Početna » Kuda? » Na izlet »

Mionica, Lajkovac, Ub

 
Mionica, Lajkovac, Ub
Na izlet | dodato 13.07.2010.
Detalji

Turistička organizacija opštine Mionica
Adresa: Vojvode Mišića 23, 14000 Mionica
Tel.: +381 14 62 080, 65 186

 
foto; Mionicafoto; Mionicafoto; Mionicafoto: Ribnicafoto: Lajkovac
 

Mionica je od Beograda udaljena 92 kilometra. Njena crkva poznata je po ikonama Hadži-Ruvimove slikarske škole. Zaštitni znak ovog grada je spomenik vojvodi Živojinu Mišiću.

Ne propustite: posetu rodnoj kuci Živojina Mišića, vodu sa izvora u Banji Vrujci, Jolića vodenicu kod Lajkovca
U selu Struganik, desetak kilometara od Mionice, nalazi se Mišićeva rodna kuća. U polubrvnari - polučatmari očuvan je enterijer vremena kada se Mišić rodio. Vojvodi u čast, svakog jula, održavaju se "Mišićevi dani" koji okupljaju narod ovog kraja.

Većina stanovništva bavi se voćarstvom i stočarstvom, ali kako ovo mesto privlači sve vise posetilaca, u Mionici se razvio i seoski turizam, u čemu prednjače mesta Berkovac, pIaninica i Popadić.

Lov, ribolov, živopisna klisura reke Ribnice i odlična hrana - deo su ponude Ijubaznih domaćina. U opštini Mionica nalazi se i čuvena Banja Vrujci, jedno od najboljih lečilista u Srbiji, sa prvoklasnom vodom za piće koja se flašira i izvozi bez ikakve tehnološke dorade.

Lajkovac je poznato železničko mesto, jedna od važnih stanica na pruzi Beograd-Bar. Nalazi se na 70 kilometara od Beograda.

Živopisna iistorijskim spomenicima opasana okolina ovog mesta privlačna je za turiste iz čitave Srbije. Najpoznatiji spomenik kulture je manastir Bogovađa koji je na starim temeljima podignut 1543.godine.

Lajkovac, takođe, od 27 vodenica, koliko ih je postojalo na Kolubari od Valjeva do Obrenovca, jedini ima kamenu Jolića vodenicu koja još uvek melje žito. Napravljena je pre 300 godima, a na sadašnjem mestu je od 1895. godine.

Opština Ub tradicionalno je žitarski kraj, a mjegovi meštani su priznati proizvođači poljoprivrednih kultura. Ovo mesto važi za rasadnik fudbalskih talenata, posebno zbog činjenice da je ono zavičaj Dragana Džajića, jednog od najboljjh srpskih fudbalera. Upravo zbog toga, na Ubu ima izrazito mnogo sportskih terena i atletskih staza.

Jezero u Paljuvima omogućava razvoj sportskog ribolova, dok je lov dobro razvijen, pre svega, zahvaljujuci tome što ovde postoji solidan lovno-turistički kompleks. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Šid

Koliko se opština Šid moze svrstati u "zelene" opštine govori podatak da od ukupne teritorije od 69.800 ha, na oranice otp...

Sombor, Bezdan, Apatin

Otmena varoš baške ravnice, Sombor, udaljen je od Beograda 174 km, a od Novog Sada regionalnim putem 99 km. Smešten je ned...

"Eko-Foto 2010 - Junior"

Izložbu će otvoriti predstavnik domaćina, a okupljene će pozdraviti i govoriti o izložbi, Branislav Matijas predsednik C...