Početna » Bili Smo » Intervjui »

Bilja Krstić

 
Bilja Krstić
Intervjui | dodato 04.09.2008.
 
 

U prijatnom ambijentu restorana “Prešernova klet“ u Beogradu, vodili smo razgovor sa Biljom Krstic, vlasnicom snažnog, prefinjenog i nadasve fascinantnog glasa, koji u kombinaciji sa otmenim držanjem na sceni nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike.
Zahvaljujući Bilji i grupi Bistrik, koji stvaraju magijski spoj narodnog pevanja i punog orkestarskog zvuka uz ritmove i melodije, tradicija Balkanskih naroda će ostati sačuvana.

Zahvaljujući velikom talentu, profesionalizmu i ljubavi prema muzici koju neguju, Bilja i Bistrik orkestar su upravo u fazi priprema za veliki koncert u Americi, na prestižnom Millenium stage-u u Kenedi centru. Ubrzo zatim održaće i koncert u Kanadi, u MacMillan Theatre-u.

Biografija

Biljana Bilja Krstić - rođena je u Nišu gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ "Dr Vojislav Vučković". U Beogradu je upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti. Pevala je u horu mladih "Dr Vojislav Vučković" iz Niša i u Akademskom horu "Collegium musicum". Paralelno sa tim radila je i muziku za više pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani Mraz, započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orjentacije: "Prevari večeras svoje društvo sa mnom", "Iz unutrašnjeg džepa" i "Bilja", kao i jedan namenjen deci, "Loptom do zvezda". Uporedo sa karijerom pop pevačice, Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene a većinom i neobjavljene muzičke teme sa Kosova, južne Srbije, Vlaške oblasti, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt diskovi "Bistrik" i "Zapisi", koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za najgledaniji srpski film svih vremena - "Zona Zamfirova".

Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u Srbiji na preko 170 koncerata, što je doprinelo da je pozovu kao jedinog ženskog vokalnog predstavnika - solistu Mediterraneo orkestra na festivalu Mostra Sesc de Artes u Sao Paulu 2005 godine; Mediterraneo Orkestar je specijalno za ovu priliku sastavljen od 25 vrhunskih muzičara iz celog sveta.

Upravo je završen i treći CD koji je izašao pod nazivom "Tarpoš", CD koji će se pojaviti i na evropskom tržištu u izdanju nemačke izdavačke kuće "Intuition". Bilja Krstić radi kao muzički urednik Prvog programa Radio Beograda.

Planovi: Koncerti u USA, u Washington-u, Kennedy centar-Millenium Stage i koncerti u Kanadi, u Torontu, MacMillan Theatre.

Kuda Za Vikend upitnik:

Šta Vam se dopada na kudazavikend.com?
Uvek nove informacije.

Kuda?

Na žurku
Posećujem skupove koje organizuju moji lični prijatelji.

Na koncert?
Uglavnom koncerti džez muzike, poslednji na kome sam bila je koncert basiste Markusa Milera (on je saradnik Majlsa Dejvisa)

Na piće?
U blizini mi je klub Diplomatik,tako da sam tamo jako često, čak i novinare dočekujem tamo, a pijem isključivo bezalkoholna pića.

Na ručak?
Restorani Mitologija i Priroda, ali najviše volim ono sto spreme moje prijateljice Gorica Popović i Snežana Sandrlić. Gorica priprema specijalitete iz „Peline kuhinje“,nacionalna jela, a Snežana makrobiotička jela.

Na film?
Zbog nedostatka vremena jako retko idem u bioskope, ali volim da odgledam film na dvd-u po izboru moje ćerke.

U hotel?
U Rimu mi je omiljeni Via Veneto, inače sve zavisi od zemlje gde sam.

Na predstavu?
Najviše idem na predstave u Ateljeu 212, ali volim i Narodno pozorište.

Na izložbu?
Sve postave u Etnografskom muzeju jer je to povezano sa mojom muzikom, ili izložbe vezane za dizajn, jer je moja ćerka apsolvent industrijskog dizajna. Izdvojila bih izložbu Karima Rašida.

Na izlet
Zbog nedostatka vremena najviše idem na Košutnjak (najbliže mi je), ali pošto imam psa Taru skoro svakodnevno idemo na Tašmajdan.Pogledaj i:

bilja krstic

,

balkan

,

etno

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Sirogojno “Staro selo”

Sirogojno, muzej na otvorenom “Staro selo”, je udaljeno oko 250km od Beograda, 32km od Uzica, 22km od Zlatibora, na ideal...

Festival etno stvaralaštva "ETNOS"

Udruženje građana "Bečejska inicijativa građana" organizator je tradicionalne manifestacije Festival etno stvaralaštva "...