Početna » Bili Smo » Na izložbi »

Noć Muzeja

 
Noć Muzeja
Na izložbi | dodato 17.05.2010.
Detalji

Ove godine manifestaciju je podržalo 48, prošle godine 41 grad, a dve godine ranije 23 grada.

 
 

Dobrim raspoloženjem protiv kiše

Manifestacija Noć muzeja, još jednu godinu, sedmi put za redom, potvrdila je da je i dalje manifestacija koja ima veliki broj poklonika u Srbiji i da je garant zabave i pozitivnog raspoloženja. Ni kiša ni loše vreme nisu sprečili sve znatiželjne da budu deo osmočasovne nezaboravne avanture koja je uključivala više od 400 programa na više od 150 lokacija u 48 gradova širom Srbije.

Rezultat zanimljivog i atraktivnog programa u noći kada je Srbiju tresla muzejska groznica je 450.000 zabeleženih poseta.

Svi oni koji su se zadesili u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Šapcu, Valjevu, Pančevu, Svilajncu, Loznici, Subotici, Požarevcu, Kruševcu, Kraljevu, Somboru, Kikindi, Jagodini, Smederevu i mnogim drugim gradovima imali su priliku da pogledaju izložbe ali i da se upoznaju sa lokacijama koje do sada nisu imali prilike da vide.

U noći kada su u Srbiji bila širom otvorena vrata kulturnih institucija, najraznovrsniji program ponudio je Beograd na više od 70, Novi Sad na 40 a Valjevo i Niš na 9 izložbenih lokacija.

Za samo osam sati u Beogradu je zabeleženo oko 250.000 poseta, a svi koji su se tokom noći zatekli u prestonici, mogli su da uživaju u izložbama, performansima i koncertima raspoređenim u sedam gradskih zona. Najviše posetilaca privukle su izložbe u Etnografskom, Vojnom muzeju i u Muzeju 25. maj i Dvorskom kompleksu Dedinje.

I ove godine, četvrtu godinu za redom, Novi Sad je uspešno izašao pred mnogobrojne posetioce a sugrađanima su priređeni zanimljivi sadržaji na 40 lokacija. Najviše poseta zabeleženo je u Muzeju Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti i na izložbi „Nebo viđeno očima Zemlje“ u Eduka centru. Prema prvim procenama muzejima, galerijama i izložbenim prostorima prodefilovalo je 120.000 posetilaca.

Oko 10.000 posetilaca u Valjevu je obišlo novootvorenu rekonstruisanu kulu Nenadovića i centralnu zgradu Muzeja u kojoj su posetioc uživali u umetničkom performansu „živi muzej”. Pažnju prisutnih privukla je i izložba o pozorišnom životu u Valjevu, sa pratećim muzičko-scenskim programom.

Za razliku od drugih gradova Subotica nije bila pod oblakom a na svim lokacijama poseta je bila veća u odnosu na prošlu godinu. Više od 8.000 posetilaca obišlo je Gradski muzej, modernu galeriju Likovni susret Subotica i uživalo u kolekciji Jozefa Nađa - crtežima, slikama, grafikama i skulpturama.

Iako nema svoj muzej, Svilajnac je ove godine na manifestaciji Noć muzeja privukao veliku pažnju posetilaca a najveće oduševljenje izazvala je izložba posvećena izuzetno retkim i vrednim dokumenata sa autografima svetski značajnih ličnosti.

U Šapcu, 20.000 posetilaca pogledalo je postavke Škole za umetničke zanate, Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i Udruženja likovnih stvaralaca sa izložbom posvećenom mainstream kulturi i Noći muzeja. U odnosu na prošlu godinu, u prvih par sati broj posetilaca je udvostručen u odnosu na isti period prethodne godine, uprkos kiši i lošem vremenu.

Među gradovima koji su se prvi put pridružili manifestaciji su i Bela Crkva i Novi Pazar. U Beloj Crkvi posetioci su saznali sve o rumunskoj kulturi, starim kostimima i pozorišnim predstavama ali i istoriji o najslađoj poslastici i razlozima zašto je čokolada već 4.000 godina najpopularniji slatkiš na svetu. Novi Pazar može da se pohvali sa 2.000 posetilaca.

Kiša i loše vreme nisu omeli ni stanovnike Loznice da izađu napolje i uživaju u izložbi narodnih nošnji i prikazu kako je izgledala tradicionalna srpska svadba u jadarskom kraju. Najmlađi posetioci uživali su u bioskopskim projekcijama filmskih žurnala iz 60-tih i 70-tih godina.

Za sedmu po redu Noć muzeja svoju društvenu odgovornost je četvrti put za redom, pokazao Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.

Manifestaciji Noć muzeja svake godine se prudružuje sve veći broj gradova. Ove godine manifestaciju je podržalo 48, prošle godine 41 grad, a dve godine ranije 23 grada. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Marko Stojanović: Edukacija

Tokom kriznih 90tih godina u serijama sumnjivog kvaliteta pojavljivala su se dela Kristoa, Rotka, Tatljina, Mondrijana…...

"Eko-Foto 2010 - Junior"

Izložbu će otvoriti predstavnik domaćina, a okupljene će pozdraviti i govoriti o izložbi, Branislav Matijas predsednik C...

Odličan provod u muzejima

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavljuje da će 11. Noć muzeja biti održana u subotu 17. maja 2014. godine...