Početna » Kuda? » Na predstavu »

Mandragola

 
Mandragola
ARHIVA
Na predstavu | dodato 25.02.2010.
Detalji

Dirigent: Olivije Granžan, Francuska k.g./ Vesna Šouc- Tričković
Reditelj: Slobodan Unkovski
Scenograf: Meta Hočevar
Kostimograf: Angelina Atlagić
Scenski pokret: Dimitris Sotiriou

 
 

Radnja Mandragole smeštena je u srednjevekovnu Firencu...

Ligurijo obećava Meser Niči da će mu omogućiti da dobije željeno dete...
U grad se iz inostranstva vraća mladi Kalimako. Odmah ugleda prelepu mladu Lukreciju i zaljubi se u nju, ali ona je udata za bogatog i starog Meser Niču.

Kalimako se izjada svom prijatelju Liguriju. Ligurijo, lukav i prepreden, okretan i spretan, obećava da će smisliti plan kako da spoji Kalimaka i Lukreciju.
On pronalazi slabu tačku Meser Niči. On i Lukrecija nikako da dobiju naslednika.

Ligurijo obećava Meser Niči da će mu omogućiti da dobije željeno dete. Predstavlja mu Kalimaka, kao doktora koji je lečio i francuske kraljeve i kraljice i omogućavao im da dobiju naslednike. Lukrecija treba samo da popije napitak od trave mandragole i da odmah zatrudni. Jedini problem je, što onaj koji prvi spava sa njom, umire, jer upije u sebe otrov mandragole. Zato po savetu Ligurija, neko drugi mora da legne sa Lukrecijom čim ispije mandragolu.

Uz pomoć Lukrecijine prefrigane majke Sostrate i lukavog sveštenika fra Timotea, koji nagovaraju Lukreciju da legne sa neznancem, oni se spremaju da organizuju tu noć.

U olujnoj noći, Meser Niča, Ligurio i fra Timoteo, hvataju Kalimaka prerušenog u odrpanca i nakazu i ubacuju ga Lukreciji u krevet. U zoru ga Meser Niča izbacuje na ulicu. Ujutru svi idu u crkvu kod fra Timotea, da ih blagoslovi i da proslave dolazak budućeg naslednika.

Lukrecija srećna i zadovoljna provedenom noći, predlaže Meser Niči da „doktoraKalimaka, koji im je toliko pomogao, uzmu za kuma. Meser Niča to prihvata radosno, daje mu ključeve kuće da može da dolazi i odlazi kad god to poželi.
Svi su zadovoljni i srećni, jedni drugima zahvalni, a dete je na putu!
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ivan Bosiljčić

Poznati glumac Ivan Bosiljičić još jednom će obradovati svoju publiku nastupom u Operi i teatru Madlenianum, za Dan žena...

Bosiljčićev koncert skoro rasprodat

Ivan Bosiljčić će ponovo obradovati Beograđane nastupom u Madlenianumu, veče pred Novu godinu....

Vasil Hadžimanov band

Povodom 15 godina postojanja i rada Vasil Hadžimanov band će 12. novembra sa početkom u 19.30 časova održati koncert na...