Početna » Kuda? » Na izlet »

Savamala - Beograd

 
Savamala - Beograd
Na izlet | dodato 13.09.2013.
Detalji

 
 

“Savamala – creative district" je turistički program koji promoviše jednu od najstarijih beogradskih četvrti, i predstavlja Savamalu kao novo uporište dizajna, kulturnih dešavanja i uzbudljivog noćnog života.

Savamalom se danas smatra samo oblast oko Karađorđeve ulice.
Savamala je gradsko naselje Beograda koje se prostire na području gradskih opština Savski Venac i Stari Grad.

Savamalom se danas smatra samo oblast oko Karađorđeve ulice.

Naziv je proistekao iz imena reke Sava i reči „mahala“, uglavnom sažete „ma('a)la“ na srpskom, jedne od turskih reči za mala naselja ili blokove kuća.

Poslednjih godina plan o Savamali kao srcu Beograda ponovo oživljava, a umesto arihitekata i urbanista, umetnici pokušavaju Savamalu da pretvore u glavno stecište kreativaca i onih koji vole da uživaju u umetnosti.
Galerije i izložbeni prostori niču na sve strane, a tome je doprineo i festival Mikser koji se ove godine održava upravo u ovom, zaboravljenom i zapuštenom delu prestonice.

Šetnja obuhvata obilaske znamenitih toponima Savamale: zgradu Beogradske zadruge (Geozavod), što posetiocima pruža jedinstvenu priliku da vide unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja, hotel Bristol, gde mogu obići sobu u kojoj je svojevremeno odseo Rokfeler, Manakovu i Špansku kuću i druga znamenita arhitektonska obeležja kvarta. Na kraju ture, posetioci će moći da probaju specijalitet – balkanski suši i čokanj rakije, i dobiće poklon suvenir - maramu sa mapom kvarta.

Polasci su svakog petka u 18 časova, sa polazištem u Mikser House (Karađorđeva 46), a obilazak u pratnji licenciranog vodiča na engleskom/srpskom jeziku, traje 120 minuta.

Karte su 1800 dinara, i mogu se kupiti u turističkom informativnom centru TOB-a, u Knez Mihailovoj 5, Mikser House-u u Karađorđevoj 46. Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je kupiti ili rezervisati kartu najkasnije do petka u 15 časova.Pogledaj i:

beograd

,

tob

,

savamala

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Koncert ansambla "Kolo"

"60 godina u kolu sa Kolom", naziv je koncerta kojim nacionalni ansambl "Kolo", obeležava jubilej 60. godina uspešnog rada...

Za održivo stanovanje Roma

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA 2011...

Moć web multimedije

Najpopularniji sajt za deljenje video sadržaja “Youtube” se nalazi na trećem mestu po posećenosti u Srbiji. Ispred nje...