Početna » Kuda? » Na izlet »

Vrnjačka banja

 
Vrnjačka banja
Na izlet | dodato 16.08.2010.
Detalji

Turistička organizacija Vrnjačka Banja
Adresa: Vrnjačka 6/2, 36210 Vrnjačka Banja
Tel.: +381 36 611 106, 611 107

 
 

Najpoznatija banja i banja sa najdužom tradicijom, Vrčnjačka Banja, nalazi se 195 kilometara od Beograda. Do nje se iz preston ice, dolazi magistralnim putem E 761 ili E 75 (do Pojata).

Zaštitni znak Vrnjačke Banje je vrabac sa opancima i šajkačom na glavi. Njegova skulptura nalazi seu samom centru Banje.
U ovo lepo mesto podno planine Goč, od početka jula do kraja avgusta, može se doći i vozom "Romantika" sa parnom lokomotivom.

O vremenu nastanka Vrnjačke banje nema pisanih dokumanata, ali se na osnovu pronađenog materijala sa sigurnošću može reći da su vrnjačke mineralnevode korišćene i u antičkom periodu. Još 1924. godine ovde su pronađeni delovi bazena za kupanje i stari rimski izvor - Fons Romanus. Na istom mestu otkriveno je oko 500 rimskih novčića, nekoliko i iz vremena pre nove ere, a najveći broj iz perioda od 2. do 6. veka.

Rimsko ime Banje nije poznato, a sadašnje je dobila, po imenu sela Vrnjci, u čijem su ataru mineralni izvori i otkriveni.

Neke legende govore da je lekovitost vrnjačkih voda bila poznata i korišćena u vreme poznije turske vladavine. U Vrnjačkoj Banji, kažu legende, lečile su se turske spahije, tražeći da ih mesno stanovništvo hrani i služi. Da bi izbegao služenje begova, narod je izvore zatrpavao.

Banja doživljava procvat u vreme kneza Mihaila, kada je i zvanično 1867. godine otvorena prva sezona, a Vrnjačka Banja postala elitno letovalište. Krajem 19. i početkom 20. veka, oko toplog izvora i na dva susedna brega, izgrađene su brojne vile. Danas su ti objekti ponos Banje.

Tako dvorac kraljevskog namesnika Belimarkovića (1886), građen u stilu poljskih vila severne ltalije, danas služi kao kulturni centar i kao galerija. Poznat je i kao Zamak kulture.

Po lepoti gradnje istuču se kuće smeštene na Čajkinom brdu. Na samom vrhu ovog uzvišenja nalazi se crkvica koju je 1856. godine podigao sveštenik Jeftimije Popović. On je,kao veliki Ijubitelj lepota Banje te godine otvorio i prvi izvor.

Zaštitni znak Vrnjačke Banje je vrabac sa opancima i šajkačom na glavi. Njegova skulptura nalazi seu samom centru Banje. Fotografisanje kraj njega gotovo da je deo obaveznog rituala svakog posetioca ovog mesta. Osim njegove, poznata je i skulptura devojke.

Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam mineralnih izvora. Četiri izvora se koriste za terapije, dok se dva flaširaju kao stona mineralna voda. Topla voda je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode, a sudeći po slučajnim arheološkim nalazima, bila je korišćena u rimskom periodu od 1.do 4.veka.Temperatura vode na ovom izvoru je izjednacčena sa temperaturom Ijudskog tela - 36,5 stepeni.

Kao topao izvor vodi se i Jezero, dok su Snežnik (17,5 stepeni C) i Slatina (14stepeni C) hladni mineralniizvori. Voda ovih izvora pomaže kod lečenja šećerne bolesti, oboljenja žuči, mnogih bolesti organa za varenje...

Tokom cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat i sadržajan kulturno-zabavni pirogram. Festival filmskog scenarija, koji prati godišnju domaću produkciju održava se svakog avgusta. Tokom jula meseca u Vrnjačkoj Banji je i Karneval. Tada se, osim povorki koje šetaju gradom, mogu videti i razna takmičenja, sportski susreti, maskenbali zabavni program. Računa se da ovu manifestaciju svake godine prati preko 200.000 Ijudi.

Tokom svake sezone održavaju se i "Vrnjačke kulturne svečanosti, a na Dan zaljubljenih na Mostu Ijubavi, mladi se takmiče čiji poljubac će biti najduži.

Vrnjačka Banja raspolaže sa preko 15.000 ležajeva, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, 850 u zdravstvenim centrima i oko 10.000 u domaćoj radinosti. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Cene uređaja niže, zaštita sve skuplja

Korisnici kompjutera potrošiće tokom njegovog radnog veka više na zaštitu od virusa, kopiranje (“bekap”) i osiguranje...

Ulaznice za Exit festival na rate

Ulaznice za Exit festival od 25. januara moći će da se kupe na nekoliko mesečnih rata....

Refresh festival

Festival se održava u kompleksu „Maximus“ smeštenom u zidinama Starog grada, a na tri različite bine, nastupiće oko 5...