Početna » Kuda? » Na izlet »

Aleksandrovac - Župa

 
Aleksandrovac - Župa
Na izlet | dodato 09.08.2010.
Detalji

Turistička organizacija opštine Aleksandrovac
Adresa: 29. novembra bb, 37230 Aleksandrovac
Tel.: +381 37 554 404

 
 

Opština Aleksandrovac nalazi se u centralnom delu Srbije. Zapadni deo opštine predstavlja krajnje delove dinarskog planinskog sistema - Goč, Željin i Kopaonik. Grožđe i vino u središtu su života ovog gradića.

U Župi postoji vekovna tradicija da se berba grožđa slavi kao opštenarodni praznik. Svake godine, krajem septembra i početkom oktobra, održava se manifestacija "Župska berba".
Grožđe i vino u središtu su života ovog gradića. Samo mesto nalazi se u staroj vinogradarskoj oblasti Aleksandrovačka župa.

Vinogradarska naselja, u kojima ne žive Ijudi, a u ovom kraju ih ima eak 22, zovu se poljane. Grupisana su uglavnom pored potoka ili na uzvišicama. Poljana u Pribojevcu nekada je pripadala vinogradima kneza Lazara. Knez je pio župsko vino, odavde je odlazio u lov, a po jednoj od legendi (bez istorijskih dokaza) u blizini ove poljane se i rodio. Neke od poljana u Župi, poput Lukarevine, danas su pod zaštitom države, kao jedinstvene etno celine.

U Župi postoji vekovna tradicija da se berba grožđa slavi kao opštenarodni praznik. Svake godine, krajem septembra i početkom oktobra, održava se manifestacija "Župska berba". Deo pešačke zone u samom centru grada pretvara se u Vinsku ulicu. Iz fontane u centru grada, u kojoj se nalazi skulptura grožđa, kao simbola rađanja i trajanja Župe,u vreme manifestacije
uzlete mlazevi rujnog vina koje se posetiocima deli besplatno. U Aleksandrovcu postoji muzej posvećen vinu u kome se počivaju Župske boginje figurine iz neolita u prirodnoj veličini.

Ublizini Aleksandrovca nalaze se manastir Rudenica, Drenča i stari župski grad Koznik,koji ima dominantan položaj nad celim predelom, koji se danas naziva Rasina.Od samog grada očuvani su zidovi sa tri četvrtaste kule velikih razmera i sa nekoliko manjih, koje delimično postoje. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Rolat za 10

Ovako spremljen rolat možete da poslužite u svim prilikama, bez mnogo truda. Vrstu sira odaberite sami. Preporučujemo feta...

Otvaranje prodavnice obuće ALDO

Kompanija Delta sport dovela je u Beograd još jedan modni trend: "ALDO", cipele čuvenog kanadskog proizvođača. Prva proda...

Mosaic


Mosaic bar se nalazi u samom cetru Beograda, u prizemlju modernog hotelskog objekta sa 4 zvezdice.
...