Početna » Kuda? » Na izlet »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Surčin

 
Detalji

 
Muzej vazduhoplovstvaMuzej vazduhoplovstva - avionski motorMuzej vazduhoplovstva - JAT ova CaravellaManastir FenekManastir Fenek - Sv. PetkaStajkova kuća - srpska sobaStajkova kuća - slovačka sobaStajkova kuća - članovi UTVS u dvorištu pored đermaNautičko selo - BiserRibnjak - Bečmenska baraRibnjak - Bečmenska bara - članovi UTVS
 

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije i ekipa portala „Kuda za vukend” posetili su opštinu Surčin, na čelu sa predsednicom Udruženja, prof. dr Snežanom Štetić, a sve u cilju projekta promocije i prezentacije rubnih opština Beograda.

Muzej vazduhoplovstva se, po broju i vrednosti eksponata, svrstava u desetak vodećih institucija ove vrste u svetu.
Sedamnaesta gradska opština Grada Beograda, formirana 2004. godine izdvajanjem iz opštine Zemun, je opština Surčin. Prostire se na površini od 28.485 hektara i u njoj živi oko 44.000 stanovnika.


Muzej vazduhoplovstva

Sa željom da se sačuvaju materijalna svedočanstva značajna za nastanak i razvoj avijacije na jugoslovenskim prostorima, Muzej vazduhoplovstva je osnovan 1957. godine. Veliki međunarodni ugled doneo je ovoj ustanovi višedecenijski rad usmeravan na prikupljanje i zaštitu istorijskih dobara.

Muzej se, po broju i vrednosti eksponata, svrstava u desetak vodećih institucija ove vrste u svetu. U njemu se čuva preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, više radara, raketa, najrazličitija vazduhoplovna oprema, preko 20.000 knjiga i tehničke dokumentacije i više od 200.000 fotografija.


Manastir Fenek

U blizini Jakova nalazi se manastir Fenek. Od Beograda je udaljen oko dvadesetak kolometara. Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi. Prema narodnom predanju manastir je sagrađan u drugoj polovini 15. veka. Iako geografski ne pripada Fruškoj Gori postoji velika istorijska povezanost sa fruškogorskim manastirima. Za razliku od fruškogorskih manastira Fenek je ostao pod turskom vlašću sve do 1717. Manastirska kapela posvećena sv. Petki. Sazidana je 1800. godine na mestu stare, nad bunarom za koji se veruje da ga je sagradila mati Angelina Branković. Za ovu vodu se u narodu verovalo da ima čudotvorna lekovita dejstva.


STAJKOVA etno kuća

Boljevci, gde se kuća i nalazi, postalo je nzaobilazno mesto većine turista koji ovuda prolaze. To je stalna postavka, kako je Đorđe Milovanović Stajo video kulturu življena Srba i Slovaka. Svoju rodnu kuću pretvorio je u muzej zako što je po jednu sobu opremio u srpskom, a drugu u slovačkom narodnom stilu. Sobe i dvorište su opremljeni – uređeni originalnim nameštajem, pokućstvom, mašinama i prodajnom izložbom suvenira.


Nautičko selo “Biser”

Nautičko selo „Biser“ nalazi se na 35. kilometru uzvodno od Beograda, na levoj obali reke Save. To je prvo nautičko selo u Srbiji. Savski biseri - niz od 16 moderno opremljenih kućica na vodi, čine idealno mesto za izlete, odmor, rekreaciju, ribolov i plovidbu rekom. Na raspolaganju su tereni za odbojku, fudbal na pesku, biciklistička staza, park za najmlađe.

Kućice su opremljene francuskim i pojedinačnim ležajevima, kupatilom sa tuš-kabinama, prilaznom natkrivenom terasom i gornjom terasom idealnom za sunčanje; klimatizovane su, a za hladne dane je obezbeđeno grejanje.


Bojčinska šuma

Močvarna šuma, koja se nalazi između naselja Progar, Boljevac i Ašanja, je Bojčinska šuma i pod zaštitom je države. Pripada rejonu Obedske bare. Nalazi se 30 kilometara od centra grada Beograda. Sa brojnim sadržajima, od 1965. godine, služi kao izletište i zaštićen je prirodni spomenik.

Šuma zauzima površinu od 629,51 hektara. Na njenoj teritoriji posebno je zastupljen hrast lužnjak, kao fragment nekada ogromnih starih nizijsko-močvarnih šuma.

U šumi je evidentirano 108 vrsta ptica odnosno 30% ukupnog broja vrsta ptica zabeleženih u Srbiji. Takođe, tu je 10 vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Na početku Bojčinske šume, 2010. godine je izgrađena letnja pozornica na kojoj se svake godine održava veoma posećen festival Bojčinsko leto.

Na raspolaganju su trim staza dužine 2 kikometra, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima.

Gradskim prevozom, autobusom 605, može se stići do ruba Bojčinske šume.


Ribnjak “BEČMENSKA BARA”

Pravi raj za ribolovce je ribnjak “Bečmenska bara” koji se nalazi u Bečmenu. Prostire se na oko 53 hektara sa tri jezera jedno za drugim. Međusobno ih dele zemljani nasipi sa kontrolisanim prelivima. Ovo mesto predstavlja jedinstvenu oazu za odmor, ribolov, skijane na vodi i potpuno opuštanje. Riblji fond je šaran, babuška i štuka. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Jesenji red vožnje

Od ponedeljka, 2. septembra, turistička agencija „Lasta“ uvela je vansezonski red vožnje za sve vožnje otvorenim autob...

EKOauto godine u Srbiji

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa......

Mobilni koji prevodi na 6.000 jezika?

Gugl namerava da u novu generaciju mobilnih telefona ugradi poseban softver za prevođenje koji bi podržavao svih 6.000 jezi...