Početna » Kuda? » Na izlet »

Ćuprija

 
Ćuprija
Na izlet | dodato 16.08.2010.
Detalji

Turistička organizacija Jagodine
Adresa: Stevana Ivanovića bb, 35000 Jagodina
Tel.: +381 35 252 983

 
 

Na samo 13 kilometara od Jagodine, a 145 od Beograda, na ušću reke Ravanice u Veliku Moravu, nalazi se Ćuprija. Ovo je tipičan moravski grad, sa oko 22.000 stanovnika. Njegova glavna i najduža ulica nosi ime po caru Lazaru.

Na 12 kilometara od Ravanice, na reci Crnici, nalazi se manastir Svetog preobraženja koji je dobio ime po ktitoru, uglednom duhovniku Sisoju.
Ime grada Ćuprija u svetu se, ipak, vezuje za čuveni manastir Ravanicu. Ova crkva nalazi se na 15 kilometara od centra varošice, na autoputu E75. Ravanica je zadužbina i grobna crkva kneza Lazara u kojoj se sada ponovo nalaze njegove mošti. Monasi su u velikoj seobi Srba preko Save i Dunava, telo svetog kneza Lazara preneli u Mađarsku, u Sent Andreju, a odatle u fruškogorski manastir Vrdnik. Tokom Drugog svetskog rata bile su prebačene u beogradsku Sabornu crkvu, a od 1989. godine konačno vraćene u Ravanicu. Gradnja ove zadužbine zapošeta je 1375. godine. Zidine sa sedam kula i danas opasuju ovo zdanje. Stradao je od Turaka 1389. godine, zatim 1436. i 1438. godine, da bi konačno zapusteo 1690. godine. Kasnije su monasi ponovo naselili Ravanicu.

Arhitektura ovog manastira koji je i danas aktivan, predstavlja jedan od temelja nove, Moravske škole srpskog srednjovekovnog graditeljstva. Ostvarena je kombinacija hrama osnove upisanog krsta, kakve su gradili prethodni vladari
Srbije, sa graditeljskim tradicijama Svete Gore Atonske i tamošnjih manastira trikonhosne osnove. Jedna od novina bila je i visina crkve i posebno njene vitke središnje kupole. Spoljašnjost crkve izvedena je u uobičajenoj vizantijskoj tradiciji, slojeva kamena i opeke, ali je dodatno oživljena velikom rozetom nad zapadnim portalom i poljima sa motivom šahovskog polja pod kupolama. Takođe, prozorski okviri su bogato ukrašeni plitkim reljefima. Najpoznatije freske su Bogorodica sa Hristom u oltarskoj apsidi i ciklus Hristovih čuda. Živopis u priprati potiče iz 18. i 19. veka.

Na 12 kilometara od Ravanice, na reci Crnici, nalazi se manastir Svetog preobraženja koji je dobio ime po ktitoru, uglednom duhovniku Sisoju. Njegov lik je delimično sačuvan na fresci na kojoj rukom pridržava model crkve. Ova crkva po svom izgledu takođe pripada moravskoj graditeljskoj skoli. Bila je svojevremeno ukrašena freskama koje su danas delimično očuvane. Deo koji je bolje očuvan ukazuje na veliku sličnost sa ravaničkim freskama, koje se svrstavaju među najlepša slikarska dela moravske Srbije. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Le Freylekh Trio

Frelek trio (Le Freylekh Trio) je nastao iz susreta Žaka Gandara, violiniste klasičnog obrazovanja sa mnogobrojnim nagradam...

Crna Zorica

Nova crna komedija domaćih autora u Sava Centru...