Početna » Bili Smo » Na izložbi »

Studenica - osam vekova slikarstva

 
Detalji

Mesto održavanja: Narodni muzej Beograd
Vreme održavanja: 10. maj 2010. godine

 
 

Manastir Studenica poslednja je zadužbina Stefana Nemanje u Srbiji, sagrađena oko 1190. godine.

Arhitektonski, Bogorodičina crkva u Studenici najznačajniji je spomenik raške stilske grupe i po uzoru na nju građeni su gotovo svi mauzoleji vladara iz dinastije Nemanjića.
Idejno zasnovana na estetsko-edukativnom konceptu, izložba Studenica – osam vekova slikarstva prezentuje duhovna načela i estetske kriterijume srpske srednjovekovne države i umetnosti posredstvom jedinstvenog kulturnog blaga koje Narodni muzej baštini.

Arhitektonski, Bogorodičina crkva u Studenici najznačajniji je spomenik raške stilske grupe i po uzoru na nju građeni su gotovo svi mauzoleji vladara iz dinastije Nemanjića. Unutrašnji prostor hrama oblikovan je za potrebe istočnohrišćanskog bogosluženja, dok su raskošne, mermerom oplaćene fasade i bogati arhitekstonski urasi rađeni po uzoru na romaničke crkve, čime je ostvarena sinteza onovremenih umetničkih dostignuća Istoka i Zapada. Višestruka funkcija i veliki značaj Studenice, kao grobnog mesta Stefana Nemanje, hodočasničko mesto i monaški centar, umnogome su uticali na koncept slikanog programa u unutrašnjosti Bogorodičine crkve.

Izložbom Studenica - osam vekova slikarstva povest o manastiru Studenica, njenom ktitoru i ideji državne samostalnosti i kontinuiteta, biće predstavljena kroz više tematskih celina. U pet sala Galerije fresaka biće izloženo 40 eksponata: kopije freska iz Bogorodičine crkve i spoljne priprate, odlivci arhitektonske plastike, te mulaži raskošnog zapadnog portala i apsidalne trifore. Njihov umetnički značaj i višeslojna značenja biće upotpunjeni propratnim vizuelnim materijalom: fotografijama, kopijama, crtežima i planovima kako originalnog studeničkog živopisa tako i fresaka iz drugih srpskih srednjevekovnih manastira, koje su tematski i stilski bliske studeničkim. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dinosaurusi na Novom Beogradu

Najsenzacionalnija i najatraktivnija evropska izlozba dinosaurusa...

Leontina rodila ćerku

Pop kantautorka i njen suprug, violinista Filip Pat, postali su roditelji male Lucije....

Izložba: Tajna Lepenskog Vira

Prošlo je već devet godina od kada stalna arheološka postavka Narodnog muzeja nije otvorena za javnost. Samo u posebnim pr...