Početna » Kuda? » Na izlet »

Ljig

 
Ljig
Na izlet | dodato 27.07.2010.
Detalji

Turistička organizacija opštine Ljig
Adresa: Karađorđeva 7, 14500 Ljig
Tel.: +381 14 83 300, 85 242

 
foto: Ljigfoto: Ljigfoto: Ljigfoto: Ljigfoto: Ljig
 

Ljig se nalazi u podnožju planine Rajac, uz samu ibarsku magistralu, a od Beograda je udaljen 85 kilometara. Zovu ga još i Kačer; po istoimenoj reci koja kroz njega i protiče.

Okolna sela su prava riznica kulture. Vredi videti crkvu u selu Ba, iz 15.veka.Tu su i stara stočarska letnja naselja Kolibe, pod Rajcem i Ravnom Gorom. Na magistrali, u Dićima, put Gornjeg Milanovca, nalaze se ostaci crkve za koju se pouzdano zna da jo
Graniči se sa Aranđelovcem, Gornjim Milanovcem, Mionicom, Lazarevcem i Lajkovcem.

Ovaj živopisni gradić, sa oko 3.000 stanovnika, relativno je novo naselje čiji se meštani uglavnom bave ratarstvom i voćarstvom. Izvan granica zemlje poznati su ovdašnja domaća rakija i gibanica.

Poslednjih godina Ljig je destinacija mnogih turista. Najviše zbog Banje Ljig, koja je od same varošice udaljena oko dva kilometra, a nalazi se na magistralnom putu Beograd - Podgorica. Ovaj spa-centar raspolaže sa više termomineralnih voda temperature 32,5 stepena C. Mineralna voda koristi se za piće i kupanje. Smatra se da je vrlo delotvorna u lečenju svih vrsta reumatskih bolesti, kao i za stanja posle preloma kostiju.

Okolna sela su prava riznica kulture. Vredi videti crkvu u selu Ba, iz 15.veka.Tu su i stara stočarska letnja naselja Kolibe, pod Rajcem i Ravnom Gorom. Na magistrali, u Dićima, put Gornjeg Milanovca, nalaze se ostaci crkve za koju se pouzdano zna da joj je ktitor bio kralj Dragutin Nemanjić.

Od Ljiga ka Rajcu, put vodi kroz SIavkovicu, malo mesto, od davnina znano, što po granitu za koji kazu da je jedinstven u svetu, što zbog srednjovekovne crkve u zaseoku Ikonići, u čijoj su kripti nadeni sarkofazi despota Đurđa Brankovica, Đurđa Smederevca i despotice Jerine.

Planina Rajac sve je zanimljivija za turiste. Za to je najviše zaslužna manfestacija koja se održava svake godine u drogoj nedelji jula. Već, u svetu, "Čuvena kosidba na Rajcu" zapravo predstavlja mobu i svečanost povodom završetka košenja planinskih livada. Ona na atraktivan način obnavlja stari običaj okupljanja mobe radi završavanja važnog i velikog , posla domaćina. Centralni događaj je takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama Rajca, uz tradicionalno dobar kulturno-zabavni program, narodno poselo i izložbu poljoprivredne mehanizacije. Goste služe domaćice - ručkonoše, a kosači su u narodnoj nošnji, sa slamnatim šeširima i izvezenim, šarenim torbama na ramenima. Na kraju kosidbe najveštijeg, a kako domaćini kažu, i najizglednijeg proglašavaju za Bidiju ili Kozbašu. Na sledećoj kosidbi on predvodi kosače. Za tri dana, koliko manifestacija traje, na Rajcu boravi preko 50.000 Ijudi. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Svi bi "tač skrin"

Svetsko tržište mobilnih telefona sa ekranima osetljivim na dodir - "tač skrin" (touch screen) porašće ove godine....

Exit 08

Samo par dana nakon završetka EXIT festivala, Novi Sad je utihnuo, a sada, nakon nepune dve sedmice, kafići i klubovi su se...

Probaj najbolje afrodizijake

Ovog vikenda, od 27. do 29. avgusta, u selu Ozrem kod Gornjeg Milanovca, po sedmi put biće održana Mud®ijada....