Početna » Kuda? » Na izlet »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije na relaciji Beograd – Novi Pazar – Sjenica – Uvac – Beograd

 
Detalji

UTVS - Udruženje turističkih vodiča Srbije

TO Novi Pazar

TO Sjenica

 
Jerinin grad - početak putaCrkva Svetih apostola Petra i PavlaCrkva Svetih apostola Petra i PavlaManastir Đurđevi StupoviManastir Đurđevi StupoviNovi PazarAltun - alem džamija Muzej „Ras“Muzej „Ras“U muzeju „Ras“Amir-agin hanAmir-agin hanSebilj - članovi UTVS sa domaćinimaKula motrilja SopoćaniSopoćaniSopoćaniDžamija Sultanija Valida u SjeniciSjenicaPešterU autobusuUvacUvacUvacUvacMeandriLedena pećinaLedena pećinaLedena pećinaLedena pećinaBeloglavi supVidikovac MolitvaVidikovac MolitvaVidikovac MolitvaAktivnosti na putu
 

Sredinom oktobra, tačnije 19. i 20. oktobra 2018. godine organizovano je stručno putovanje članova Udruženja turističkih vodiča Srbije - UTVS na relaciji Beograd – Novi Pazar – Sjenica – Uvac – Beograd.

Ovo stručno putovanje je deo projekta koji je odobren od strane MTTT i delimično regresiran.

Polazeći na ovo stručno putovanje prva znamenitost koju su posetili članovi Udruženja bila je crkva Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara. Petrova crkva, kako je zovu, predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije. Ona je prvobitno sedište Raške episkopije, a nalazi se na oko 2 km od centra Novog Pazara. Potiče iz VIII veka, pod zaštitom je UNESCO-a i na početku je puta za Đurđeve Stupove koji su bili sledeća lokacija.

U prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana, Stefan Nemanja podigao je jedan od najstarijih manastira Đurđevi Stupovi u prestonom području srednjevekovne Srbije. Nalazi se na oko 4 km severozapadno od Novog Pazara i dominira svojom siluetom dolinama Raške i Deževe.

Prema kazivanju biografa, Nemanja se za vreme svog zatočeništva u jednoj pećini u Rasu zavetovao da će izgraditi hram i posvetiti ga Svetom Đorđu, kome se tokom života u molitvama obraćao za pomoć. Na samom vrhu uzvišenja podignut je manastir, a specifična arhitektura crkve Svetog Đorđa sa dve kule zvonika definisala je i kasniji naziv crkvi i manastiru – Đurđevi stupovi.

Manastir Sopoćani, se nalazi na 290 km od Beograda. Posvećen je Svetoj Trojici, podigao ga je srpski kralj Stefan Uroš I nedaleko od izvora reke Raške, na 17 kilometara od Novog Pazara. Tačan period izgradnje manastira Sopoćani nije poznat, ali je to najverovatnije bilo oko 1260. godine. Zadužbina trećeg sina kralja Stefana Prvovenčanog svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve do tada izgrađene srpske crkve. Izvanredan je primerak raške škole graditeljstva. Ime potiče od staroslovenske reči “sopot”, što znači “izvor”.

Od izuzetnog istorijskog i umetničkog značaja su i freske sa scenama iz života Svetog Simeona, odnosno Stefana Nemanje, osnivača srpske srednjovekovne dinastije Nemanjić. Ove kompozicije prikazuju njegovu smrt i prenos moštiju u Studenicu. Veliki broj fresaka dobro je očuvan uprkos dugoj zapuštenosti, a samo zlatni listići sa fresaka nisu odoleli vremenu.
Kad prošetate Novim Pazarom osetićete mešavinu Istoka i Zapada, Hrišćanstva i Islama. Ne izostavite Staru čaršiju, a u njoj Novopazarsku tvrđavu iz 15 veka, Altun – alem džamiju, sagrađenu u prvoj polovini XVI veka, kao i muzej „Ras”.

Altun - alem džamija nalazi se na središnjem delu prvomajske ulice. Turski putopisac Evlija Čelebija, koji je kroz ove krajeve proputovao šezdesetih godina XVII veka, zapisao je: "Džamija koja se zove Altun-alem stara je bogomolja, a nalazi se u Jeleč -mahali na carigradskom drumu”. Pouzdano se zna da je Altun-alem džamiju sagradio, sredinom XVI veka Musluhudin Abdul Gani. Predstavlja remek-delo islamske arhitekture i pod zaštitom je države od 1979. godine.

