Početna » Kuda? » Na izlet »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Lazarevac

 
Detalji

 
Rudarski basen „Kolubara” - Tamnava Zapadno polje.Rudarski basen „Kolubara”-Tamnava Zapadno polje1Rudarski basen „Kolubara”-Veliki Crljeni - Vidikovac, protočno jezero i reka Kolubara.Rudarski basen „Kolubara”-članovi UTVSIspred Crkve brvnara, VreociCrkva brvnara,VreociCrkva brvnara, unutrašnjost, VreociČlanovi UTVS sa domaćinimaČlanovi UTVS u autobusu.Članovi UTVS ispred prve parne lokomotive.Dragana izlazi iz prve parne lokomotivePovrčinski kop - polje D.Povrčinski kop - polje D..Doc. dr. S. Radosavljević objašnjava proces proizvodnje članovima UTVSRudarski basen „Kolubara” rasadnik u BaroševcuČlanovi UTVS u rasadnikuHram Svetog Dimitrija, u centru LazarevcaU hramu Svetog Dimitrija, u centru LazarevcaSpomen kosturnicaModerna galerija LazarevacIspred moderne galerije LazarevacSa autorom skulptureIspred ulaza u KamengradKamengrad, LazarevacZajednička fotografija u restoranu etno sela - Babina reka
 

Francuski pesnik Lamartin napisao je da po izlasku iz beogradske varoši uđete u šumu i da idući danima ne vidite nebo od ogromnih hrastova.

Rekultivizacija zemljišta omogućava da posle iskopa uglja ne ostaje pustoš, jama i crnilo već da se zemljište osposobi za poljoprivredu, voćarstvo, plantaže vinograda (sa brendiranim vinima), oplemenjivanje prostora parkovskim površinama, cvećem
Lazarevac se prostire 55 kilometara jugozapadno od Beograda u pitomoj šumadijskoj Kolubari, na ravničarsko - brdovitom terenu i to na raskrsnici puteva prema Beogradu, Aranđelovcu, Mladenovcu, Ljigu i Valjevu. U neposrednoj blizini grada su: Ibarska magistrala i pruga Beograd - Bar.

Na površini od 389 kvadratnih kilometara postoji, osim Lazarevca još 31. naseljeno mesto, sa oko 58.000 žitelja, po popisu iz 2011. godine.

Prema planu i programu u cilju projekta promocije i prezentacije rubnih opština Beograda, članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili su opštinu Lazarevac na čelu sa predsednicom Udruženja, prof. dr Snežanom Štetić.

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima, gospođi Snežani Gajić, direktorki TO Lazarevac i doc. dr Slobodanu Radosavljeviću iz RB „Kolubara“ koji su nas ljubazno sačekali, proveli i sve potanko prikazali i objasnili, pokušaćemo da vam prenesemo naše predivne utiske.

Prvo smo posetili rudarski basen „Kolubara“ koji je ogranak u okviru Javnog preduzeća „Elekroprivreda Srbije“, najznačajniji i največi ugljenokop na Balkanu. Prostire se na površini od oko 600 km2 i predstavlja znak prepoznavanja rudarstva Srbije. Sam obilazak obuhvtio je upoznavanje sa procesom proizvodnje i otkrivke uglja i rudarskom mehanizacijom.

Početak rudarstva na ovom prostoru vezuje se za 1893. godinu, kada je počela podzemna eksploatacija uglja, a polovinom prošlog veka se nastavila površinskom eksploatacijom.

Polje „B”, Polje „D”, „Tamnava-Zapadno polje” i „Veliki Crljeni” su četiri površinska kopa na kojima se eksploatiše ugalj u RB „Kolubara“. U procesu rada ova četiri kopa čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu.

Tamnava–Zapadno polje je najzapadniji kop i na njemu je instalirana najsavremenija oprema koja se koristi i u inostranim rudnicima. Do 2014. godine ovaj kop je bio najmoderniji površinski kop ne samo kod nas nego i u evropskoj uniji.

Veliki Crljeni – Vidikovac, protočno jezero i reka Kolubara, projekat je u dužini od tri kilometra - izmeštanje toka reke kroz kipu, rastresit materijal koji je Kolubara nanela. U ovom kopu je bilo za vreme poplava 2014. godine 217 mil.m3 vode koja je u rekordnom vremenu ispumpana. U ukupnoj proizvodnji uglja ovaj kop učestvuje sa oko 35%.

