Početna » Kuda? » Na izlet »

Gornji Milanovac

 
Gornji Milanovac
Na izlet | dodato 27.07.2010.
Detalji

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac
Adresa: Vojvode Milana 13, 32000 Gornji Milanovac
Tel.: +381 32 720 565, 720 566

 
foto: Gornji Milanovacfoto: Gornji Milanovacfoto: Gornji Milanovacfoto: Gornji Milanovacfoto: Gornji Milanovac
 

Kada se ibarskom magistralom nastavi prema moru, na 124. kilometru od Beograda, nailazi se na Gornji Milanovac.

Rudu su ovde vadili i novac kovali još stari Rimljani. Danas u ovoj, kako kažu, vazdušnoj banji, ima puno Ijubitelja prirode, a pre svega, planinara i lovaca.
Ovo naselje osnovao je knez Aleksandar Karađorđević, preseljenjem iz Brusnice (Stara čarsija). Šest godina Milanovac se zvao Despotovica, po reci koja teče kroz mesto, da bi mu knez Miloš, u spomen na brata Milana koji je umro u Rumuniji, promenio ime.

Kada se dođe u Gornji Milanovac, najpre treba pogledati zgradu bivšeg okružnog načelstva, staru skoro koliko i naselje. Danas su u njoj Kulturni centar, Biblioteka, Moderna galerija i opštinska televizija. Ispred nje su statue osnivača grada kneza Aleksandra, vojvode Milana Obrenovića, kao i bista Živojina Mišića koji je iz ove zgrade komandovao Suvoborsko-kolubarskom bitkom.

U Gonjem Milanovcu je i crkva Svete Trojice, zadužbina kneza Miloša iz 1860. godine. Deo grada je i Brdo mira sa spomenicima iz novije istorije, kao i Norveška kuća, kombinacija vikinškog broda i stare srpske kuće, jedan od izraza prijateljstva srpskog i norveškog naroda. U njoj je stalna muzejska postavka sa predmetima iz vremena stradanja, Srba u logorima u Norveškoj.

Čim se izađe iz opštinskog atara dolazi se na Rudnik, planinu koja dominira centralnom Srbijom. Ova planina i varošica u njoj bili su središte života mnogo pre dolaska Slovena. Rudu su ovde vadili i novac kovali još stari Rimljani. Danas u ovoj, kako kažu, vazdušnoj banji, ima puno Ijubitelja prirode, a pre svega, planinara i lovaca.

Dominira vulkansko uzvišenje Ostrvica i njena tvrđava, od koje su danas ostale samo zidine. Na padini Rudnika možete obići i manastir Vraćevšnicu, koji ima tri konaka iz različitih perioda i crkvu Svetog Đorđa. Na tri kilometara iznad Vraćevšnice, u Gornjoj Crnući je i konak kneza Miloša koji je tri godine bio prestonica Srbije. sve dio preseljenja u Kragujevac, 1819. godine.

U Milanovačkoj opštini je i Takovo, iz kog je Miloš Obrenović 1815. godine krenuo u Drugi srpski ustanak. U ovom selu ne treba propustiti posetu crkvi brvari iz 18. veka sa rezbarenim vratima i ikonostasom. Savinac, zaselak sela Šarani u takovskom kraju, čuva legendu da je baš ovuda prošao Sveti Sava, te da se i danas vidi otisak kopita njegovog konja. Pod krovom savinačke crkve sahranjena je Mina Karadžic, pesnikinja i slikarka, ćerka Vuka Karadžića. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Miloš Bojanić pobednik

Miloš Bojanić je pobednik drugog serijala najgledanijeg rijalitija na Balkanu....

Festival nauke 2011.

Umetničko produkcijska grupe„Noć muzeja“ petu godinu za redom organizuje Festival nauke, najveću regionalnu manifestac...

4/24 - Beograd kroz Muzej(e)

Izložba je realizovana u saradnji Muzeja grada Beograda i Turističke organizacije Beograda i predstavlja printove najznača...