Početna » Kuda? » Na izlet »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Mladenovac

 
Detalji

 
Članovi UTVS u Ameriću.B. Golubović, Z. Jocić, D. Vujčić i S. ŠtetićPredsednica Udruženja turističkih vodiča Srbije, prof.dr.Snežana ŠtetićPoseta manastiru PavlovacManastir PavlovacSpomenik despotu Stevanu LazarevićuRestoran JezeroBašta restorana JezeroMotel JezeroČesma lekovite vode u Selters banjiSeltrs banja - članovi UTVSSpomen česma CrkvenacDr. Elsi Maud InglisStara mehana KosmajSpomen obeležje na brdu VarovnicaČlanovi UTVS kod spomenika pesniku Miloradu Petroviću
 

U sastavu sedamnaest Beogradskih opština nalazi se i gradska opština Mladenovac, na nadmorskoj visini od 113 do 518 m, i to u severnom delu Šumadije, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu i obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug.

Površina mu je oko 34.000 ha i ima oko 53.000 stanovnika.

Naš domaćin bio je gospodin Zoran Jocić, član opštinskog veća, inače izvanredan poznavalac kulturno istorijskog nasleđa ovog kraja. Sačekao nas je na putu, odakle smo krenuli do etno sela „Amerić“.


Amerić

Etno selo „Amerić“ nalazi se na oko 50 kilometara od Beograda.
U kategorizaciji seoskog turističkog domaćinstva ocenjeno je sa četiri zvezdice. Tri sobe sa mirišljavim slamaricama omogućiće vam da se lepo odmorite pa izjutra da krenete u šetnju do iskopina manastira Kasteljana koji je udaljen samo 2 km i koji je i načešća ruta turista. Domaćinstvo poseduje koze, zečeve, prasiće i svinje crne rase – Moravke. Mnoštvo starog oruđa za rad i građevinskog alata je u funkciji prikaza kako se nekad radilo. Imaju i strelište pa je zaniljivo pokušati gađati lukom i strelom na njemu. Takodje gaje i konje koji učestvuju u trkama na 120 km.

Brojna arheoloska nalazišta na teritoriji današnje opštine Mladenovac, sa oko 200 ostataka praistorijskih naselja, svedoče da su prva naselja na ovom prostoru formirana još u tom periodu.


Manastir Pavlovac

Među značajne nepokretne kulturno-istorijske spomenike ovog kraja ubraja se manastir Pavlovac koji je sagrađen krajem XIV i pocetkom XV veka kao zadužbina despota Stefana Lazarevica. Po arhitektonskom obliku pripada moravskoj graditeljskoj školi.


Spomen-obeležje despotu Stefanu Lazareviću

U turskim popisima, današnja naselja u mladenovačkom kraju pominju se još u srednjem veku, u doba despota Stefana Lazarevica, a kasnije početkom 16. veka.

U porti crkve Svetog Proroka Ilije u zaseoku Crkvine, postvljen je spomenik sa zapisom o mestu smrti despota Stefana Lazarevića, 1427. godine. To je stub od mermera visine 186 cm.


Markovačko jezero

Markovačko jezero, udaljeno je 6 kilometara od Mladenovca, smešteno u hrastovoj šumi površine 20 hektara, na putu Mladenovac - Topola. Bogato je ribom, i kao takvo pogodno za ribolov. Na obali jezera, u predivnom ambijentu, nalazi se restoran „Jezero“ sa objektima za smeštaj.


Selters banja

"Selters banja" je objekat zdravstvenog turizma republičkog značaja. Banja funkcioniše u okviru Instituta za rehabilitaciju Beograd sa 760 postelja i značajnim dijagnostičko-terapeutskim prostorom za fizikalnu medicinu. Nakon prvih iskopavanja bunara sa toplom i slanom vodom i nakon njihove analize utvrđeno je da je voda najsličnija vodi banje Selters u Nemačkoj, po kojoj je dobila ime.


Spomen česma „Crkvenac“

Jedan od najznačajnijih objekata za Mlandenovačku kulturu i istoriju je spomen česma „Crkvenac“. U čast i znak zavalnosti doktorki Elsi Inglis iz Škotske, jednoj od osnivača humanitarnih misija žena u Srbiji, te 1915. godine, srpski vojnicu su sagradili česmu. Njihova misija je bila da leče srpske vojnike obolele od pegavog tifusa.


Stara mehana „Kosmaj“

Predah smo napravili u kultnom mladenovačkom restoranu „Kosmaj“. Svojim autentičnim sadržajem i specifičnim šarmom vraća nas u 1885. godinu kada je mehana „Kosmaj“ podignuta u selu Mladenovac u blizini železničke stanice (osam godina pre proglašenja Mladenovca za varošicu).
Sazidana je vrućim krečom, obzirom da u to vreme nije bilo cementa, a radnici na izgradnji su joj bili prvi gosti. Restoran „Stara mehana“ sazrevao je i rastao upredo sa gradom tako da je danas jedno od viđenijih mesta u Mladenovcu.


Spomenik srpskom ratniku

U gradskom parku nalazi se spomenik srpskom ratniku, delo akademskog slikara i vajara Mihajla Milovanovića. Podignut je 1926. godine i visok je 6 metara. Posvećen je palim meštanima varošice Mladenovac u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918.

Malo delje od njega nalazi se bista čuvenog mladenovačkog pesnika i učitelja, Milorada Petrovića Seljančice. Napisao je neke od najpoznatijih i najpevanijih pesama: „Igrale se delije“, „Ne luduj, Lelo“, „Jesen stiže dunjo mja“, sam pesnik je rodom iz sela Velika Ivanča.


Spomen obeležje na brdu Varovnica

Na vrhu Varovnica, udaljenom desetak kilometara od Mladenovca, pored puta za selo Šepšin, na mestu gde je vođen boj u okviru čuvene Kolubarske bitke, nalazi se spomen obeležje posvećeno trćepozivcima srpske vojske iz mladenovačkih sela, koji su uz velike žrtve uspeli da savladaju neprijatelja i tako doprinesu upešnom okončanju Kolubarske bitke.
„U istim rovovima, septembra 1941. godine, gročansko-podunavski partizanski odred vodio je svoju prvu veću borbu za oslobođenje od nemačkog fašističkog okupatora i njegovih sluga“ – epitaf na istom spomeniku. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Mladenovac
U sastavu sedamnaest Beogradskih opština nalazi se i gradska opština Mladenovac......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Lazarevac

Prema planu i programu u cilju projekta promocije i prezentacije rubnih opština Beograda, članovi Udruženja turističkih v...

Lepota igre

Izložba i promocija novoustanovljenih nagrada za interpretaciju u oblasti umetničke igre....

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Grocku

Ovo je deo Projekta odobren od strane Sekretarijata za privredu grada Beograda......