Početna » Kuda? » Na izlet »

Dom Jevrema Grujića

 
Dom Jevrema Grujića
Na izlet | dodato 18.02.2014.
Detalji

Radno vreme Galerije Doma Vojske Srbije je svakog dana sem nedelje od 11.00 do 19.00 časova.

 
 

Otvorena je izložba "Skriveno blago doma Jevrema Grujića“, koja otkriva bogatu riznicu umetničkih predmeta iz 18., 19., i 20. veka.

Zbirka obuhvata dela najznačajnijih srpskih umetnika: Paje Jovanovića,Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa, Đorđa Krstića, kao i upotrebne predmete, stilski nameštaj,
Prvi put je otvoren za javnost u okviru manifestacije „DANI EVROPSKE BAŠTINE“ koju zajedno organizuju Sekretarijat za privredu, Turistička organizacija Beograda i Sekretarijat za kulturu i svakog septembra je dostupan za publiku u okviru programa „Otvorena zdanja, istorijske kuće i legati“.

U četvrtak, 13. februara 2014. godine, sa početkom u 19č u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, svečano je otvorena izložba "Skriveno blago Doma Jevrema Grujića“, koja otkriva bogatu riznicu umetničkih predmeta iz 18., 19., i 20. veka.

Izložbu, koja je zajednički projekat doma Jevrema Grujića, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu i Medija centra „Odbrana“, svečano je otvorio ministar odbrane, Nebojša Rodić.
Zbirka obuhvata dela najznačajnijih srpskih umetnika: Paje Jovanovića,Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa, Đorđa Krstića, kao i upotrebne predmete, stilski nameštaj, diplomatske uniforme, kolekciju starog oružja iz I i II srpskog ustanka, arhivsku građu i jedan konceptualno i prostorno zaseban segment zasnovan na fotografijama prve diskoteke na Balkanu, otvorene u Domu Jevrema Grujića 1967.

Do 15. marta 2014, do kada će biti otvorena izložba, posetioci će moći da vide i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji iz 1856. godine, kako je izgledala Jelena Grujić, prva žena koju je odlikovao jedan sultan, pušku Hajduk Veljka, najviša evropska odlikovanja - orden francuske legije časti, bugarsku carsku časova, u krunu, turski zlatni polu mesec..., svadbeni dar koji su Stevan i Stana Đirić dobili od kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića.

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE
Stručna vođenja su u 12.00 i 17.00 časova svakoga dana, sem petkom, kada će biti u 12.00 časova.

Predavanja:
• Petak, 21. februar, 17.00 časova
dr Dragan Simeunović, istoričar
Važna nedelja Jevrema Grujića

• Petak, 28. februar, 17.00 časova
dr Igor Borozan, istoričar umetnosti
Istorizam i uređenje privatnog prostora – Dom Jevrema Grujića

• Petak, 7. mart, 17.00 časovadr Mila Popović Živančević, muzejski savetnik; Nataša Krstić, konzervator metala; Vanja Jovanović, konzervator slika; Ivana Stevanović, konzervator tekstila; Maja Živković, konzervator keramike
Konzervacija umetničkih predmeta iz zbirke Doma Jevrema Grujića

• Petak, 14. mart, 17.00 časova
Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti – konzervator; Ivana Vesković, istoričar umetnosti – konzervator
O prvom spomeniku kulture u Beogradu – Domu Jevrema Grujića

Posetioce izložbe očekuju mnoge zanimljivosti. Na licu mesta moći će da napišu pismo dragoj osobi koristeći mastionicu s kraja 19. veka u stilu Bell Époque, a svakog 500. posetioca očekuje simboličan poklon iz zbirke Doma Jevrema Grujića.

Radno vreme Galerije Doma Vojske Srbije je svakog dana sem nedelje od 11.00 do 19.00 časova.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Koktel za "Seks i grad 2"

Povodom premijere filma ‘’Seks i grad 2’’, sinoć je u klubu Cinema organizovan poseban događaj - koktel, upotpunjen...

Delta Sport i Atletski savez

U prostorijama Delta Holdinga, Atletski savez Srbije i kompanija Delta Sport Grupa, ekskluzivni distributer brenda Nike, potp...

Auto trke na aerodromu u Batajnici

Prvenstvo Srbije u kružnim trkamana održano na aerodromu "Batajnica" u subotu 24. i nedelju 25. septembra 2011....