U Novom Pazaru je osnovan 1953. godine, muzej „Ras“, kao Gradski muzej. Smešten je u centru grada, u jednoj od starih, gradskih kuća, tradicionalne arhitekture iz sredine 19. veka. Kompleksnog je tipa i obuhvata oblasti arheologije, istorije, etnologije, numizmatike, primenjene umetnosti i savremenog likovnog stvaralaštva. Raspolaže sa 333 m² izložbenog prostora i sa 5.876 predmeta, od čega je arheološka zbirka najbrojnija i najviše obrađena.

Novopazarsku trvrđavu je podigao jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović u XV veku.
Na osnovu ostataka bedema, konstatovana je trougaona osnova tvrđave. Ona je, danas delimično očuvana. U Prvom svetskom ratu srušena je kula kod severnog bastiona, a nestali su čardaci, pomoćni objekti, ulazne kapije kao i austrijska kapelica. Kula poznata pod imenom stara izvidnica ili Kula motrilja uz severni bedem, danas se nalazi u relativno dobrom stanju. Novopazarska tvrđava se nalazi u samom centru grada, na desnoj obali reke Raške i unutar gradskog parka.

Amir-agin han, u kome je TO Novog Pazara, za članove Udruženja organizovala svečani ručak, je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Predstavlja reprezentativni primer dobro očuvanog hana. Nalazi se u centru Novog Pazara. Predstavlja jedinstven spomenički kompleks, koji ima arhitektonsku izrazitu istorijsko-urbanističku vrednost. Na području Republike Srbije najstariji je i najlepši objekat ove vrste. Danas se koristi u ugostiteljsko-turističke svrhe.

Sjenica ima jedinu carsku džamiju u Srbiji. Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija Sultanija Valida, nalazi se u središtu Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada na jugozapadu Srbije. Uz onu u Sarajevu, džamija Sultanija Valida, ima status carske ili careve, jer ju je gradila sultanova porodica. Izgrađena je polovinom 19. veka, kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Osim simbolike ponovnog rađanja Osmanlijskog carstva, specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kube (kupolu) bez stubova, čiji je promer 15-ak metara.

Prenoćili smo u apartmanima „Vanilla” – Novi ugostiteljski objekat u centru grada Sjenica, u neposrednoj blizini Gradskog stadiona.

Reka Uvac je najduža pritoka Lima, koju su članovi Udruženja sa svojim domaćinima iz TO Sjenica posetili narednog dana. Izvire na nadmorskoj visini od 560 metara. Dužina reke Uvac iznosi oko 120 kilometara. Obzirom na to da je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane, samim tim i tri veštačka jezera. To su Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero. Obale klisure reke Uvac krase šume omorike, breze, brojne livade, proplanci…

Specijalni rezervat prirode Uvac je prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7543 hektara. Oko 2/3 rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se 1/3 nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m.

Deo klisure reke Uvac, površine 2 543 hektara, je 1971. godine proglašen za Specijalni rezervat prirode Uvac. Nalazi se na nadmorskoj visini od 902 do 1276 metara.

Jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji je nesumnjivo vidikovac Molitva sa koga se prostire predivan pogled na Specijalni rezervat prirode Uvac i Uvačko jezero sa velelepnim meandrima. Nalazi se na visini od 1.247 metara nadmorske visine sa koga ćete upotpuniti vidik i letom beloglavog supa.

Izdvaja se prisustvo oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup (Gyps fulvus) – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici - aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva - isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ''prirodnu reciklažu''.

Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem čija dužina do sada istraženih kanala iznosi 6.185 m.

Na kraju, obilaska predivnih predela Pešterskih prirodnih lepota, plovidbom Uvcem, ulaskom u pećine, posmatranjaem velikog broja ptica i impozantnog utiska sa vidikovca svoj put smo završili ručkom u kampu na Uvcu u predivnoj organizaciji i izvanrednim domaćinom Bobanom Vasojevićem, licenciranim turističkim vodičem, kome se ovim putem zahvaljujemo.Pogledaj i:

utvs

,

tonp

,

tos

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Mladenovac

U sastavu sedamnaest Beogradskih opština nalazi se i gradska opština Mladenovac......

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Surčin

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije i ekipa portala „Kuda za vukend” posetili su opštinu Surčin....

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije na relaciji Beograd – Zajećar - Niš – Beograd

Obiman i raznovrstan program ovog dvodnevnog izleta omogućio je upoznavanje sa ovim, manje posećivanim delom Srbije....