Početna » Kuda? » Na izlet »

Vrbas

 
Vrbas
Na izlet | dodato 21.07.2010.
Detalji

Turistička organizacija opštine Odžaci
Adresa: Knez Mihailova 28, 25250 Odžaci
Tel.: +381 25 743 211, 743 212

 
 

Vrbas, grad u srcu Bačke, nalazi se na raskrsnici važnih puteva.

Tu je pruga Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta, kao i regionalni put Novi Sad - Srbobran - Vrbas - Sombor. Od Novog Sada udaljen je 44 km, a od Beograda 125 km.

Grad je omeđen Dunavom i Tisom, a ima i svoju reku Crnu Baru. Posle Drugog svetskog rata dobio je ime Titov Vrbas, da bi mu 90-ih godina 20. veka bio vraćen stari naziv.

Vrbas je, kao i mnogi gradovi u Vojvodini u prošlosti počivao na močvarnirm terenima gde su najčešći građevinski materijal bili zemlja i trska. Što se tiče arhitekture ovog grada očigledan je uticaj Srednje Evrope, mnogo više nego Vizantije. Pesebno se ističu crkve, kojih ima šest, a to su: Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva i Reformatorska crkva, Rusinska crkva Evangelistička crkva i Metodistička crkva. Pered njih u Vrbasu postoji još znamenitosti među kojima su - velelepne vile koje su posedovali bogati industrijalci, kapela "Vodice", spomenik Jozefu Kišu...

U starom Vrbasu, nalazi se Bapina baza u kojoj su smešteni eksponati, fotografije i istorijski materijal iz Drugog svetskog rata vezan za ovu opštinu. U tadašnje vreme su, naime bile formirane ilegalne baze u kojima su delovali tajni štabovi partizanskih odreda.

Jedna baza bila je smeštena u kući Dragutina Radanova Bape, koji je sa svojih petoro dece, sve vreme rata, ovo mesto uspeo da očuva u tajnosti.

Ovo mesto zanimljivo je i po tome što je, zapravo, druga kuća, u dvorištu, sagrađena u 19. veku, svojevrstan primer enterijera i eksterijera srpske seoske kuće u Vrbasu.

Lovni turizam u ovoj opštini ima dugu tradiciju. Najznačajnija i najopremljenija lovišta su u atarima Savinog Sela i lovište Kucura, specijalizovano za lov na zečeve.

Vrbas je poznat i po proizvodnji odlične hrane, pa u nekoliko nacionalnih restorana valja probati nešto od specijaliteta njihove kuhinje.Pogledaj i:

vrbas

,

dunav

,

tisa

,

crkve

,

lov

,

ribolov

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Radecki

Kao sportski i rekreativni centar, ovaj klub postoji od 1978. godine. Vremenom, klub je prerastao u restoran, zadržavši i s...

Paša

Sa šetališta će Vam pogled privući velika drvena tabla "Paša" sa naslikanom ribom, koja ukazuje na drveni splav - restor...

Kajak klub u Zemunu

Pored Dunava, na zemnunskom keju. Ovde kruzi DOBRA ENERGIJA!...