu kapaciteta 70 mesta i bašti služe se sve vrste jela, naročito specijaliteti od ribe i divljači, kao i jela sa roštilja.

Na 2 km od Carske bare ka Beogradu nalazi se restoran Trofej. Osim divne hrane, usluge i nesvakidasnjeg izgleda, ima i mini zoo vrt. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Mladenovac
U sastavu sedamnaest Beogradskih opština nalazi se i gradska opština Mladenovac......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Carska pita

Ova pita se veoma jednostavno pravi i skoro sigurno će Vam uspeti iz prve iako niste iskusan kulinar. Dobra je za doručak, ...

Obedska bara - rezervat prirode

Obedska Bara se nalazi u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo i Obrež, pored reke Save. Dobrim asvaltnim putem, u du...

Carska bara

Jugozapadno od Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, nalazi se Carska bara, bogato stanište močvarnih ptica i retkih bil...