Početna » Kuda? » Na izlet »

Carska bara

 
Carska bara
Na izlet | dodato 18.07.2008.
Detalji

Ribarsko gazdinstvo DD Ečka
Lukino selo, 23300 Zrenjanin
Info tel.: +381 23 884 009

 
 

Do ovog prirodnog rezervata može se doći vodom, ploveći Dunavom iz pravca Beograda ili Novog Sada, zatim Tisom i Begejom, iz pravca Bečeja, i iz Zrenjanina, ploveći Begejom.

Carska bara je uvrštena u UNESCO-vu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja.
Kopnom se stiže asfaltnim putem od Novog Sada, preko Titela i Perleza, kao i od Beograda preko Čente. Takođe možete doći ako na 17km iz Zrenjanina prema Beogradu skrenete desno preko Begeja.

Jugozapadno od Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, nalazi se Carska bara, bogato stanište močvarnih ptica i retkih biljnih vrsta. Ovaj prirodni rezervat, čijoj vrednosti doprinose bare Tiganjica, Perleska i veći broj drugih bara i kanala, prostire se na 1.600 hektara. Kolonija vodenih ptica - čaplji, čigri, galebova - opisana je i registrovana jos u 19. veku. Ovaj specijalni rezervat nazvan je Carska bara u vreme austrougarske vlasti. Bogatstvo rezervata čini čak 250 vrsta ptica. Uvrštena je u UNESCO-vu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja.

Ornitoloska vrednost područja posebno se ogleda u broju ugroženih vrsta koje se ovde povremeno sreću: pelikan, mali kormoran, mala guska, plavokljuna patka, a gnezde se orao belorepan i prdavac.

Reka Stari Begej, stare livadske šume, karakterističnost stepa, slana tla, listopadne šume kao iz slikovnica i oko 150 raznih vrsta ptica čine jedinstveni ambijent.

Zrenjnainski planinari svake godine polovinom juna na ovoj zanimljivoj lokaciji, na obali Starog Begeja dočekuju svoje prijatelje planinare iz svih krajeva zemlje.

Ako ogladnite ili Vam je potrebno prenoćište, u blizini se nalazi Hotel Sibila (**). Izgrađen je na samom Ribarskom gazdinstvu ''Ečka'' 1992. godine. Raspolaže sa 28 ležajeva u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kao i sa jednim apartmanom. Pored smeštajnih usluga u restoranu se organizuju poslovni ručkovi, kao i seminari za manji broj gostiju. U restoranu kapaciteta 70 mesta i bašti služe se sve vrste jela, naročito specijaliteti od ribe i divljači, kao i jela sa roštilja.

Na 2 km od Carske bare ka Beogradu nalazi se restoran Trofej. Osim divne hrane, usluge i nesvakidasnjeg izgleda, ima i mini zoo vrt. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Takmičenje ljudi-ptica

Veliki broj posmatrača okupio se da bi bodrio hrabre učesnike koji su leteli pomoću veštačkih krila....

Šnenokle

Jede vam se nesto slatko, a nemate mnogo vremena ili ne želite da uključujete rernu? Pravo rešenje su šnenokle. Vode pore...

Telenorova kolekcija umetnosti

Telenorova kolekcija savremene srpske umetnosti, nakon prošlogodišnjeg predstavljanja u Beogradu, prvi put je izložena u N...