Početna » Kuda? » Na izlet »

Kikinda - Mokrin

 
Kikinda - Mokrin
Na izlet | dodato 21.07.2010.
Detalji

Poseta mesta u okolini Kikinde mogu doneti vrlo neobična iskustva. Prepuni su tragova starih civilizacija, a seljani se izuzetno trude da osmisle nove sadržaje kojim bi privukli posetioce, ali i sami zabavili.

 
foto: Kikindafoto: Kikindafoto: Kikindafoto: Kikindafoto: Kikinda
 

Administrativni centar Severnog Banata, Kikinda, od Beograda je udaljen 130 kilometara. lako "duboko" u Banatu, Kikinda ima dobre veze sa ostatkom Srbije.

Kikinda ima i - Staru Suvaču. U pitanju je, zapravo, veliki mlin koji su nekada davno, okretali upregnuti konji. Kikindska suvača jedna je od dve preostale u celoj Evropi.
Na svakom koraku ovog grada i njegove okoline su arheološka nalazišta koja svedoče da su ovde ljudi organizovano živeli čak pet hiljada godina pre nove ere.

Urbano jezgro grada obeležava visok toranj Gradske kuće (1894). Grb Kikinde sa njene fasade i danas je markantno obeležje grada. Lepedatova vila iz 1908. godine nalazi se na uglu Glavne ulice i neizostavno privlači pažnju putnika. Bogata arheološka zbirka može se pogledati u zgradi Krije, gde je danas smešten muzej. Nedaleko odatle nalazi se crkva Svetog Nikole (1769), prepoznatljiva po starom sunčanom satu na njenom južnom delu.

Kikinda ima i - Staru Suvaču. U pitanju je, zapravo, veliki mlin koji su nekada davno, okretali upregnuti konji. Kikindska suvača jedna je od dve preostale u celoj Evropi. Nekada se tu mlela pšenica, dok se danas koristi za koncerte i pozorišne predstave. U samom centru dominantan je svojom arhitekturom i hotel Narvik, a smeštaj se, osim u njemu, može organizovati u brojnim privatnim pansionima u samom mestu ili okolnim selima.

Poseta mesta u okolini Kikinde mogu doneti vrlo neobična iskustva. Prepuni su tragova starih civilizacija, a seljani se izuzetno trude da osmisle nove sadržaje kojim bi privukli posetioce, ali i sami zabavili. Tako se u Mokrinu, selu nadomak Kikinde, svakog Uskrsa, organizuje takmičenje u tucanju vaskršnjim kokošijim jajima. U Mokrinu se, takođe, tradicionaIno održavaju i borbe gusana. Kikinda ima i dane koje posvećuje - tikvi. Naime, ovde se svakog prvog vikenda u oktobru organizuju "Dani ludaje". Tih dana centar ovog. grada bude preplavljen tikvama. Još niko nije dao tačan odgovor zašto ovde tikve nazivaju ludajama. Pretpostavka je da je to, zapravo, drugo ime za plemenitu vrstu tikve... 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dani frankofonije

Revija premijernih filmova iz Francuske, Kanade, Belgije, Tunisa, Srbije, Švajcarske, Rumunije......

Moskva

Hotel Moskva je izgrađen 1906. godine i nalazi se u centru Beograda. Potpuno je rekonstruisan 1973. godine...

Modna Revija Women's Secret

U Kristalnoj dvorani Hotela Hyatt održana je modna revija Women's Secret Holidays. Ova osvežavajuca kolekcija inspirisana j...