Oplemenjivanje rovnog uglja sa površinskih kopova polja „B“ i „D“ vrši se u ogranku „Prerada“ za industriju i široku potrošnju, a prvenstveno za snabdevanje termoelektrana.

Dugotrajnost eksploatacije u kolubarskom basenu ostavlja i velike poremećaje u sastavu terena, vazduha i eko-sistema.

U svim segmentima zaštite životne sredine pokrenute su i sprovedene brojne značajne aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine. S tim u vezi rekultivizacija zemljišta omogućava da posle iskopa uglja ne ostaje pustoš, jama i crnilo već da se zemljište osposobi za poljoprivredu, voćarstvo, plantaže vinograda (sa brendiranim vinima), oplemenjivanje prostora parkovskim površinama, cvećem i pošumljavanjem.

Rudarski basen „Kolubara” je prva kompanija u Srbiji koja je uključena u realizaciju pilot-projekta „Osnivanje Centra za upravljanje životnom sredinom u Srbiji” (EMS) Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Prva parna lokomotiva sa prvim vagonom koja je stigla u Kolubarski basen vezana je za odvoz uglja iz jama. Zaposleni je smatraju spomenikom kulture. I ona kao i pedesetak preostalih kuća i ceo tehnološki kompleks biće preseljeni na novu lokaciju jer su ovde najveće zalihe uglja za električnu energiju.

U nastavku putovanja upriličena je poseta Crkvi brvnari u Vreocima, koja je posvećena Vavedenju presvete Bogorodice. Ova crkva je, po predanju, podignuta u 16. veku na mestu Miletića na obalama Kolubare. Posle dve spaljene crkve od strane Turaka, meštani podižu ovu, treću, 1817. godine gde se i danas nalazi kao zaštićeni spomenik kulture.

Gradnja hrama Svetog Dimitrija, u centru Lazarevca, započeta je 1936.godine, a završena je 1940. godine. Od samog početka gradnje pojavila se potreba da to bude i spomen kosturnica u slavu poginulim vojnicima srpske i austrougarske vojske u Kolubarskoj bici. Hram je urađen prema arhitektonskom planu i proračunu kao hram Vavedenje u Beogradu. Hram je osveštan od strane Patrijarha Vikentija.

Priča o Modernoj galeriji Lazarevac počinje daleke 1970. godine kada je gospođa (tada drugarica) Leposava Lepa Perović poklonila Lazarevcu 55 slika i 5 skulptura. To su dela najznačajnih autora tadašnje SFRJ u periodu između dva rata i posle drugog svetskog rata. Lepa Perović je druga supruga Koče Popovića istaknutog političkog radnika tog vremena. Legat Lepe Perović rezultat je njene želje da obrazuje mlade naraštaje Lazarevca i da kolekcija bude dostupna svima. Galerija se danas nalazi u zgradi nekadašnje robne kuće „Kolubara“ koja je radila osamdesetih godina prošlog veka.

„Grad u gradu“ – Kamengrad je omiljeno mesto Lazarevčana. Delo je Bogosava Živkovića i arhitekte Dragane Vukmirović. Lep park u kome borave građani Lazarevca, stari i mladi, turisti, a rado ga posećuju i đaci ovdašnjih škola kad „gube“ časove nastave.

I na kraju dana dođosmo do etno sela ili galerije-restorana „Babina reka“, čiji je vlasnik i idejni tvorac, pesnik i naš domaćin Slaviša Živković. Dočekao nas je na samom ulazu u kompleks sa stihovima pesme dobrodošlice „Nekada beše vera, a samo običaj sada, nekada beše molitva, a danas poezija i muzika...“ Pokazavši nam svoje etno selo uđosmo u restoran i uz prijatno posluženje i priču sa našim domaćinom Slavišom Živkovićem, doc. dr Slobodanom Radosavljevićem, gospođom Snežanom Gajić, prof. dr Snežanom Štetić i prisutnim članovima UTVS završismo ovaj nesvakidašnji, nezaboravni, prelep turistički dan.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Mobilni koji prevodi na 6.000 jezika?

Gugl namerava da u novu generaciju mobilnih telefona ugradi poseban softver za prevođenje koji bi podržavao svih 6.000 jezi...

Podzemni svet - Box Office No1

Obaveštavamo vas da je film "Podzemni svet: Buđenje" (Underworld: Awakening) prvi na Box office listi sa zarađenih $38 800...

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije na relaciji Beograd – Novi Pazar – Sjenica – Uvac – Beograd

Sredinom oktobra, tačnije 19. i 20. oktobra 2018. godine organizovano je stručno putovanje......