Početna » Kuda? » Na izlet »

Savamala - Beograd

 
Savamala - Beograd
Na izlet | dodato 13.09.2013.
Detalji

 
 

“Savamala – creative district" je turistički program koji promoviše jednu od najstarijih beogradskih četvrti, i predstavlja Savamalu kao novo uporište dizajna, kulturnih dešavanja i uzbudljivog noćnog života.

Savamalom se danas smatra samo oblast oko Karađorđeve ulice.
Savamala je gradsko naselje Beograda koje se prostire na području gradskih opština Savski Venac i Stari Grad.

Savamalom se danas smatra samo oblast oko Karađorđeve ulice.

Naziv je proistekao iz imena reke Sava i reči „mahala“, uglavnom sažete „ma('a)la“ na srpskom, jedne od turskih reči za mala naselja ili blokove kuća.

Poslednjih godina plan o Savamali kao srcu Beograda ponovo oživljava, a umesto arihitekata i urbanista, umetnici pokušavaju Savamalu da pretvore u glavno stecište kreativaca i onih koji vole da uživaju u umetnosti.
Galerije i izložbeni prostori niču na sve strane, a tome je doprineo i festival Mikser koji se ove godine održava upravo u ovom, zaboravljenom i zapuštenom delu prestonice.

Šetnja obuhvata obilaske znamenitih toponima Savamale: zgradu Beogradske zadruge (Geozavod), što posetiocima pruža jedinstvenu priliku da vide unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja, hotel Bristol, gde mogu obići sobu u kojoj je svojevremeno odseo Rokfeler, Manakovu i Špansku kuću i druga znamenita arhitektonska obeležja kvarta. Na kraju ture, posetioci će moći da probaju specijalitet – balkanski suši i čokanj rakije, i dobiće poklon suvenir - maramu sa mapom kvarta.

Polasci su svakog petka u 18 časova, sa polazištem u Mikser House (Karađorđeva 46), a obilazak u pratnji licenciranog vodiča na engleskom/srpskom jeziku, traje 120 minuta.

Karte su 1800 dinara, i mogu se kupiti u turističkom informativnom centru TOB-a, u Knez Mihailovoj 5, Mikser House-u u Karađorđevoj 46. Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je kupiti ili rezervisati kartu najkasnije do petka u 15 časova.Pogledaj i:

beograd

,

tob

,

savamala

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Noć muzeja 2010.

Noć muzeja je manifestacija nastala 2005. godine, danas je jedan od najpoznatijih kulturnih brendova u Srbiji, najposećenij...

Noć muzeja širom Srbije

"Noć muzeja" počinje večeras u 18 sati širom Srbije....

Procvat baskijskog filma - ciklus filmova

U subotu u Svečanoj sali Instituta Servantes biće prikazan film "Tajne srca" čuvenog španskog reditelja Monća Armendaris...