Početna » Kuda? » Na izlet »

Sombor, Bezdan, Apatin

 
Sombor, Bezdan, Apatin
Na izlet | dodato 07.07.2010.
Detalji

Turistička organizacija Sombor
Adresa: Trg Cara Lazara 1, 25000 Sombor
Tel.: +381 25 420 041

Turistička organizacija opštine Apatin
Adresa: Petegi Šandora 2a, 25200 Apatin
Tel.: +381 25 772 555

 
foto: Somborfoto: Somborfoto: Somborfoto: Somborfoto: Bezdanfoto: Apatin
 

Otmena varoš baške ravnice, Sombor, udaljen je od Beograda 174 km, a od Novog Sada regionalnim putem 99 km. Smešten je nedaleko od Dunava i međunarodnog puta Beograd - Novi Sad - Budimpešta.

Ono što ćete svakako prvo primetiti u Somboru jeste da u ovom gradu svi, stari i mladi, voze bicikl.
Ono što ćete svakako prvo primetiti u Somboru jeste da u ovom gradu svi, stari i mladi, voze bicikl. Zato ispred svake kafane, radnje ili opštinske uprave stoji po jedan “parking za dvotočkaše”. Pri tom, činjenica da Somborci više koriste bicikle nego automobile, daje poseban osećaj sporosti i mira meštana ovog mesta.

Uživaćete ukoliko se odlučite da upoznate njegovo gradsko jezgro. Na centralnom trgu nalazi se više baroknih zdanja i klasicistička Gradska kuća sa visokim tornjem (1842).

Najveća slika u Srbiji (28 kvadratnih metara) - Bitka kod Sente F. Ajzenhut, čuva se u prelepoj zgradi Županije (19.vek). Ova impozantna građevina ima toliko soba, koliko godina ima dana. U habsburško doba, centralni trg bio je posvećen Svetom Trojstvu.

U centru su i Pravoslavna crkva Svetog Georgija i katolički Župni dvor iz 18. veka. Pašina kula u blizini trga, danas je preuređena i u njoj se nalaze ateljei somborskih slikara.

Nemoguće je zamisliti Sombor bez tamburaša. Odvajkada su se ovde čule tambure i prepričavale price o starim tamburašima.

Fijaker je za ovaj grad poseban simbol, tako da se i danas možete provozati fijakerom po centru grada…

Oko Sombora se nalazi 16 salaških naselja koja i danas izgledaju kao da je vreme stalo. Kontaktirajte lokalnu turističku organizaciju i obavezno ih posetite.

Oko ovog grada je i pravi raj za ribolovce. Tu su Veliki Bački i Bajski kanal, ali i najveća evropska reka Dunav.

Reka Dunav,ovde duž toka pravi rukavce, ali i ritove koji predstavljaju najznačajnija mrestilišta ribe.

Jedno od 15 sela koja okružuju Sombor je i Bezdan. Živi još od 1305. Godine. Postojanje lekovite, jodom obogacene, vode otkriveno je početkom 20. veka.

Činjenica da u litri "bezdanske" vode ima 2,84 miligrama joda zaslužna je što danas Bezdan Banja ima skoro 100 ležaja u hotelskom i jos toliko u privatnom smeštaju.

Kod Bezdana je organizovana i Ekološka učionica "Baracka" koja je postala vrlo zanimljiva svim Ijubiteljima prirode.

Sa Somborom se jugozapadno graniči gradić Apatin. Udaljen je od njega svega 17 kilometara i pozicioniran tačno uz levu obalu Dunava.

Tradicija zanatstva i trgovine u ovom mestu postoji jos od 1700. godine. Pivarstvom se Apatinci bave od 1756. godine, a ovde se i danas proizvode neke od najpoznatijih piva u Srbiji.

Hronike, takođe, beleže da su od cigli pečenih u Apatinu sagrađene neke od najslavnijih palata Budimpešte.

Apatin je raj za lovce na sitnu divljač, divlje svinje i podunavske jelene.

Ovaj grad se, inače, smatra najvećim ribolovnim centrom u Srbiji, što je uticalo da meštani organizuju brojne manifestacije koje su posvećene reci i ribolovu. Vrlo često se u Apatinu organizuju i ribarske večeri na kojima se tradicionalno priprema riblja čorba.

Za Ijubitelje eko-safarija tu su lokaliteti: Bestrement, Kupusinski dunavac, Ciganski dunavac, Kandljilja pesak i slicni.

I pored Apatina postoji Banja Junaković, koja pruža sve uslove za rekreaciju i rehabilitaciju bolesnika srca i krvhih sudova, probavnog trakta i slično. Banja poseduje bazene, sportske terene, saune, kao i objekte opremljene za sve vrste masaža.

Ne treba propustiti:
- Poseta malom Monmartru u somborskoj Pašinoj kuli
- Vožnju fijakerom uz pesmu tamburaša
- Kriglu apatinskog piva 
 
 

REPERTOAR

Nema unosa u repertoaru za ovaj objekat
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

BDP u Banja Luci na festivalu

Beogradsko dramsko pozorište gostuje 22. i 23. oktobra u Banja Luci na Međunarodnom festivalu......

Vrbas

Vrbas, grad u srcu Bačke, nalazi se na raskrsnici važnih puteva. Tu je pruga Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta, k...

Ljig

Ljig se nalazi u podnožju planine Rajac, uz samu ibarsku magistralu, a od Beograda je udaljen 85 kilometara. Zovu ga još i ...