Početna » Kuda? » Na izlet »

Lučani - Dragačevo, Guča

 
Lučani - Dragačevo, Guča
Na izlet | dodato 02.08.2010.
Detalji

Centar za kulturu,sport i turizam opštine Lučani
Adresa: Trgslobode bb, 32230 Guča
Tel.: +381 32 854 110, 854 765

 
 

Iz Užica, Požege i Čacka, sa puta koji vodi Ovčarsko-Kablarskom klisurom, skreće se dolinom reke Bjelice i stiže u opštinu Lučane.

Priroda ovog kraja je jedinstvena i očuvana. U tome veliku ulogu imaju meštani koji su se organizovali u nekoliko ekoloških društava kako bi svoj zavičaj sačuvali od lošeg uticaja civilizacije.
Najveći deo ove opštine zauzima oblast Dragačeva. Odvajkada naseljeno, ovo područje bogato je spomenicima kulture. Neki su iz antičkog i perioda rimske dominacije, drugi su iz srpskog srednjeg veka, a mnogi i novijeg porekla. Značajni lokaliteti su Breg, Zbegovište, Oranica... Crkve u ovoj opštini uglavnom su delile sudbinu naroda. Tako danas gotovo i da nema sačuvane crkve iz vremena koje je prethodilo Prvom srpskom ustanku. A i u vreme Karađorđevog ustanka i posle njega, 1815. godine, počinje obnavljanje starih i izgradnja novih bogomolja.

Priroda ovog kraja je jedinstvena i očuvana. U tome veliku ulogu imaju meštani koji su se organizovali u nekoliko ekoloških društava kako bi svoj zavičaj sačuvali od lošeg uticaja civilizacije.

Ekolozi Dragačeva posebno su ponosni na Spomenik prirode Radanova gora u selu Guča, zaseoku Veles,koja predstavlja prvu i jedinu privatnu šumu pod zaštitom države u Srbiji. Spomenik prirode su i Stabla Dragačeva, gde je devet stabala drveća u raznim dragacevskim selima, zbog svoje starosti, pejzažne atraktivnosti i biološke vrednosti proglašeno za zaštićena prirodna dobra i stavljeno pod zaštitu države.

Guču udaljenu od Lučana 16 kilometara, u svetu je proslavio Dragačevski sabor trubača. Jednom godišnje, tokom prve nedelje avgusta, desetine hiljada ljudi iz celog sveta dolazi u ovo selo sa uživaju uz muziku limenih orkestara Balkana. Tih dana, već više od 45 godina, Guča postaje svetska prestonica trube. Duž ulica su brojni vašarski prodavci, a pod šatrama posetioci užvaju u obimnim gozbama, praćenim živom muzikom.

Na menjju su roštilj, pečenje i svadbarski kupus. Odmah iza škole u Guči je Muzej krajputaša, nadgrobnih spomenika sakupljanih na području Dragačeva, u obliku stuba, sa stojećom figurom pokojnika, klesani ili bojeni, koji su najčešće stajali pored puteva. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Kad napunim 45/When I’m 45

Činjenica da je 2010. godine Muzej obeležio 45 godina rada bila je svojevrstan impuls za ovaj projekat...

Teatroteka

Restoran Teatroteka se nalazi u sklopu muzeja primenjene umetnosti, pa otuda i naziv koji je ostao nepromenjen....

South Africa - Meeting point

Izložba u Muzeju Afričke umetnosti...