Početna » Kuda? » Na izlet »

Srbobran, Turija, Nadalj

 
Srbobran, Turija, Nadalj
Na izlet | dodato 13.06.2010.
Detalji

Centar za fizičku kulturu i rekreaciju i turizam Srbobran
Adresa: Trg mladosti bb, 21480 Srbobran
Tel.: +381 21 731 279
E-mail: cstsrbobran@eunet.rs

 
SrbobranTurijaTurijaSalaš u SrbobranuNadalj
 

Varošica Srbobran nalazi se na putu Beograd Subtica, severno od Novog Sada. Od Beograda je udaljena tačno 100km.

Srbobran u vreme održavanja Kobasijade u Turijama, selu neposredno uz varoš posećuje veleki broj gurmana iz čitavog regiona.
Većim svojim delom grad leži na levoj, a manjim na desnoj obali Velikog bačkog kanala, preko koga je, Dunavom i Tisom povezan sa svetskim vodama.

Činjenica da kroz Srbobran prolaze dva važna puta koja povezuju srednju i južnu Evropu učinila je da ovo mesto postane jedno od najrazvijenijih u Vojvodini.

Srbobran ima dugu istoriju, što je primetno po izgledu samog centra. Idilična je slika na sliku Svetog Bogojavljanja iz 1787. godine, a dominantna je rimokatolička crkva Uzvišnja svetog Krsta, koja je sagrađena 1815. godine.

Turija i Nadalj su seoska naselja.

Turija, čuvena po kobasicama i Kobasijadi, dobila je ime po rečici Turiji, desnoj pritoci reke Drine, odakle su došlji prvi stanovnici ovog mesta.

Nadalj za poreklo svog imena ima više verzija. Kažu, ipak, da je najverovatnija ona da je Nadalj svoje ime dobio po pustari koju su naseljavali kmetovi.

Sam Srbobran svoje današnje ime nosi od 1918. godine i to po šancu koji je 1848. godine građen za odbranu naselja kod današnje Srbobranske ulice. U pomenutom šancu, nalazili su se Srbijanci, pa je zbog toga nazvan Srbijanski, a potom Srboboran. Po njemu je kasnije naselje dobilo današnje ime.

Kažu da Srbobranska zemlja ima izrazitu plodnost na šta svakako utiče i obilje vode oko ove opštine - reka Krivaja, Veliki bački kanal, ali i bare od kojih je najpoznatija Beljanska.

Srbobran obiluje i podzamenim vodama, pa čak i onim termalnim sa vrlo povoljnom temperaturom. Nažalost, mora se primetiti da se ovde ta voda ne koristi u terapeutske svrhe, već meštani njom navodnjavaju svoje njive.

Srbobran u vreme održavanja Kobasijade u Turijama, selu neposredno uz varoš posećuje veleki broj gurmana iz čitavog regiona. Ova manifestacija održava se poslednjeg vikenda februara svake godine. Srbobran nema hotel, ali su meštani ove regije odlučili da na čak šest salaša u kraju otvore svoje domove za putnike - namernike.

Priroda i smeštaj u ovoj regiji u potpunosti su prilagođeni potrebama savremenog gosta, a opet arhaičan i u lepoti svoj, ovaj gradić će Vas svakako opet vratiti u svoje atare. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dilema

Caffe pizzeria „Dilema“ se nalazi na beogradskoj Adi Huji neposredno pored pešačke staze. Otvorena je u junu 2010. godi...

Riba na lešo

"Leso" je jedan od najzdravijih načina za pripremanje ribe - lagano, niskokalorično i ukusno. Evo recepta za jedan izuzetno...

Skuše nadevene bademom

Znamo da je plava riba izuzetno zdrava. Predlažemo da to bude skuša koja nije skupa. Ovog puta je pripremite na jedan druga...