Početna » Kuda? » Na izlet »

Loznica - Banja Koviljača, Tršić

 
Detalji

Turistička organizacija Loznice
Adresa: Jovana Cvijića 20, 15300 Loznica
Tel.: +381 15 878 520, 878 523

 
foto: Loznicafoto: Loznicafoto: Banja Koviljačafoto: Manastir Tronošafoto: Tršić
 

Na 139. kilometru zapadno od Beograda nalazi se Loznica. Ovu oblast naseljavali su Iliri, a arheološka nalazišta datiraju od 900-300 godina pre nove ere.

Na samo 6 kilometra od Tronoše, u selu Tršić, nalazi se Etno kompleks "Tršić" u kome je 35 objekata pod zaštitom (Dositejev muzej, Muzejska postavka, "Vukovih sabora, Galerija...).
Prvo moderno sumporno kupatilo izgrađeno je u lozničkoj opštini, tačnije šest kilometara od grada Loznice, u Banji Koviljači. Tradicija ovedašnje, udaljene 142 kilometra od Beograda datira jos iz antičkih vremena, a leži u činjenici da ovde izvire mineralna voda idealne temperature (od 15 do 28 stepeni). Središte banjskog života danas je lep park uređen početkom 20. veka, oko kojeg su rasporedene stare vile i hoteli. Najlepše zdanje iz okruženja parka je Kursalon (1932) koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević. Zahvaljujući kraljevskoj dinastiji Karađordevića banja je poznata i kao "Kraljevska Banja". U blizini je i Banja Badanja na Iverku. Blizina Drine, lovišta na Boranji i Ceru decenijama su zanimljivim turistima.

Na samo 17 kilormetara od Loznice je manastir Tronoša koji je podigao srpski kralj Dragutin. Gradnja crkve završena je neposredno nakon njegove smrti 1317. godine. Kasnije manastir Tronoša su obdarivali potonji srpski vladari. Izložbe Nemanjića, Hrebeljanovića, Brankovića i Kotromana. Više puta, tokom istorije, bio je rusen i paljen, do temelja. Godine 1961. počinje obnova manastira. U ovom manastiru se danas nalazi i mali muzej posvećen Vuku Karadžiću, velikanu srpske
kulture, koji je baš tu učio da čita i piše.

Na samo 6 kilometra od Tronoše, u selu Tršić, nalazi se Etno kompleks "Tršić" u kome je 35 objekata pod zaštitom (Dositejev muzej, Muzejska postavka, "Vukovih sabora, Galerija...).

Kao posebna celina u okviru kompleksa ističe se Vukovo imanje sa Vukovom
spomen kućom, dva vajata, kačarom, čardakom i ambarom. U Tršiću se, svakog septembra, održava "Vukov sabor" - međunarodni skup slavista iz celog sveta. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Sajam Etno hrane i pića

Na ovoj elitnoj i najvećoj regionalnoj smotri tradicionalnih prehrambenih proizvoda, više od 400 proizvođača......

The Love Festival

Radi se o otvorenom anfiteatru poznatijem kao Letnja pozornica koja prima 3000 osoba....

Dišina koliba

U izuzetno osmišljenom enterijeru na Senjaku, nalazi se restoran koji postoji već 5 godina. Restoran-koliba, u prvi mah pod...