Početna » Kuda? » Na izlet »

Kladovo

 
Kladovo
Na izlet | dodato 22.08.2010.
Detalji

Turistička organizacija opštine Kladovo
Adresa: Dunavska 16a, 19320 Kladovo
Tel.: +381 19 801 690, 807 656

 
 

Ako kod Kladova (243 km od Beograda) stanete na obalu Dunava pomislićete da ste negde na morskoj obali.

Trajanov most, na četiri kilometra nizvodno od Kladova, u ataru sela Kostol, izgrađen je između 103-105. godine pre nove ere, a gradio ga je čuveni graditelj Apolodor.
Moćna Đerdapska klisura završava se na teritoriji ove opštine. U ovom delu, odmah nizvodno od izlaska iz Malog kazana, nalazi se Oršavska kotlina, dužine 16 km, na koju se nadovezuje poslednja u nizu, Sipska klisura, dugačka svega 6,51km.

Samo gradsko jezgro Kladova ima očuvanu arhitekturu i naslanja se na obalu Dunava. Veliki broj zgrada ovde je pod zaštitom države, a poseban značaj ima Arheološki muzej Đerdapa. U Kladovu postoji, kada se krene šetalištem, i Iepo uređena plaža, dužine 900 m.

Na levoj obali Dunava, neposredno pre Oršave- nekadašnje rimske Dierne, nalazi se poznata atrakcija novijeg doba, monumentalna figura dačkog, kralja Decebala,urađena u prirodnoj steni kod ušća Mrakonije u Dunav.

Tekija je prvo naselje opštine Kladovo iz pravca zapada. Nalazi se iznad potopljene, Stare Tekije, a na izlazu iz Kazana. Pravi je primer tipičnog ribarskog mesta u kome se danas održava i Zlatna bućka - lov soma na bućku.

Pristup čuvenoj Trajanovoj tabli koja se nalazi ispod Đerdapske magistrale, danas je moguć samo sa vode. Ovaj spomenik kulture je iz perioda 100 godiha pre nove ere.

Trajanov most, na četiri kilometra nizvodno od Kladova, u ataru sela Kostol, izgrađen je između 103-105. godine pre nove ere, a gradio ga je čuveni graditelj Apolodor. Pontes kako mu je pravi naziv, predstavlja monumentalnu građevinu rimske civilizacije u ovom delu sveta. Rimsko i ranovizantijsko utvrđenje iz perioda 102-103. godine p. n. e. Diana se nalazi na uzvišenju kraj same obale Dunava i predstavlja jedno od najvećih rimsko vizantijskih utvrđenja.

Kladovo ima i svoju seosku etno-zonu, koju čine četiri sela. Ovde se mogu videti ostaci tradicionalne seoske arhitekture, u kojima su se delimično zadržali običaji i obredi, a posebno je zanimljiva nacionalna kuhinja. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Karneval brodova 2008

Nešto potpuno drugačije, Beogradski karneval brodova pod motom "Svi na reke", održan je 30. avgusta, po peti put na Savsko...

Pančevo

Na ušću reke Tamiš u Dunav, na samo 13 kilometara od Beograda, nalazi se Pančevo. Zapravo, od srpske prestonice suštinsk...

Vrbas

Vrbas, grad u srcu Bačke, nalazi se na raskrsnici važnih puteva. Tu je pruga Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta, k...