Početna » Kuda? » Na izlet »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Grocku

 
Detalji

 
Arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči.Kasno-rimska grobnica u Brestoviku.Panorama Dunava.Restoran Vinogradi.Rančićeva kuća u Grockoj.Spomenik Iliji Garašaninu.Panorama centra Grocke.Konjički klub u Grockoj.Ogledno dobro Radmilovac u Vinči.
 

U cilju projekta promocije i prezentacije rubnih opština Beograda, članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije(UTVS) posetili su opštinu Grocka, na čelu sa predsednicom Udruženja, prof. dr Snežanom Štetić.

Vinča je jedno od retkih naselja, u svetu gde postoji život, neprekidno 7500 godina.
To je Beogradska prigradska opština sa preko 85 hiljada stanovnika. Prostire se na površini od 292 kvadratna kilometra i obuhvata teritoriju od 15 naseljenih mesta. (Begaljica, Boleč, Brestovik, Dražanj, Grocka, Kaluđerica, Kamendo, Leštane, Pudarci, Ritopek, Umčari, Vinča, Vrčin, Zaklopača, Živkovac).

Najstariji tragovi naselja na današnjoj teritoriji opštine Grocka potiču s početka neolita (mlađe kameno doba) i otkriveni su u Vinči.

Prvi koraci organizovane turističke ponude učinjeni su uređenjem arheološkog nalazišta na obali Dunava u Vinči gde je otkriveno poznato neolitsko naselje, izuzetne vrednosti, po kome je cela jedna kultura nazvana Vinčanskom.

Novu postavku arheološkog nalazišta „Belo brdo“ u Vinči koja je priredjena 2012. godine, kada je preuredjen taj prostor sa eksponatima, interesantno je pogledati i čuti priču o vinčanskoj kulturi.

Samo nalazište se nalazi na desetak hektara od čega je istražen samo jedan deo. To je deo u podnožju stepenica i penjući se njima prelazimo period od 7500 godina. Tolika je razlika u godinama od podnožja stepenica do vrha. Vinča je jedno od retkih naselja, u svetu gde postoji život, neprekidno 7500 godina.

Grocka je opština sa prosečnom starošću stanovništa od 40 godina. Ima sedam osnovnih škola, sedam područnih odeljenja i jednu veliku srednju školu. OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči sa 2500 učenika najveća je OŠ u Srbiji, a možda i na Balkanu.

Kasno-rimska grobnica bogatog rimskog građanina, potpuno autentična sa kraja trećeg i početka četvrtog veka, otkrivena je sasvim slučajno u Brestoviku, krajem 19. veka. Ona se nalazi u šljiviku pokojnog Vukašina Milosavljevića, a celu priču su preneli njegovi potomci.

Penjući se na Agino brdo i posetom restoranu „Vinogradi“ prisećamo se mesta na kom su se okupljale umetničke i političke elite kao i strane delegacije u predhodnoj Jugoslaviji. Privlačeći brojne izletnike i ostale goste, o važnosti ovog ugostiteljskog objekta govori i lista gostiju. Kažu da je predednik Tito ovde boravio više puta, zvaničnici evropskih zemalja, ambasadori, glumci svetskog glasa, književnici, umetnici... Vinogradi po kojima i sam restoran nosi naziv, brežuljci Grocke, tok reke Dunava, rečne ade, pogled koji dopire do Fruške Gore i Pančeva je panorama po kojoj je restoran poznat.

Posetili su manastir Rajinovac u Begaljici, za koji se ne zna tačno kad je nastao. U nekim turskim dokumentima se pomilnje 1529. godina, a neki ga povezuju sa despotom Stefanom.

Rančićeva kuća u Grockoj dobila je ime po istoimenoj porodici. Njen nastanak je ili s kraja 18. ili samog početka 19. veka. Dograđena je dvadesetih godina 19. veka. Kuća ima oko 60m2, četiri prostorije, prostran podrum i veliku okućnicu.

Pred kraj dana, članovi UTVS, posetili su i školu jahanja „Urban kauboj“. Porodica Paunić je iz ljubavi prema konjima napravila ovo imanje i sve podredila tim lepim životinjama. Prvo je krenulo kao hobi da bi se nastavilo i preraslo u konjički klub sa desetak konja.

Kraj celodnevnog obilaska bio je na oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac“, na kome se izvodi deo nastave, stručna praksa i drugi oblici rada u ostvarivanju programa iz plana nastave prvog stepena studija. Ceo projekat uz obilazak predstavio je profesor Zoran Marković. Sam „Radmilovac“ predstavlja jedinstven nacionalni resurs.

Sprotskim ribolovcima su na raspolaganju pogodna mesta za ribolov na obali Dunava i Gročanskoj adi, a lovcima lovišta bogata sitnom divljači.

Na obali Dunava nalaze se ugostiteljki objekti na splavovima, a tu su i brojni kafići i restorani čiji su kuvari pravi majstori u spravljanju raznih kulinarskih specijaliteta od ribe.

Veliki broj žitelja glavnog grada, koji su ovde izgradili svoje vikend kuće, privučeni su bilzinom Dunava, voćnjacima, vinogradima, blago ustalasanim terenima i prijatnom klimom.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Delta Sport i Atletski savez

U prostorijama Delta Holdinga, Atletski savez Srbije i kompanija Delta Sport Grupa, ekskluzivni distributer brenda Nike, potp...

Izložba "Na tragu svetlosti"

Izložbe "Na tragu svetlosti" održavaju se od 2007. godine i ovogodišnja je četvrta u nizu. Iako je u pitanju tek početak...

Prolećni festival zdravlja 2011.

Na Aqua Viva prolećnom festivalu zdravlja su učestvovali domovi zdravlja, privatne ordinacije i bolnice, farmaceutske kuće...