Početna » Bili Smo » Na izložbi »

Iz ateljea prirode

 
Iz ateljea prirode
Na izložbi | dodato 05.03.2013.
Detalji

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka
Rige od Fere 4
11000 Beograd
Srbija

Postavka se može pogledati do 20. marta, svakog radnog dana od 9 do 17 sati.

 
Iz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MRIz ateljea prirode - MR
 

Kao samostalna i samosvesna ličnost, formirana na idejama klasično shvaćene slike, Momira Radosavljević nastupa sa jasno izgrađenim stavom i opredeljenjem.

Ciklus "Iz ateljea prirode" specifičan je iz razloga što je odabrana tehnika akrilik na platnu.
Momira Radosavljević, kraljevačka slikarka i iskusni likovni pedagog, predstavlja se beogradskoj likovnoj publici prolećnom izložbom sa motivima cveća, ptica i pejzaža. Odabrane slike su delo zrelog umetnika koje su nastale u poslednjih godinu dana kao rezultat kontinuiranog rada i doslednosti u okviru zadate teme, po prirodi i u prirodi. Zanatsko umeće, temeljan pristup, likovnost i doživljaj znanih motiva sadržani su i iskazani u svim kompozicionim segmentima. Radovi su nastali kao rezultat slobode izbora izražavanja i vokacija autorke koja ima svoj kontinuirani put. Čitav ikonografski repertoar nalazi se u prepoznatljivom svetu. Dosledno sprovedene ideje su srećan spoj i ravnoteža poetičnog, duhovnog i snažno proživljenog, sa humanom dimenzijom i iskrenom ispovešu priridnog i taktilnog.

Ciklus Iz ateljeu prirode specifičan je iz razloga što je odabrana tehnika akrilik na platnu, čiji sintetički pigmenti poseduju oštrinu, jačinu, fluoroscentnost i reskost koji ne postoje u realnom okruženju. Sa njom se ne mogu postići lazuri, sfumato, efekti baršuna ili metalnog sjaja. Momira Radosavljević ne želi da patinira odnosno „zaprlja tonove“, čak i ne pokušava da oponaša ulje, znajući da bi to bio fasifikat i greh prema jednom ili drugom materijalu. Akrilik svojom jasnoćom i „divljinom“ biva akcentiran i transponovan kroz piktoralno značenje svetla i senki u kompozicionoj ukupnosti slike koja postaje nestvarna magija pod nekim drugačijim suncem. Na taj način jasni valeri i sklad boja kojima se umetnik igra klasinim sučeljavanjem toplog i hladnog tona, daju individualnom sazvučju raskošnost i lepotu u čijoj biti je naglašen siguran crtež i kontura. Sve njene plave, zelene, smaragdne i tirkizne, pored neverovatnih žutih, narandžastih, purpurnih i ljubičastih daju efekat tropske šume.

Zavidan umetnički opus Momire Radosavljević zaslužuje punu pažnju jer je umetnica zreo umetnik koja je stvorila vlastiti rukopis ravnoteže kompozicije i forme u domenu upornog opstajanja i beskrajnih istraživanja poznate teme. Neposrednost emocije, studiozan pristup i način komponovanja transponovali su se u ličan likovnotematski manirizam formiran na idejama klasično shvaćene slike.

Marina Lukić – Cvetić
istoričar umetnosti 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Igra sa promenom mesta

Izložba Ljubice Radović...

Iz ateljea prirode

Izložba “Iz ateljea prirode“ Momire Radosavljević, kraljevačke slikarke i iskusnog likovnog pedagoga......