Početna » Kuda? » Na izlet »

Osečina - šljivovica prepečenica

 
Detalji

Turistička organizacija opštine Osečina - "Podgorina"
Adresa: Karađorđeva 78, 14253 Osečina
Tel.: +381 14 52 311

 
OsečinaOsečinaOsečinaOsečinaOsečina
 

Uzapadnoj Srbiji, 130 kilometara jugozapadno od Beograda, na magistralnom putu Valjevo-Loznica, nalazi se Osečina.

Ovo mesto je poznato po prerađevinama od voća, preko kompota, džemova, marmelada, sokova, voćnih kolača, do rakije šljivovice - prepečenice i domaćeg vina.
Ovo mesto nalazi se i na rekama, pre svega Jadru, ali i njenim plahovitim pritokama.

Predanje govori da je u jednom periodu turske okupacije ovaj deo Srbije potpuno ostao pust. Narod se iselio, sela zapustela, pa su i Turci ovde retko zalazili. Pred Prvi srpski ustanak glava Podgorine bio je slavni llija Birčanin, jedan od ključnih glavara u pripremi bune. Stradao je u seči knezova, u kojoj su Turci pobili sve viđenije ljude ovog kraja.

Medutim ustanak time nije sprečen. Sve do 20.veka sva naselja u ovom kraju bila su seoska, ali se Osečina, mesto sa velikim brojem dućana i mehana, izdvojila kao centar čitave oblasti.

Bogatstvo ovog kraja je u voću, posebno šljivi, malini i kupini. Poznato je i po prerađevinama od voća, preko kompota, džemova, marmelada, sokova, voćnih kolača, do rakije šljivovice - prepečenice i domaćeg vina. Takođe, poznato je i po mleku i mlečnim proizvodima i mesu, sto je, kada se uzme u obzir da je ovde nedirnuta priroda, zaista u pitanju zdrava hrana.

Čitav kraj bogat je raznim vrstama divljači, lekovitog i šumskog bilja, što predstavlja osnovu za privlačenje ljubitelja lovnog i eko turizma. Prirodne lepote ovog brdsko-planinskog područja ispresecanog bistrim rečicama i potocima, u kojima jos uvek ima rakova, a ponegde i pastrmki, jedno je od retkih staništa beloglavog supa. U kraju ima i nekoliko sagrađenih lovačkih domova. Najveći je dom na Tisoviku.

Za ribolov su pogodne reke Jadar, Lovačka, Ljuboviđa, Pecka, Ostružanjka, a pecaju se
najčešće klen, krkusa, skobalj, pastrmka, mladica...

U selu Skadar Crkvu brvnaru podigli su doseljenici iz okoline Skadra na Bojani koji su
tom mestu i dali ime. Prema dostupnim izvorima, sagrađena je 1720. godine, a prema predanju postoji još od 17. veka. Posvećena je Vaznesenju Gospodnjem. Spoljašnjost crkve ukrašena je sa šest lepo dekorisanih stubova i izrezbarenim vratima sa zapadne strane. Crkva je obnovljena 1978. godine. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Čajanka sa kraljicom Natalijom
Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Moravski konaci - etno selo

U lepom zelenom ambijentu, na jezeru, nalaze se komforne etno kuće i restoran sa bogatom ponudom domaće hrane....

Crkve na naduvavanje za plažu

Katoličke monahinje i sveštenici ovog leta slede svoju pastvu do same morske obale, postavljajući crkve na naduvavanje i m...

Pančevo

Na ušću reke Tamiš u Dunav, na samo 13 kilometara od Beograda, nalazi se Pančevo. Zapravo, od srpske prestonice suštinsk...