Početna » Bili Smo » Na izložbi »

Otvorena izložba "Na Azurnoj obali"

 
Detalji

Mesto dešavanja: prostor zgrade „Beko“ u Bulevaru Vojvode Bojovića 6-8 (nastavak Dušanove ulice, preko puta Zoološkog vrta).
Vreme dešavanja: 2. februar 2012. godine

 
 

Svečano je otvorena izložba velikog španskog umetnika Pabla Pikasa, pod nazivom „Na Azurnoj obali“.

Ambasador Beltrán je izjavio kako je za njega velika čast što je na otvaranju ove izložbe.
Postavka predstavlja retko viđenu kolekciju Pikasovih dela iz opusa keramike, srebra i zlata, a koje je stvarao upravo na Azurnoj obali, u gradiću Valori. Izložba će trajati do 15. aprila 2012. godine.

Izložbu je otvorio Ministar kulture Republike Srbije, gospodin Predrag Marković, a prisutnima su se obratili i Njegova Ekselencija, Ambasador Kraljevine Španije, gospodin Arturo Laclaustra Beltrán i direktor Instituta Servantes, Antonio Lázaro Gozalo.

Ambasador Beltrán je izjavio kako je za njega velika čast što je na otvaranju ove izložbe.

‘’Ova izložba ima poseban značaj zbog velikog broja eksponata koji su ovde izloženi, tako da nam ona daje mogućnost da upoznamo nepoznatu ili manje poznatu stranu velikog umetnika Pabla Pikasa’’.

Lazaro Gonzalo je objasnio da je Pikaso u periodu života u kojem je boravio u Valoriju gde su svi eksponati sa ove izložbe stvoreni, izradio više od 4.000 predmeta u keramici, kao i veliki broj radova u bronzi i dve freske pod nazivom "Rat i mir".

Ministar Marković je rekao da je deo Pikasovog života koji je proveo na Azurnoj obali radeći sa keramikom deo njegovog smirenja.

’’Pikaso je na Azurnoj obali našao svoj mir, kao što verujemo da će ova izložba koja se seli sa obala Bleda na obale Dunava, pa potom na obale Jadranskog mora u Dubrovnik polako nalaziti svoj smiraj’’, istakao je Marković.

Svesna značaja ovog izuzetnog kulturnog događaja, koji Beograd postavlja u sam centar kulturne mape Evrope, Raiffeisen banka je, kao generalni pokrovitelj, podržala izložbu. Podržale su je i kulturne institucije: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Institut Servantes i UK Parobrod, kao i Privredna komora Srbije. Organizatori i producenti izložbe ''Na Azurnoj obali'' su Insomnia Prevent i Re:produkcija iz Beograda.

Zahvaljujući galeriji „Deva Puri“ iz Slovenije (poznatoj po organizaciji izložbe „Božanstveni svetovi“ Salvadora Dalija) domaća publika će imati priliku da u Beogradu vidi postavku koja otkriva najmanje izlaganu oblast u opusu Pabla Pikasa a to je keramika. Iz nekoliko privatnih kolekcija prikupljeno je oko 100 eksponata - predmeta od keramike, srebra i zlata, koji su praćeni plakatima koje je Pikaso radio za godišnje izložbe keramike u Valoriju. Pre Beograda, ova izložba je bila na Bledu, u Sloveniji , a nakon Beograda izložba se seli u Dubrovnik.

Dva puta nedeljno će biti organizovano stručno vođenje za sve posetioce izložbe i to sredom i subotom od 12h,13h,17h i 18h. Pored glavnog izložbenog prostora, na istom mestu, u zgradi Beko, održavaće se i prateći program u vidu radionica, predavanja i projekcija filmova vezanih za lik i delo ovog svestranog umetnika, a u saradnji sa institucijama kulture koje su podržale ovaj veliki kulturni događaj.

Cena karte u redovnoj prodaji iznosiće 450 RSD , a za grupne posete, penzionere, studente i đake, cena karte s popustom iznosiće 350 RSD.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti putem sajta: www.picasso.rs i Facebook stranice: Pablo Picasso – “Na Azurnoj obali”, preko koje će se jednom nedeljno deliti najbržima besplatne ulaznice i pokloni. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba u Belom Dvoru

Naučna konferencija i otvaranje izložbe u Belom Dvoru - „1941 – 70 godina kasnije“...

Izložba iz kolekcije Ambasade Španije

Institut Servantes u utorak predstaviće u galeriji Instituta Servantes grafike iz kolekcije Ambasade Španije i iz privatne ...

Fragilno/Rukuj pažljivo

"Fragilno/Rukuj pažljivo" je izložba ženske savremene umetnosti koja ima nameru da problematizuje represivni koncept žens...