Početna » Kuda? » Na izlet »

Požarevac

 
Požarevac
Na izlet | dodato 20.08.2010.
Detalji

Turistička organizacija Požarevca
Adresa: Stari Korzo 8, 12000 Požarevac
Tel.: +381 12 221 941

 
 

Požarevac se nalazi na 80 kilometara od Beograda. Raskrsnica je puteva prema Homolju i Đerdapu. Prvi put se pominje u povelji kneza Lazara kao selo Puporače.

Miloš Obrenović sagradio je za sebe i svoju suprugu zgrade za odmor, gde je kasnije, 1853. godine, osnovana velika ergela konja, prva u Srbiji.
Ovaj grad, centar Braničevskog okruga okružen je Velikim Gradištem sa istoka, Malim Crnićem i Žabarima sa juga, Smederevom sa zapada i, na severu, preko Dunava, opštinama Kovin i Bela Crkva. Do Požarevca se može doći i železnicom, jer je na pruzi Beograd-Bor-Zaječar. U ovom kraju koristi se i sportski aerodrom Ljubiša Velikčković u Kostolcu.

Godine 1889. u ovom gradu sagrađena je, u stilu akademizma, Zgrada načelništva i suda. Saborna crkva u centru mesta izgrađena je 1819. godine, kao jednobrodna neoklasicistička građevina, a ikonostas je 1870. godine oslikao Nikola Marković. U Narodnom muzeju osnovanom 1895. godine nalazi se arheološka zbirka, od svetskog značaja, iz obližnjeg antičkog grada Viminacijuma.

U Galeriji Milene Pavlovic-Barili kojaje smeštena u rodnoj kući čuvene slikarke, čuva se njena celokupna stvaralačka ostavština koja sadrži oko 600 slika, crteža, akvarela.

Požarevačko pozorište poznato je po tome sto je ovde još 1842. godine održana prva premijera Šekspira ("Romeo i Julija") na Balkanu.

Etno-park Tulba jedan je od mnogobrojnih i tipičnih etnoparkova u Srbiji. Njegova postavka sadrži okućnicu, bunar sa vitlom, kuću brvnaru i kuće razbijenog tipa mesta iz osamdesetih godina 19.veka.

Miloš Obrenović sagradio je za sebe i svoju suprugu zgrade za odmor, gde je kasnije, 1853. godine, osnovana velika ergela konja, prva u Srbiji. Ime je dobila po Miloševoj ženi Ljubici, Ljubičevo. Tradicionalna turističko-sportska manifestacija
"Ljubičevske konjičke igre" održava se svake godine prvog vikenda u septembru.

Naročito je zanimljiv Ljubičevski višeboj u kome se hrabri momci na konjima nadmeću u seči sabljom, kurirskom jahanju, gađanju kopljem, strelom i topuzom.

Vode oko Požarevca pružaju izvanredne uslove za razvoj turizma. Ovo područje, siromašno šumama, ima Regionalni park prirode Plugovo, spomenike prirode u Dragovcu i Ljubičevu i predele posebnih prirodnih odlika - Krivaja, Rastova kosa i Rastovača. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Mladenovac
U sastavu sedamnaest Beogradskih opština nalazi se i gradska opština Mladenovac......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Na tragu svetlosti 2013

Galerija `73 i Foto savez Srbije uspešno nastavljaju saradnju, četvrtu godinu za redom, u vidu organizovanja tradicionalne ...

Izložba: Kalendar 09

Na kraju još jedne uspešno završene programske godine O3ONE i Raiffeisen banka objavljuju kalendar za 2009. godinu. Od 15 ...