Početna » Bili Smo » Na izložbi »

Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama

 
Detalji

Istorijski muzej Srbije
Trg Nikole Pašića br. 11
Beograd

Izložba je otvorena svaki dan, osim ponedeljka, u periodu između 12 i 19 časova.

 
Инсигније краља Петра Првог КарађорђевићаКарађорђева застава 1Марама вожда КарађорђаНакит породице Обреновић, рад јувелирнице СвободаЛанци са крстовимаPortret kraljice Natalike ObrenovićPortret kneza Mihaila ObrenovićaБели салон краља Петра Првог КарађорђевићаZastavaNakitИнсигније краља Петра Првог Карађорђевића
 

Posetioci imaju priliku da vide preko 400 originalnih predmeta koji su pripadali rodonačelnicima novovekovnih srpskih dinastija - Karađorđu i Milošu i njihovim naslednicima.

Izložba je otvorena do septembra 2013. godine.
U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića br. 11 u petak 12. aprila 2013. u 16 i 30 časova nakon uvodne reči ministra kulture i informisanja gospodina Bratislava Petkovića predsednik Republike gospodin Tomislav Nikolić svečano otvora izložbu

KARAĐORĐEVIĆI I OBRENOVIĆI U ZBIRKAMA ISTORIJSKOG MUZEJA SRBIJE

U godini u kojoj proslavlja značajan jubilej – 50 godina postojanja, Istorijski muzej Srbije svoj renovirani prostor na Trgu Nikole Pašića otvara za javnost reprezentativnom izložbom pod nazivom „Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije“ posvećenoj dvema dinastijama koje su zaslužne za oslobađanje srpskog naroda od viševekovne osmanske vlasti i stvaranje moderne srpske države.

Autor koncepcije izložbe je muzejski savetnik Andrej Vujnović, dok je dizajn postavke osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović.

Posetioci će imati priliku da vide preko 400 originalnih predmeta koji su pripadali rodonačelnicima novovekovnih srpskih dinastija - Karađorđu i Milošu i njihovim naslednicima: od oružja korišćenog u Prvom srpskom ustanku, preko kraljevskih insignija Petra I Karađorđevića, do onih kojima su se pripadnici vladarskih porodica služili u privatnom životu.

Među ovim materijalnim svedočanstvima prošlosti od neprocenjive važnosti, koja će javnosti približiti i ilustrovati istoriju srpskog naroda u 19. i prvoj polovini 20. veka, nalaze se najvredniji primerci iz fonda Istorijskog muzeja Srbije.

Njihova izuzetna važnost se ogleda ne samo u tome što pružaju dragocene podatke o njihovim vlasnicima, predstavljajući tako neprocenjiv izvor za istraživače mnogih naučnih disciplina, već i zbog činjenice da je sačuvan samo mali deo zaostavštine obe porodice. Razlog za to su pre svega istorijska zbivanja, koja su obeležila trajanje ove dve dinastije - dinastičke smene i promene, ratovi, pljačke i razaranja, izgon, nebriga...

Tragičnu sudbinu bilo porodice ili nekog njenog člana pratila je i tragična sudbina njene zaostavštine. Tako je veliki deo nestao sa njihovim silaskom sa istorijske scene: Obrenovića 1903. godine posle Majskog prevrata, odnosno Karađorđevića 1941. godine kada su napustili zemlju.

Među eksponatima na postavci se svojim umetničkim kvalitetima i istorijskim značajem pre svih izdvajaju kraljevske insignije: šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile opasan hermelinom prvi put izložen nakon restauracije i jedina sačuvana srpska kruna - kruna kralja Petra I Karađorđevića, izlivena po nacrtu Mihaila Valtrovića od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu, koju je kralj Petar I nosio samo jednom - na svom krunisanju 1904. godine na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka; zatim voždov jatagan belosapac sa raskošnim ornamentima, sablja Aleksandra Obrenovića sa devizom dinastije Obrenović „Tempus et meum ius“ („Vreme i moje pravo“); nakit prvenstveno porodice Obrenović poručen za vreme prve vladavine kneza Miloša urađen između ostalog i u poznatoj bečkoj juvelirnici „Svoboda“; originalna platna poznatih slikara Uroša Kneževića, Jozefa Grandauera Paje Jovanovića i Uroša Predića; nameštaj koji je nekada krasio enterijere srpskih dvorova i mnogi drugi predmeti.

Iako gotovi svi izloženi eksponati predstavljaju luksuzne predmete, čiji su izgled, poreklo i materijal bili u funkciji potvrde statusa, bogatstva i moći njihovih vlasnika, na izložbi su se našli i oni koji su autentično svedočanstvo o određenim događajima: marama vožda Karađorđa sa karakterističnim čvorom - znakom njegovog tajnog povratka u Srbiju 1817. godine, ključ od prostorije u kojoj su se krili kralj Aleksandar i Draga Obrenović neposredno pre ubistva u Majskom prevratu 1903. godine, drama „Slivnica“, napisana na nemačkom jeziku, koju je kralj Milan Obrenović objavio u Hamburgu pod pseudonimo Harun-al-raššid, kao i odeća kneza Mihaila Obrenovića u kojoj je ubijen u Topčideru 1868. godine.

Izložbu prati istoimeni katalog, koji obuhvata samo predmete za koje se sasvim pouzdano zna da su pripadali članovima ove dve dinastije, dok su se na samoj izložbi našle i fotografije, litografije, razglednice i razni memorijalni predmeti masovno umnožavani u cilju dinastičke, državne i nacionalne propagande.
Tekst kataloga, koji na preko 200 strana detaljno opisuje više od 300 predmeta, priredila je muzejska savetnica Slađana Bojković, dok je dizajn osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović.

Izložba je otvorena do septembra 2013. godine, a tokom njenog trajanja svakog dana biće organizovana stručna vođenja kroz postavku za zainteresovane posetioce.
Izložba je otvorena svaki dan, osim ponedeljka, u periodu između 12 i 19 časova.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Yugo Yoga

Razvijte unutarnji mir!...

Koncert: "Radost ponovnog susreta"

Sada kada odlazim - to je kao da umirem. Ali ipak, svakog časa, svakog trena, želim da odem, jer toliko je velika radost mo...

South Africa - Meeting point

Izložba u Muzeju Afričke umetnosti...