Početna » Kuda? » Na izlet »

Žabalj i Titel

 
Žabalj i Titel
Na izlet | dodato 23.07.2010.
Detalji

JP Turistički centar grada Zrenjanina
Adresa: Koče Kolarova 68, 23000 Zrenjanin
Tel.: +381 23 523 160

 
foto: Titelfoto: Titelfoto: Žabaljfoto: Žabaljfoto: Žabalj
 

Kada se iz Zrenjanina krene ka Novom Sadu stiže se u Žabalj. Najlepši objekat ovog mesta je Hram Svetog Oca Nikolaja.

Ovaj gradić ima bogatu istoriju, jos od rimskog perioda. Na svakom koraku su tragovi raznih naroda koji su vekovima ovuda prolazili.
Zidan u baroknom stilu, sa jedinstvenim ikonostasom koji je izgrađen od poliranog raznobojnog vestačkog kamena. Uz sam Žabalj nalazi se i lovište Stara Tisa, veoma bogato srećom i pernatom divljači. Tu je i
dolina Jegričke sa odsečenim meandrom Tise koji je možda najznačajnije stanište barskih ptica u Srbiji. Tu se treba spremiti za pravi - foto safari.

Ljubitelji golfa slobodno mogu poneti svoju opremu, jer se pored Žablja nalazi prvi profesionalni golf teren u Srbiji.

Do Titela, gradića u trouglu Tise, Dunava i Begeja, stiže se podjednako dobro iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina. Najbrže je, ipak, ako se ide regionalnim putem južnom Bačkom od Novog Sada prema Banatu.

Ovaj gradić ima bogatu istoriju, jos od rimskog perioda. Na svakom koraku su tragovi raznih naroda koji su vekovima ovuda prolazili.

U Titelu je i rodna kuća Mileve Marić Ajnštajn. Ipak, najveća atrakcija ovog mesta jeste Titelski breg - specifična lesna uzvišica koja se uzdiže iznad vojvođanske ravnice.

Neobičnost ove prirodne pojave upotpunjuje izuzetno bogata flora i fauna. Ako se brodićem krene Tisom i Begejom može se stići do Mosorina gde je arheološko nalazište Feudvar iz gvozdenog i bronzanog doba.

U Titelu postoje svi uslovi za bavljenjem sportom - veslanje, vožnja čamcem, čak i letenje zmajem. One koji vole kampovanje, u Titelu očekuju prelepi tereni. Bogatstvu ponude doprinose i manifestacije, kakve su: Regata, Eko kamp, Konjičke trke... 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Drinska regata 2010

„Drinska regata“ je najstarija manifestacija turističko-rekreativnog karaktera na reci Drini koju već 17 godina u spome...

Međunarodni umetnički kamp - Kosjerić

Sećate se međunarodnog umetničkog kampa u Kosjeriću? Počinje!...

Promotivna plovidba Savom

Polazak je u nedelju 14.08. u 08h kod veslačkog kluba "partizan" (na Adi kod novog mosta). ...