Početna » Bili Smo » Na izložbi »

Noć Muzeja

 
Noć Muzeja
Na izložbi | dodato 17.05.2010.
Detalji

Ove godine manifestaciju je podržalo 48, prošle godine 41 grad, a dve godine ranije 23 grada.

 
 

Dobrim raspoloženjem protiv kiše

Manifestacija Noć muzeja, još jednu godinu, sedmi put za redom, potvrdila je da je i dalje manifestacija koja ima veliki broj poklonika u Srbiji i da je garant zabave i pozitivnog raspoloženja. Ni kiša ni loše vreme nisu sprečili sve znatiželjne da budu deo osmočasovne nezaboravne avanture koja je uključivala više od 400 programa na više od 150 lokacija u 48 gradova širom Srbije.

Rezultat zanimljivog i atraktivnog programa u noći kada je Srbiju tresla muzejska groznica je 450.000 zabeleženih poseta.

Svi oni koji su se zadesili u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Šapcu, Valjevu, Pančevu, Svilajncu, Loznici, Subotici, Požarevcu, Kruševcu, Kraljevu, Somboru, Kikindi, Jagodini, Smederevu i mnogim drugim gradovima imali su priliku da pogledaju izložbe ali i da se upoznaju sa lokacijama koje do sada nisu imali prilike da vide.

U noći kada su u Srbiji bila širom otvorena vrata kulturnih institucija, najraznovrsniji program ponudio je Beograd na više od 70, Novi Sad na 40 a Valjevo i Niš na 9 izložbenih lokacija.

Za samo osam sati u Beogradu je zabeleženo oko 250.000 poseta, a svi koji su se tokom noći zatekli u prestonici, mogli su da uživaju u izložbama, performansima i koncertima raspoređenim u sedam gradskih zona. Najviše posetilaca privukle su izložbe u Etnografskom, Vojnom muzeju i u Muzeju 25. maj i Dvorskom kompleksu Dedinje.

I ove godine, četvrtu godinu za redom, Novi Sad je uspešno izašao pred mnogobrojne posetioce a sugrađanima su priređeni zanimljivi sadržaji na 40 lokacija. Najviše poseta zabeleženo je u Muzeju Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti i na izložbi „Nebo viđeno očima Zemlje“ u Eduka centru. Prema prvim procenama muzejima, galerijama i izložbenim prostorima prodefilovalo je 120.000 posetilaca.

Oko 10.000 posetilaca u Valjevu je obišlo novootvorenu rekonstruisanu kulu Nenadovića i centralnu zgradu Muzeja u kojoj su posetioc uživali u umetničkom performansu „živi muzej”. Pažnju prisutnih privukla je i izložba o pozorišnom životu u Valjevu, sa pratećim muzičko-scenskim programom.

Za razliku od drugih gradova Subotica nije bila pod oblakom a na svim lokacijama poseta je bila veća u odnosu na prošlu godinu. Više od 8.000 posetilaca obišlo je Gradski muzej, modernu galeriju Likovni susret Subotica i uživalo u kolekciji Jozefa Nađa - crtežima, slikama, grafikama i skulpturama.

Iako nema svoj muzej, Svilajnac je ove godine na manifestaciji Noć muzeja privukao veliku pažnju posetilaca a najveće oduševljenje izazvala je izložba posvećena izuzetno retkim i vrednim dokumenata sa autografima svetski značajnih ličnosti.

U Šapcu, 20.000 posetilaca pogledalo je postavke Škole za umetničke zanate, Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i Udruženja likovnih stvaralaca sa izložbom posvećenom mainstream kulturi i Noći muzeja. U odnosu na prošlu godinu, u prvih par sati broj posetilaca je udvostručen u odnosu na isti period prethodne godine, uprkos kiši i lošem vremenu.

Među gradovima koji su se prvi put pridružili manifestaciji su i Bela Crkva i Novi Pazar. U Beloj Crkvi posetioci su saznali sve o rumunskoj kulturi, starim kostimima i pozorišnim predstavama ali i istoriji o najslađoj poslastici i razlozima zašto je čokolada već 4.000 godina najpopularniji slatkiš na svetu. Novi Pazar može da se pohvali sa 2.000 posetilaca.

Kiša i loše vreme nisu omeli ni stanovnike Loznice da izađu napolje i uživaju u izložbi narodnih nošnji i prikazu kako je izgledala tradicionalna srpska svadba u jadarskom kraju. Najmlađi posetioci uživali su u bioskopskim projekcijama filmskih žurnala iz 60-tih i 70-tih godina.

Za sedmu po redu Noć muzeja svoju društvenu odgovornost je četvrti put za redom, pokazao Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.

Manifestaciji Noć muzeja svake godine se prudružuje sve veći broj gradova. Ove godine manifestaciju je podržalo 48, prošle godine 41 grad, a dve godine ranije 23 grada. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Jovan Bijelić: Sa slikarske ideje na ideju

Kako se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Jovana Bijelića prilika je da se podsetimo stvaralačkog opusa jedno...

Glasanje za ćirilični domen Srbije

RNIDS će početkom maja, umesto anketnog upitnika, građanima Srbije ponuditi na glasanje najzastupljenije predloge za novo ...

Izlozba cvetnih aranžmana

Nakon prve uspešne samostalne izložbe u Svečanom Salonu železničke stanice Beograd i članstva u udruženju umetnika ist...